lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:295/588)

Kokosowy jagielnik z jagodami 165

dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam nie raz. Powstał więc ten jagielnik, z dodatkiem wiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański i bezglutenowy, zdrowy i pyszny – szczególnie jeszcze lekko ciepły z dodatkiem

Cooking for Emily
Sałatka z porów babci Basi 229

witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz,   Wszystko kroić w pół plasterki, Pokrojoną porę ” morzę „( czyli przelewam wrzątkiem i zimną wodą ,żeby była lekko strawna ) Pokrojone składniki mieszamy

Pysznosci Babci Basi
TABBOULEH Z BOBEM, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 171

jest Tabbouleh – odmiana sałatki warzywnej z kaszy bulgur, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz świeżych ziół. Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach, placach i straganach. Połączenie bobu z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i świeżymi ziołami z własnego ogródka jest fajnym pomysłem na lekki obiad w te upalne

Ostra na Słodko
TABBOULEH Z BOBEM, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 176

jest Tabbouleh – odmiana sałatki warzywnej z kaszy bulgur, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz świeżych ziół. Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach, placach i straganach. Połączenie bobu z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i świeżymi ziołami z własnego ogródka jest fajnym pomysłem na lekki obiad w te upalne

Ostra na Słodko
Chipsy z topinamburu 151

roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek, zup lub przygotować z niego

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsy jaglane z kalafiorem , kiełbasą bekonową zapiekane pod sosem bolońskim. 208

chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie po sułtańsku 234

minut. Całość ma lekko perkotać. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone) i pieprzem. W zamykanym pojemniku układać warstwami śledzie z masą z patelni. Odstawić do ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin. ----- Podobne: Badylarkowe śledzie na piernatach Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka z ziemniaków i śledzi

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka ryżowa z kurczakiem wędzonym i jabłkiem. 410

przypraw. Naszą sałatkę przygotowałam wspólnie z córką i uznałyśmy, że taki smak nam właśnie odpowiada. Polecam spróbować :) - 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) - 2 wędzone udka z kurczaka - 1 mała cebula czerwona - mała puszka kukurydzy - 1 jabłko najlepiej kwaskowe - szczypiorek lub zielona cebulka - 2-3 łyżki majonezu - sól, pieprz Wykonanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
Rozgrzewająca imbirowa sałatka z piersi kaczki Nigelli L. 205

jeść mięso.   Sałatkę jednak zrobiłam. Jadł ją mój syn. Ja zamieniłam kaczkę na tofu.  Mnie do niej przekonuje to, że jest rozgrzewająca w sam raz na dziś,  a tofu smakuje z nią świetnie. Nie ma zdjąć z tofu, gdyż nie posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem.  2 piersi

AZgotuj!
Sałatka z młodym szpinakiem, jabłkiem i jagodami goi 211

postała sałatka. Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie: Umyty szpinak w całości wrzucić na patelnię, lekko posolić i dusić aż przywiędnie (5 minut). Zdjąć

greenscarf
Sery, wina i Kruliq..... 127

oliwką Manzanilla Sałatka w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie, orzechy włoskie, jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem Gruszka z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym    Do serów podane zostały wina: Cava Palau Semi Seco (Hiszpania, Katalonia, półwytrawne)   Villemarin Blanc (wytrawne, lekkie, świeże – szczepy: biały

królestwo garów
Sałatka z fasolki szparagowej 267

zrobić tę sałatkę . Jest bardzo smaczna! składniki 350 g fasolki szparagowej 260 g pomidorów 20 g kaparów duży pęczek koperku oliwa z oliwek chili w płatkach szczypior (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie  - kilkanaście minut  od zagotowania wody.aby była miękka ale nie rozgotowana, albo na parze.  Lekko przestudzoną fasolke podzielć

Stare Gary
TZATZIKI 217

warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej. Składniki: 1 zielony ogórek op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy go w lodówce) sól pieprz 1 ząbek posiekanego czosnku odrobina soku z cytryny Wykonanie: Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na pół

Walijskie Pichcenie
PARÓWKI W CIEŚCIE Z OREGANO 367

Blachę do pieczenia posypujemy lekko mąką i układamy na niej owinięte parówki w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej (urosną w trakcie pieczenia). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 170 stopni do zarumienienia się ciasta. 5. PODANIE Parówki wyciągamy z piekarnika, podajmy z ketchupem, musztardą i sałatką z ogórków. Chrupiemy

Nerds Kitchen