font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na Drugi Dzień Świąt, jak i na inne okazje proponuję coś lekkiego, a zarazem bardzo smacznego. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie , jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na ciepło , jak i na zimno . Świetnie nadaje(...)pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób
Kuchnia smakówzapach kwiatów wciąż oczarowuje. Niemal całą moją łąkę otaczają wiankiem krzaki dzikiego bzu. W cieniu ponad stuletniej lipy coraz odważniej rozchyla gałęzie akacja. W ciepłym powietrzu unosi się lekko i zwiewnie biały puch lipowy. Bzy pachną rześko, cytrynowo. Akacja bzyczy od nalotu pszczół. Łąka znów się przebrała. Tysiącem dmuchawców zrzuciła mniszkowe szaty i ubrała w liliowe koniczyny i strzeliste margaretki(...)ogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się przez krzaki
KUCHARNIApora (biała część) kawałek żółtego sera w kostce świeżo mielony czarny pieprz szczypta słodkiej czerwonej papryki sól do smaku *używam ziemniaków, które zostały z obiadu lub tych ugotowanych do sałatki Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju. Przekładamy nasze pokrojone ziemniaki, chwilę podsmażamy same. Po czym dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę. Całość doprawiamy do smaku świeżo(...)solą. Całość smażymy, co jakiś czas delikatnie obracając składniki, aby ziemniaczki były chrupiące z każdej strony (jak mocno, to już kwestia waszych upodobań). Pod koniec dodajemy posiekany por, lekko mieszamy. Doprawiamy po wierzchu szczyptą słodkiej czerwonej papryki i posypujemy startym żółtym serem. Zostawiamy tak chwilę do stopienia sera, zdejmujemy z palnika. Oprószamy lekko świeżo mielonym pieprzem i podajemy np. listkami
Słodkie okruszkisposobowi podania. Kapary siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szalotkę obieramy i jak najdrobniej kroimy. Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy na 5-6 minut – cebulka straci na ostrości i lekko się zamarynuje. Dodajemy do niej musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Stale mieszając sos wlewamy do niego cienką strużką oliwę i mieszamy sos do zemulgowania, jak majonez (więcej o winegretach(...)Dodajemy do sosu 2/3 posiekanej natki pietruszki, 2/3 drobno pokrojonych w kosteczkę jajek i 2/3 posiekanych kaparów. Wszystko dokładnie mieszamy i w takiej mieszance otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs
Karo in the KitchenWegańskie kotleciki z fasoli (niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie i mają lekko ryby smak . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Nasi goście delektując się nimi nie mogą się nadziwić, że te kotleciki nie rozlatują się Taka jest ich niewątpliwa zaleta! Kotleciki(...)zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Lamarida.plJeśli po świętach macie dosyć tematu jedzenia, mam dla Was coś lekkiego. Koktajl malinowy z nasionami chia. Te małe nasionka mają wielką moc. Słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Są bogate w kwasy tłuszczowe Omego-3 i Omega-6 i poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację. Zawierają też błonnik, który daje uczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn, a wapń, cynk(...)żelazo poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nasiona chia można dodawać do sałatek, owsianek, musli, zup, wypieków czy koktajli. Składniki: 3 łyżki nasion chia + 200 ml wody lub mleka 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 250 ml kefiru 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Godzinę przed przyrządzeniem koktajlu, nasiona chia zalewamy mlekiem lub wodą, uzyskamy w ten sposób konsystencję kleiku
Smakowity Blog Kulinarnyulubiona sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Chrupiące i delikatne łodygi selera, słodki ananas, por i czerwona fasolka. Tylko cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni. 1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa sól, pieprz(...)posolić i odstawić na sicie na 1 godzinę aby puścił sok. Fasole przelać zimną wodą na sicie. Ananasa odsączyć i pokroić w kawałeczki, pora w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez
Jadło i czytadłociasto miało dość wilgotną (ale nie rozmiękniętą) konsystencję. (Ja dodałam około 50 ml.) Na końcu - całość wymieszać z czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko zwilżyć i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Praliny schłodzić w lodówce. (*) W przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem(...)kuleczki idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce. Bardzo ładnie wyglądają na stole, a ja u wielbiam takie gadżety
Di gotujeSkworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie czego. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie. Odlej wodę z garnka i dodaj trochę oleju kokosowego z przyprawą curry. Podsmażaj około 2 minut. Odstaw na bok. Na talerze wyłóż najpierw kaszę, dodaj kalafior i serwuj(...)dressingiem. Danie jest pyszne. Kolacja czy obiad tego typu to istna ambrozja. Z dodatkiem owoców granatu to mistrzostwo świata! Curry działa jako antyoksydant. Możecie tę potrawę spożywać również jako sałatkę, zabrać ją ze sobą gdzie chcecie. Więcej o tego typu , pełnych miłości i dobra potrawach poczytacie na blogu Pana Marka GOTUJ ZDROWO - ZACHĘCAM
Z Kuchni Do Kuchniczyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Wraz ze mna wyzwania podjela(...)Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasrterki, należy jednak uważać, aby się
Codzienne GotowanieOstatnio moim głównym pożywieniem są sałatki i coraz bardziej mi się to podoba. Nie tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie. Mogę go przeznaczyć na spacery i czytanie. Zajadam się nimi na obiad i kolację a moja lodówka pęka w szwach od zieleniny i owoców. Jest zdrowo, kolorowo i pysznie(...)czuję się pełna energii i lekka jak piórko. Czytaj więcej
Wiem co jemprzepisów na potrawy z zielonych warzyw. Autorka chce nas przekonać do zielonych warzyw i zachęcić do włączenia ich w swoje codzienne menu. pokazuje nam jak jeść zdrowo, smacznie i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem oraz tabelą wartości odżywczych. Ponadto do każdego przepisu podana jest ilość porcji, czas przygotowania oraz szczegółowo wymienione składniki(...)wykonania przedstawiony w punktach. Zawarty jest również krótki opis charakteryzujący daną potrawę. Książka podzielona jest na kilka kategorii: Smoothies i śniadania Zielone przystawki i małe przekąski Zielone zupy i sałatki Zielona dania główne Zielone ciasta i desery Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy
Z miłości do słodkościfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę(...)wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup. A skoro letni obiad, to i letni film - Święta czwórca (Jan Hrebejk, 2012). Lekka (nierealna?) fabuła (zamiana mężów/żon w sypialni) i wakacyjne miejsce akcji (Karaiby). Co z tego wyniknie? Jak dla mnie: 78 minut kina rozrywkowego na dobrym poziomie i choć koniec do przewidzenia
Qlinarnie i Qlinarnieśrodku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski. Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem. Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek(...)farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami. Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką. Polecam! English version Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes (6 crepes) Ingredients for crepes: 1 1/2 cups of all-purpose flour 1 cup milk 1/2 cup water 2 eggs
karmelowywszystkich, którzy jeszcze szukają czegoś szybkiego na dzisiejszy wieczór, mam smaczna, kolorową sałatkę, która na pewno zasmakuje każdemu. Na moim stole na pewno się dziś pojawi :) Składniki: 100-150 g wędzonego łososia , 1 średnia cebula , 1 jabłko , 1 puszka groszku konserwowego , 2 średnie ogórki kiszone , koperek , sól , pieprz , majonez . Jabłko obrać, pokroić w cienkie słupki. Cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórek kiszony również pokroić w niezbyt grube słupki. Groszek odsączyć z zalewy, lekko przepłukać na sicie. Łososia pokroić w paseczki, wymieszać z warzywami i posiekanym koperkiem. Doprawić majonezem, solą i pieprzem. Smacznego! Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Nowego 2014 Roku
Codzienna kuchnia niecodzienna