Mam dość już fety więc chciałam sprawdzić jak wyjdzie połączenie ostrej gorgonzoli i granatu z grillowanymi warzywami i nie zawiodłam się a fakt że warzywa były
Piekielna Kuchnia Patisię lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem w centymetrową kostkę. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki i wraz z awokado włożyłem do miseczki. Dodałem 2 łyżki oliwy, sok z 1/3 limonki, a całość posypałem połową pęczka natki świeżej kolendry. Całość przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki, gdzie sałatka powinna
Wyprawy kulinarnesałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki, dokładnie myjemy. D garnka wlewamy wodę, lekko solimy
Bajeczna KuchniaUpał nieźle daje się wszystkim we znaki. Dzisiaj jadąc samochodem zobaczyliśmy temperaturę na zewnątrz, 37 o C, potwornie gorąco. Pewnie większość osób jest zmęczona upałem, gotować
Smaki EwyUpały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce
Smaki EwyZ dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są
Kraina Miodem Płynącarazem ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania lekko posolić. Namoczone grzyby odcisnąć z wody (usuwając z nich drobinki piasku czy liści), posiekać lekko. Podsmażyć lekko na oleju na średnim ogniu przez kilka minut. Zalać przecedzonym wywarem warzywnym i ugotować grzyby do miękkości. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, połączyć(...)mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Tak przygotowaną zupę podaję w bulionówkach lub filiżankach. Warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej :) Jakie Wy zupy jadacie podczas Bożego Narodzenia
Codzienna kuchnia niecodziennaSos pieczarkowy jest sosem uniwersalnym. Ten właśnie przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny! Składniki: 200 g pieczarek 100 ml śmietanki 30
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, sycące, dobrze doprawione kotlety ryżowe, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, bo jeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam
Kuchnia Łukaszastanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam! Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania(...)kajzerki ** oliwa z oliwek Dodatkowo 2 łyżki startego parmezanu Instructions Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo
Wędrówki po kuchniDzisiaj długo czekany przepis na sos mango z serem pleśniowym. Ostatnio, to mój sos nr. jeden prawie do wszystkiego! Idealnie pasuje do mięs, warzyw, ryby, a
Kuchnia ŁukaszaBardzo smaczne kotlety drobiowe , ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko . Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i
Salonik smakówSałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim
Niedzielny kucharzsałatkę. Fasolka z maminego ogródka, bób od zaufanego sprzedawcy na bazarku, mięsiste włoskie suszone pomidory, grecka feta... SKŁADNIKI: 1 garść fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) 1 szkl bobu 1 ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju 1 mała dymka (zielona część) feta sól pieprz A jak to zrobić: Z fasolki odciąć końce i ugotować al`dente w lekko
Kuchnia w opałachsałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc warto sięgać po ten dodatek w czasie choroby. Ma lekko gorzkawy
MarcinChef