bardzo się z nią nie polubiłam. Dopiero po pewnym czasie, kiedy zaczęłam ją przemycać do różnych posiłków doceniłam jej smak. Nadaje ona daniom dużo wyrazistego korzennego smaku, jest lekko pikantna. Powoduje, że na talerzu jest mniej „nudno”. Rukola nie jest jakimś nowym wynalazkiem, bo na naszych stołach gościła już przed wojną, ale dopiero od niedawna nastała na nią(...)powrotem moda. Dlaczego? Nie tylko z powodu jej niesamowitego smaku, ale również wartości odżywczych takich jak duża zawartość kwasu foliowego. Przepisy na dania z rukolą znajdziecie tutaj ! Super Sałatka Grecka Zapisz
rabarbarowoczęsto mieszamy drewnianą łyżką, później możemy trochę rzadziej. Smalec wytapiamy aż do momentu, kiedy skwarki się zrumienią, ale jeszcze będą daleko od przypalenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy wszystko do lekkiego ostygnięcia. Smalec przelewamy przez sitko do słoika albo ceramicznego naczynia . Ja najczęściej używam zwykłego sitka, dlatego też gotowy smalec ma na dnie odrobinę okruchów ze skwarków (na zdjęciu powyżej). Jeśli(...)potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się naprawdę drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym. Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak
PaleoSMAKsałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko
Ugotowaćlekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku do wystygnięcia słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu smaczna sałatka
W Mojej Kuchni LubięNajlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody(...)szklanka cukru 2 szklanki octu liście laurowe ziele angielskie Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Kapustę i cebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować, odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty
Apetyczna babeczkaTypowy przepis na ciasto na niedzielę , pochodzący z zapisków mojej mamy, został przerobiony przeze mnie na wersję bezglutenową. Murzynek ten jest leciutki jak puch, ale nie
Kawa z mlekiemŻe co? Majonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje
Be Fit Be StrongPuszyste ciasto wanilinowe z truskawkami, to chyba jeden z licznych deserów, który całkowicie nie potrzebuje opisu, bo i tak wiadomo, że to jest boskie połączenie smaków
Kuchnia Łukaszaśrednia cebula pieprz sól 150 - 200 g makaronu świderki pełnoziarnistego lub z mąki semolina oliwa z suszonych pomidorów Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu, lekko wystudzić. Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Suszone pomidory z oliwy pokroić w cienkie paseczki, zaś pomidory suche z torebki najpierw zalać wrzątkiem(...)wylewać). Tuńczyka odsączyć i rozdzielić na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą z suszonych pomidorów (ilość stosowna do upodobań), sprawdzić tylko jak bardzo jest ona słona. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchcik gotujeCzasami mam takie dni, że po prostu nie chce mi się gotować, a wypadałoby coś zjeść. Tuńczyk z puszki zawsze mnie ratuje. Cała rodzina lubi tuńczyka
codojedzeniapieczarkami, serem i marynowaną papryką Lubicie sałatki? Ja je wprost uwielbiam. Dziś przepis (pomysł) na kolejną sałatkę. Tym razem głównym składnikiem są pieczarki. Smak sałatki wzbogaciłam marynowaną papryką. Choć sałatka nie grzeszy wyglądem, to jest naprawdę pyszna. Spróbujcie. Składniki: 3-4 pieczarki (u mnie 4 mniejsze) 3 kawałki marynowanej papryki Octim 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki schabu(...)łyżki majonezu 3 łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i gotujemy około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w półplasterki lub drobniej. Przekładamy do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, kukurydzę, starty żółty ser i pokrojony w paseczki schab. Całość doprawiamy
Słodkie okruszkipapryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą Omlet ze szpinakiem i boczkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Sałatka z jajek, pora i kukurydzy Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Przepis na jajka sadzone na boczku Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 5 minut Składniki 3 plasterki boczku(...)jajka sól i pieprz dowolne dodatki do śniadania: sałata, pieczywo, itp. Przepis 1 Rozgrzewamy suchą patelnie. Kładziemy na nią plasterki, cienko pokrojonego boczku - kiedy mięso zacznie się przyrumieniać i lekko " zwijać", wbijamy na nie dwa jajka. 2 Całość przykrywamy na kilka minut pokrywką, aby jajka się ścięły. Podajemy posypane solą i pieprzem z ulubionymi dodatkami. Artykuł Jajka sadzone
Kuchnia BazyliiPyszna i treściwa sałatka, którą można potraktować jak obiad, zabrać do pracy, czy zjeść na kolację. Potrzebujemy: 1 brokuł 4 udka z kurczaka 1 szklanka ziaren słonecznika 1 opakowanie makaronu kolanko 400 g Makarony Babuni 4 łyżki majonezu sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Kurczaka i brokuły przygotowujemy na parze. Kurczaka parujemy około 45 minut, natomiast brokuł potrzebuje maksymalnie(...)minut. Musi być lekko chrupiący. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na suchej patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry i drobno siekamy. To samo robimy z brokułem. Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Chłodny makaron łączymy z brokułem, kurczakiem, słonecznikiem i majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy
MamaOskarka