Sałatka na szybko. Powstała z tego co miałam w lodówce, dlatego pozwoliłam sobie ją nazwać śmieciuszką. Sałatka dla tych, którzy w 10 minut chcą przygotować coś na przekąskę kiedy wpadają niezapowiedziani goście :) Wbrew pozorom smaczna i szybko zniknęła :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy ok 25dag szynki cebula garść szczypiorku 30dag żółtego sera 3 łyżki(...)posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę i kukurydzę odcedzić i osuszyć. Szynke pokroić w kosteczkę. Cebulkę i szczypiorek drobno posiekać i lekko posolić. Ser zetrzeć na tarce. Składniki połączyć, dodając pietruszkę i śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotowe :) Smacznego
ChilliJemytemu barwnemu talerzowi, pełnemu zdrowych przysmaków! I jeszcze nasturcja... przyznam, iż uwielbiam dodawać ją ostatnio do moich potraw. Póki sezon trwa - korzystam ze świeżych, pięknych jadalnych kwiatów - smacznego :) Sałatka z figami i serem Bursztyn Składniki na 2 porcje: - 400g rukoli świeżej - 4 świeże figi - 250g świeżych jesiennych malin - 100 g sera Bursztyn - 200ml octu balsamicznego - 3 łyżki(...)płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko zmiękną i obtoczą się w delikatnej glazurze.Wszystko układamy na talerzu, rozrzucamy maliny, siemię lniane. Dekorujemy świeżą nasturcją i listkami świeżej mięty. Polewamy dresingiem z miodu i octu balsamicznego. Smacznego
Sajkofanka smakutygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową zarówno
Wyprawy kulinarneJeśli lubicie frytki, to mam coś dla Was, domową ich wersję podanymi z grilowaną wołowiną i sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty(...)czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i lekko zamrozić, tak, aby dało się pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone przełożyć do miski w której poprzednio należy umieścić wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce
Gosia gotujePolecam dziś najlepsze ciasto ostatnimi czasy pochodzące z przepisu mojej cioci Basi, które oczywiście przerobiłam do wersji bez pszenicy. Powiem nieskromnie, że jest genialne i blacha
Kawa z mlekiemCzasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące
Kuchnia ŁukaszaTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się
Chilli Czosnek i OliwaSalsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu. Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze
Moje Małe CzarowaniePierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek
Kuchnia ŁukaszaStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka
Salonik smakówmoże: kurczak pieczony pierś z kurczaka na parze gotowana pierś z kurczaka Jest też sezon na moje ulubione jadalne kwiaty, czyli kwiaty cebuli. Uwielbiam je za ich lekko cebulowy smak i to, że wystarczy oberwać te małe kwiatuszki, a danie uzyskuje cebulowy posmak. Przy obieraniu cebuli często aż kręci mi się w głowie, dlatego tak bardzo kocham sezon(...)szybko, przygotowywana jest w zasadzie na bazie 2 składników. Wykorzystuję do niego mięso z kurczaka oraz śmietankę 30%. Dodatkiem są właśnie kwiaty szczypiorku. Inne przepisy z wykorzystaniem makaronu: Sałatka z kurczakiem Spaghetti z sosem pieczarkowym Szakszuka z makaronem Kanapka drwala Makaron z kurczakiem i pesto Makaron z kurczakiem - składniki: podwójna pierś z kurczaka 500 ml śmietanki 30% sól, pieprz kwiaty
MamaOskarkamiastem. Na takie wyprawy większe czy mniejsze, czy choćby nawet spotkanie przy grillu w ogrodzie warto upiec taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko(...)mleka Nadzienie: 3 łyżki margaryny Optima Omega3 pęczek natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku 4 plasterki posiekanego żółtego sera Ciasto : Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Mleko lekko podgrzać w garnuszku z margaryną. Do suchych składników wlać ciepłe mleko i jajko, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką
Smakołyki Asirazem przedstawiamy przepis, który z powodzeniem można wykorzystać z okazji jakiejś uroczystości. Proste i szybkie wykonanie, a jakże zaskakujący smak. Równie dobrze sprawdzi się na lekki lunch, jak i niedzielny obiad w rodzinnym gronie, czy też na uroczystą kolację we dwoje. SKŁADNIKI: 2 niewielkie filety z kurczaka 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) sól pieprz oliwa 2 papierowe torebki(...)świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA: 100 g rukoli (opakowanie) 200 g pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa Filet delikatnie rozbijamy solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do torebki. Spryskujemy oliwą i doprawiamy rozmarynem. Zawijamy i odstawiamy
Kuchnia od dwojgaKażda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną? Gotowana kasza z powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako jej bezglutenowa alternatywa Używa jej się również do gotowania kleików zamiast tradycyjnej owsianki(...)porcjowanych woreczkach. Nie przemawia do mnie gotowanie w woreczkach, bo kaszę trzeba opłukać przed gotowaniem. Płukam ją tak długo aż woda będzie w miarę przejrzysta, potem gotuję w lekko osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Oczywiście sposób gotowania i czas zależy od rodzaju kaszy gryczanej. Kasza gryczana Kasza gryczana biała – ziarna gryki pozbawione łuski, najbogatsza w składniki odżywcze kasza gryczana
codojedzeniałopatką aby upewnić się, że nie osiadło na dnie. Tak swobodnie pływające jajko możemy wyjąć po ok. 2 minutach i subtelnie dotknąć palcem, sprawdzając czy białko przy żółtku stawia lekki opór ale nie widać jeszcze aby żółtko zaczęło ścinać się. To będzie dobry moment aby wyjąć jajko w koszulce - można użyć łyżki cedzakowej albo po prostu dużej łyżki, łyżki(...)przetransportować trochę wody, która niepotrzebnie będzie pływała na talerzu. Tak ugotowane jajko można polać sosem albo ułożyć na wierzchu jakiegoś produktu. Jeśli chcielibyśmy zachować jajko na później, np. do sałatki, wówczas zaraz po ugotowaniu należy je włożyć do zimnej wody z lodem. Sprawimy, że proces ścinania białka i żółtka zatrzyma się. Krok 4 - jeść! Na koniec jakieś dodatki w postaci
Right Behind The Kitchen