zawsze miło zjeść. Najważniejsze aby pamiętać o minimum 3 posiłkach w ciągu dnia, przyjmowanych najlepiej o stałych porach. Lunch do pracy powinien być przede wszystkim pożywny ale też i lekki, aby nie ciążył nam na żołądku. Komponując taki posiłek pamiętajmy aby był on bogaty w białko, np. pierś z kurczaka czy indyka, jajko lub warzywa strączkowe. Czerwone mięso zdecydowanie(...)kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki Umieść na dnie słoiczka, dodaj komosę, kukurydzę, pierś z kurczaka drobno pokrojoną, sałatę i na samą górę pomidorki. W tej formię bez problemu przetransportujesz sałatkę w torebce czy plecaku. Przed zjedzeniem wymieszaj lub odwróć do góry nogami i potrząśnij! Smacznego
SMYKWKUCHNISałatki makaronowe robi się bardzo szybko, dlatego bardzo je lubię. Niejednokrotnie ratują życie i smakują naprawdę wyśmienicie. W parę chwil macie sycący posiłek, którego nie da się nie lubić. Tym razem przygotowałam ją w wersji "na zielono". Przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała(...)ugotowane na twardo jaja 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka smażymy z obydwu stron na oliwie lekko oprószając mięso solą i pieprzem. Po obróbce termicznej pierś odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy ją na włókna, szarpiemy. Makaron gotujemy al dente i również studzimy. Puszki odsączamy z zalewy
MamaOskarkatakie ze słoiczka. W końcu lepszy rydz niż nic. Ta sałatka na tę zaletę, że jest prosta, smaczna, sycąca i co najważniejsze zawsze się udaje. A to już przepis. Sałatka z kaszy ze szparagami. Porcja dla 4 osób: Potrzebne nam będą: 150 g kaszy, 3 opakowania zielonych szparagów, kilka listków bazyli, 2 cebulki, 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka poszatkowanych migdałów(...)pół pomidorki koktajlowe. Obrać i poszatkować cebulkę. Zagotować wodę do gotowania kaszy. (Potrzebna nam będzie 4 krotna objętość wody.) Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Podsmażać cebulkę aż się lekko zarumieni. Dodać kaszę (ziarna kaszy). Mieszać razem z cebulką i podsmażać przez około 1 minutę. Następnie całość zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut (aż kasza pochłonie całą wodę
MODA NA BIOktóra wspaniale rozgrzewa, odżywia i syci na długo w chłodniejsze dni. Dlatego niezależnie do której grupy należycie powinniście tej sałatki spróbować. Lubicie zimowe sycące sałatki? Koniecznie zobaczcie przepis na sałatkę z mandarynką, granatem i jarmużem. Ciepło pozdrawiam. Składniki (2-3 porcje): ok. 350 g świeżej brukselki 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 1/2 czerwonej papryki 1 średnia czerwona(...)kawałek parmezanu lub innego sera twardego np. Grana Padano sól pieprz Przygotowanie: 1) Orzeszki piniowe delikatnie podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę pęczak ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej (zazwyczaj ok. 20 min. pod przykryciem). 3) Brukselkę dokładnie umyć, usunąć zniszczone zewnętrzne liście i osuszyć. Następnie ściąć wysoko nasadę łodygi, zdejmować pojedyncze listki , tak by uzyskać
Fitsweet.meszybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI 3 podwójne piersi z kurczaka (po 1 do każdej marynaty) marynata biała 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3 gałązki świeżego tymianku 6-8 listków(...)tylko mięso lekko się zarumieni i pojawią się na nim charakterystyczne paski należy je od razu przekręcić. Tak przyrządzone mięso jest białe w śroku i jednoczeście soczyste i miękkie. Jeśli pierś z kurczaka będzie zbyt długo grillowana zrobi się sucha i wiórowata, dlatego należy jej uważnie pilnować. Świetnie smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym domowym masłem czosnkowym i sałatką z pomidorów
DefinicjaSmakuPierś kaczki z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko różowym środkiem. Mięso najpierw wolno obsmażamy od strony ponacinanej w kratkę skórki, a następnie krótko dopiekamy w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury. Gotowe, odstawiamy na ok 5 minut, aby pozostały soczyste i zachowały jak najwięcej płynów. Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie. W najprostszej wersji, gotowe piersi, można(...)cytrynowo-czosnkowym dressingiem. W takiej wersji można je przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około 4 dni i sukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 pojedyncze piersi kaczki (ok 250 g każda) w temp. pokojowej sól morska, pieprz DRESSING CYTRYNOWO-MIODOWY 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny
cool and mintyjakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Korzystając z okazji postanowiłam je kupić i przygotować sałatkę z ziemniaczkami, blanszowanym brokułem, kurkami smażonymi na maśle i serem lazur. Całość polałam sosem jogurtowym z odrobiną czosnku. Mniam… To pierwsze kurki jakie jadłam w tym roku i na pewno(...)pieprz Sos jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 minut, od czasu
Oryginalny smakdodać, nic ująć – jak w nazwie dania:) To pewnego rodzaju sałatka, która sprawdzi się świetnie podczas cieplejszych dni. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie polecam. ok. 1 kg małych, młodych ziemniaków 4 jajka 250 g małych pieczarek 200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach) około 1/2 szkl. bulionu garść lub dwie roszponki(...)plasterki/półplasterki. Boczek kroimy na paseczki. Na rozgrzanej patelni wysmażamy boczek. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok. Na tłuszczu, jaki wytopił się z boczku, podsmażamy przez chwilę ziemniaki (do lekkiego zrumienienia; w razie potrzeby dodajemy trochę tłuszczu-olej/masło). Przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki (w razie potrzeby ponownie dodajemy niewielką ilość oleju/masła), smażymy. Pieczarki
Smaki Na Talerzupożywne dania do zrobienia w 15 minut. Uwaga! Gotując te potrawy nie zmęczysz się! Smacznego! Orecchiette z pomidorkami od Jamiego Oliviera To jeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. A do tego pięknie wygląda! Można ją jeść na zimno i na ciepło. Makaron gryczany po japońsku Ten makaron(...)pominąć, też będzie pysznie! Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i sosem pomidorowym Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i powstaje pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia z lekko pikantnym sosem pomidorowym smakuje doskonale. To ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami. Musisz spróbować! Błyskawiczny makaron z chorizo
Niedzielny kucharzprzekrój go w poprzek ząbków, posmaruj lekko oliwą lub olejem. Aby boczek nie rozwijał się w trakcie pieczenia, należy cząstki awokado układać końcówką boczku do spodu. Podawaj z chrupiącym pieczywem i pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowym. Jeśli lubisz dania z awokado, to spróbuj także i tego: Twarożek z awokado, pomidorem i papryką Sałatka z awokado i tuńczyka - idealna na kanapki
Codzienna kuchnia niecodziennawersji pieczonej, wyszły więc bardzo lekkie i zdrowe ;) Placki są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Jedyny wysiłek na jaki musimy się zdobyć to starcie warzyw ;P Później tylko czekamy wdychając aromat piekących się placków 😃 Jako dodatek wykorzystałam ser feta, ciecierzycę, natkę pietruszki oraz pestki dyni. Przygotowałam z nich mini-sałatkę którą położyłam na gotowe placki. PIECZONE PLACKI
HealthyCreationsciepłej pogodzie ogórki małosolne są już lekko podkwaszone po 3 dniach. Są one blado żółte, a w środku prawie jak świeże ogórki. Takie ogórasy znikają u mnie w mgnieniu oka! Podjadamy je do grilla, ale i prosto ze słoika. Każda polska gospodyni ma swój sposób na przetwory z ogórków. Nie jestem fanką sałatek z ogórków ale ogórki małosolne i kiszone
codojedzeniawarzywna PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję. Lekko nacinam. Do garnka wlewam wodę. Wkładam filet z kurczaka. Następnie dodaję przyprawy. Cebulę obieram kroję w plastry, dodaję do garnka. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, dodaję do mięsa. Marchewkę obieram i kroję w plastry. Dodaję do mięsa. Gotuję ok 30 min. Odcedzam. Podaję z sałatką wazywną
Gotowanie Patkiidealnie nadają się do zup czy sałatek - można kupić gotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie mniej
Bananowe Polebidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i buraków Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Buraki – 2 sztuki Marchewka – 1 sztuka Groszek zielony – 1 szklanka Pomidory – 2 sztuki Natka pietruszki – 2 łyżki Olej z orzechów włoskich – 1 łyżka Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Kaszę dokładnie przepłukać gorącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcjach: 1 szklanka
Kuchnia Bon Appetitniedłogo pojawią się nowe opcje tej sałatki :D Składniki: 200 g prażonej kaszy gryczanej 1-2 papryki konserwowe z zalewy 50 - 100 g wędzonego twarogu garść swieżej mięty lub kolendry 2 sosy sałatkowe + 6 łyżek wody + 6 łyżek oliwy z oliwek (lub samodzielnie zrobiony sos vinaigrette) Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolnej wodzie, lekko ostudzić. Paprykę pokroić w cienkie paski
Malinowo w kuchniminut. Po godzinie można lekko podlać wierzch płynem powstającym podczas pieczenia. Dla pewności, że jest gotowy można sprawdzić nakłuwając dosyć głęboko ostrym cienkim patyczkiem. Jeżeli wypływający płyn nie jest podbarwiony na różowo, a skórka ma pożądany złoty kolor, kurczak jest gotowy. Można oczywiście jeść od razu, najlepiej podając do niego sałatkę z pomidorów. Natomiast przygotowanie nadziewanego kurczaka dzień
I tu będę miała takie teugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elkipropozycję na sałatkę z ogórków małosolnych. Idealna do letniego obiadu. Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne . Składniki: 6 małych ogórków małosolnych 1 mała cebula czerwona sól pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Ogórki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Całość pieprzymy i lekko solimy. Dodajemy oliwę, mieszamy. Smacznego
Smak mojego domusię do podania jako przekąska, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania Focacci będziemy potrzebować: 1 kg mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 600 ml letniej wody 60 g drożdży świeżych 70 ml oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru (około 12 g) 2 łyżeczki soli z lekką górką (około 20 g) dodatki do focacci
Uwaga Babcia Piecze Chlebrzodkiewki 2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe) kilka liści sałaty do dekoracji słodki sos chili Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka. Do szerokiego płytkiego naczynia nalać letniej wody. Arkusze papieru ryżowego namaczać chwile w wodzie, następnie kłaść na lekko natłuszczonej olejem desce do krojenia. Przeciąć
Smakołyki Asisałatką owocową (banany, kiwi, jabłka, pomarańcze, skropione sokiem z cytryny - do tego można dodać rodzynki albo suszoną żurawinę) Z serkiem waniliowym i gorzką czekoladą Z cukrem pudrem - w dzieciństwie tak jadłam racuchy:) Z orzechami włoskimi w miodzie (do rondelka włożyłam orzechy oraz dobry, prawdziwy miód, podgrzałam lekko
Kulinarne Inspiracjejest wiele. Możemy z niego przygotować lekko słodką lub pikantną przekąskę. Wiele osób przygotowuje go skrapiając oliwą z oliwek, posypuje mieszanką soli morskiej i pieprzu lub skrapia octem balsamicznym. Ale oczywiście można do niego dodać dużo więcej dodatków takich jak: ser pleśniowy, miód, ser feta, Tak przygotowany arbuz idealnie pasuje do wielu sałatek. Myśląc o grillowaniu często zapominamy o owocach
naRuszciesałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy na pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki – podpieczone i surowe. Jeśli mamy pieczonego bakłażana, kroimy miąższ i dokładamy do sałaty. Wszystko lekko mieszamy, na końcu dodajemy pokrojnego w małe trójkąty arbuza
WojnaNaSmaki.plnożem na 2 cienkie plastry. Mięso lekko posolić i popieprzyć. Oprószyć hojnie curry i usmażyć na patelni. Po wystudzeniu filety pokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie). Kaszę, kurczaka, kukurydzę, ananasa i orzechy wymieszać ze sobą. W kubku majonez zmieszać z podobną ilością soku z ananasa, doprawić pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sałatkę najlepiej podać
Trzeci talerz