lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:295/588)

Sałatka z makaronem 127

lubicie sałatek „light” a sycące obiado-sałatki 😊 Składniki: opakowanie (500 g )kolorowego makaronu 500 g pieczarek 250 g koktajlowych pomidorków słoik czarnych oliwek 200 g szynki parmeńskiej  400 g szpinaku baby   słoik pesto ( 350 g- u mnie czerwone) Przyprawy : sól, pieprz Makaron gotujemy al dente.  Pieczarki kroimy w plastry, lekko doprawiamy solą,pieprzem i dusimy do odparowania

Domowe ciasta
Polędwiczka wieprzowa po węgiersku 127

temperaturze jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim mięso jeszcze przez 30 minut . Wystudzone polędwiczki przekładamy do lodówki i już po kilku godzinach są dobre do spożycia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI

Blog z Apetytem
Co jem w ciągu dnia "2" :) 175

pomysłu na drugie śniadanie, lekką przekąskę przed obiadem to komponuje sobie własnie taki miks orzechowy. Niekiedy dodaje jeszcze suszone owoce, ale tym razem omlet na śniadanie wystarczająco mnie osłodził, więc postawiłam tylko na chrupiące orzechy. Jak widać poniżej są to pekany oraz migdały i kilka nerkowców.  OBIAD  ⇨  Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, papryką i awokado Taka sałatka

Zdrowie na języku :P
Karczek z grilla peklowany w cydrze 157

około 3 cm)i ułożyć w naczyniu. Cydr lekko podgrzać, dodać miód i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie, wiadomo…działała i grill. Piec na małym ogniu, cydr się karmelizuje, przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatką. U mnie z ogórków pomidorów i sałaty właśnie

Gosia gotuje
Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) 317

tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy kwaśną śmietanę .   Schab w yjmu je m y z gotującego się wywaru i przekładamy do przygotowanego sosu kurkowego. Wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut.     Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.   Moje posty

Słodka Strona
Sałatka z kaszy jaglanej z dresingiem jogurtowo- musztardowym 84

która z pewnością jest bardzo odżywcza :)   Sałatka z kaszy jaglanej z dresingiem  jogurtowo- musztardowym Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1 mała cebula 2 łyżeczki ostrej musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 -2 łyżki posiekanego koperku Sól,pieprz Sposób wykonania: Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Paprykę, ogórka i cebule kroimy

Smaki Natalii
Śledź z serkiem wiejskim, jabłkiem i cynamonem 219

obiad. Tak jak rosół z ziemniakami:) Wracając do sałatki śledziowej...:) Ze względu na to, że jadamy często śledzie postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować, wymyśleć coś nowego, połączyć co nieco różne smaki, urozmaicić ten samk. Rozejrzałam się po kuchni i lodówce i...pomysł sam się nasunął. Postanowiłam zrobić śledzia z jabłkiem z lekkim cynamonem w towarzystwie serka wiejskiego. Mam nadzieję

Zasmakuj Kuchni
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 119

upieczeniu skórka powinna być przypieczona i lekko chrupiąca.  Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub, po pokrojeniu, jako dodatek do kanapek na ciepło. Tak upieczone mięso jest miękkie i soczyste. Nabiera pięknego aromatu od cebuli, jabłek i majeranku.  W naszym domu najczęściej jako dodatek są buraczki. W formie sałatki z cebulką i jabłkiem lub w zasmażane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Oliwa Band of Chefs 118

wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką.  Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam. Jest aromatyczna, z lekko słodkimi owocowymi nutami i lekko pikantnym wykończeniem. W smaku

królestwo garów
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 202

kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!.  Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami 181

weekendowych szaleństwach przyszła pora na coś stonowanego, lekkiego i smacznego. Co powiecie na kompozycję smaków sałata, szynka, ser feta i migdały ? Dla mnie to świetne zestawienie i idealnie nadaje się na śniadanie jak i na przekąskę w ciągu dnia czy też kolację. Ład na talerzu utworzył piękną kompozycję smaku.  Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami SKŁADNIKI : 6 liści

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 176

Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Nacieramy ciecierzycę oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś w Sosie Koperkowym 204

wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy

Słodka Strona
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 217

polędwicę  smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z czerwonej cebuli 136

zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów

Kulinarny karnet Christophera
Przepis na ekspresowe gazpacho czyli jak przetrwać upały w mieście 187

jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa, szczególnie ogórek, są niczym mini kosteczki lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałaka z kurczakiem i brokułem 431

kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości mięsa). Brokuł rozdzielamy na na niewielkie różyczki i wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 5-7 minut, a następnie odcedzamy. Wszystkie przygotowane składniki po ich całkowitym ostygnięciu łączymy w misce, dodajemy majonezu i doprawiamy sałatkę do smaku . insertCookd("da70f3cb482ad65846bb4db077c441e3

Emcia Pichci
Sałatka z kiełkami soi i kurczakiem 140

przygotowałam dla Was, mam nadzieję, że dość przystępną i łopatologicznie podaną ściągawkę: Jaki olej wybrać? Ze sporą dawką praktycznej wiedzy. Bez fachowej terminologii. A teraz już kolejny pomysł na sałatkę. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 2 piersi kurczaka, 200 g kiełków soi, 2 cebule, liście sałaty, 2 duże pomidory albo garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych(...)cebulkę. Myjemy liście sałaty. Myjemy i kroimy pomidory. Myjemy i suszymy kiełki soi (np delikatnie zawijając je w czysty ręcznik). Na patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy cebulkę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną pierść kurczaka i orzeszki ziemne. Popiekamy przez 15 minut na średnim ogniu, całość regularnie mieszając. Pod koniec dorzucamy zioła, polewamy sosem sojowym, doprawiamy do smaku solą

MODA NA BIO
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 148

chrupią nawet jeszcze lepiej! Lekkie i niepozorne, nie da się ich dużo zjeść – szybko sycą. Domowe krakersy z solą i rozmarynem są supercieniutkie i bardzo aromatyczne – sprawdzą się nie tylko jako przekąska na imprezę czy na domowy wieczór z Netflix’em, ale będą też świetnym dodatkiem do przeróżnych dipów, sosów, sals, past, zup kremów, grillowanych sałatek czy hummusu . Odmierzamy sobie(...)dół. Jeśli nie macie termoobiegu, piekarnik rozgrzewamy do 170°C , grzanie góra-dół. Szykujemy stolnicę szczodrze wysypaną mąką (2-3 łyżki) i ponownie zagniatamy ciasto.   Zagniecione ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą. Odrywamy sobie kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego. Kawałki ciasta rozwałkowujemy dosłownie na grubość papieru – najcieniej jak tylko potraficie. Podczas wałkowania krakersy podsypujemy mąką – nie mogą się

Karo in the Kitchen
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 132

pstrąga łososiowego 50 g masła 50 ml miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku z cytryny + 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej Sałatka z kapusty i ogórka 350 g kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki(...)lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Rozgrzej oliwę, wsyp przyprawy i wymieszaj. Dodaj ziemniaki i smaż mieszając je aby równo się zrumieniły i pokryły przyprawami. Sałatę pekińską pokrój w cienkie paski. Pokrój ogórka w plasterki i jeszcze na pół. Przełóż warzywa do miseczki. Dodaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku i wymieszaj. Posyp sałatkę kiełkami rzodkiewki

codojedzenia
WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA Z KASZAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM 122

lżejsze potrawy.  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinien on być składnikiem naszych lekkich, wiosennych potraw, dzięki którym będziemy czuć się lekko.” Wszystkim polecam ! Składniki: 50 g pęczaku 30 g kaszy bulgur 10 g zielonej soczewicy 8 pomidorków koktajlowych 10 dag fety pól czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek sos: 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)wodzie ok 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli, kawałki fety. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę

Z Majeczką w kuchni
Sałatka grzybowa polana 271

pomyślało,bo zauważyłam,że ona w ostatnim czasie stała się hitem internetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje.   Oto moja wersja tej sałatki.  1 średni słoik marynowanych pieczarek  2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe(...)użyłam o śred. 17cm) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry a w przerwy między nimi wsypać posiekany szczypiorek. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę,lekko docisnąć,oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone w kosteczkę ziemniaki,sól,pieprz i majonez. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z cykorii i ogórków małosolnych 100

Surówka z cykorii dziś na blogu, a bo dawno nie było O ile cykorię zasmakowałam rok temu to małosolne znam od małego. Najlepsze sezonowe! lekko czosnkowe

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA W MUSZLACH 202

   Sałatka w muszlach to efektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się  niebanalną przekąską. U mnie sałatka

Niespełnione zdolności kulinarne
Stir-fry z kiełków fasoli 192

Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków

Codzienne Gotowanie
Po prostu pomidory 307

Czasem się spieszę. Czasem chcę poczuć smaki lata. Czasem goście pojawiają się znienacka. Czasem nie mam ochoty na pracochłonne przekąski. Czasem mniej- znaczy więcej. Wtedy robię

Zapiski Młodej Żony
Sałatka szpinakowa z jajkiem 244

Drugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków. Dlatego dziś coś

BaRepas
Chipsy buraczane 176

Chipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze

Czarnawisienka