Sałatka w muszlach to efektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się niebanalną przekąską. U mnie sałatka
Niespełnione zdolności kulinarneDziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków
Codzienne GotowanieCzasem się spieszę. Czasem chcę poczuć smaki lata. Czasem goście pojawiają się znienacka. Czasem nie mam ochoty na pracochłonne przekąski. Czasem mniej- znaczy więcej. Wtedy robię
Zapiski Młodej ŻonyDrugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków. Dlatego dziś coś
BaRepasChipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
CzarnawisienkaKolejny przepyszny i zdrowy pomysł na obiad, który możemy z łatwością zabrać ze sobą do pracy. Szybko się go przygotowuje, jest bardzo pożywny i lekki
SMYKWKUCHNIsamymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa. A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością. Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym(...)siateczki, aby przy ubijaniu, nie zapryskać siebie i połowy kuchni ;-) - mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - obtaczamy najpierw w mące najlepiej typ 480, potem w roztrzepanych jajkach kurzych, lekko posolonych, a następnie w bułce tartej dobrej jakości. Kotlet schabowy powinno smażyć się na smalcu, a nie na oleju rzepakowym, taki jest najlepszy. Ale jednak zdrowsza wersja będzie na oleju
SMYKWKUCHNIChoróbsko mi nie odpuszcza... Zakatarzona musiałam dzisiaj pojechać na wykład z anatomii, ale całe szczęście udało mi się wrócić wcześniej. Jutro od rana mam zajęcia z
Be Fit Be StrongWczorajszy dzień wraz z dzisiejszym poświęcam nauce. Niestety.. wiem, że nie uda mi się nauczyć wszystkich mięśni w dwa dni. Nauczyć, nie przypomnieć, gdyż z
Be Fit Be Strongfioletowo-brązowy, o smaku delikatnym lub z lekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć
Kuchnia MagdaLenyfioletowo-brązowy, o smaku delikatnym lub z lekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć
Kuchnia MagdaLenyminut – do mocnego zrumienienia *** *** Chlebek lekko studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i podajemy *** *** Najlepiej smakuje na ciepło, prosto po wyjęciu z piekarnika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z ApetytemDobrze znana sałatka w nieco innej odsłonie. :) Łatwa i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka oliwa z oliwek sól pieprz 1 brokuł (500 g) mała puszka kukurydzy (170 g) 200 g sera gorgonzola garść prażonych nasion słonecznika rzeżucha do posypania Sos: 2 łyżki lekkiego majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu sól
DominikaDolcidylemat co zrobić z brukselką, zróbcie taką sałatkę. Składniki: ok. 500 g brukselki ok. 250 g małych pomidorków (ja użyłam mieszanki) parmezan 1 sałata rzymska pieprz, sól i cukier do smaku oliwa ocet balsamiczny Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. (Na około 1,5 litra wody wsypałam 2 lekko czubate łyżeczki soli i 1 płaską łyżkę cukru
Codzienna kuchnia niecodziennasobą do pracy? Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą czerwoną i serkiem wiejskim. Pychotka Składniki: 1 serek wiejski 2 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100g fasoli czerwonej z puszki 100g drobnego makaronu pół cebuli pęczek szczypiorku sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy, studzimy i siekamy na cząstki
Cukiernia Pychotkidodajemy dwie łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i lekko solą – pamiętajmy, żeby nie przesolić gdyż makrela i ogórek są już dosyć słone, następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Pasta z makreli i jajek podana na białym lub pełnoziarnistym pieczywie to doskonałe źródło energii na śniadanie. Z apraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Naleśniki z jabłkami
Księga-Smakuprażyć na suchej patelni, aż stanie się lekko złoty. Następnie przełożyć do kielicha blendera i dodać oliwę z oliwek. Miksować tak długo, aż pasta stanie się gładka i aksamitna. Gotową pastę przechowywać w lodówce. Smacznego To też może Cię zainteresować: Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakgęsty można dodać więcej soku z cytryny. SAŁATKA: Pomidory kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy 1 łyżką winegretu i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidory, rzodkiewkę, cebulę i paprykę. Lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przed
cool and mintyjest tak wyraźny a koniec wieńczy lekka pikantność pieprzu. Podsumowanie: Jest to zdecydowanie intrygująca nowość wpośród raw batonów. Co prawda nie jest to dla nas przekąska, którą mogłybyśmy jeść solo między posiłkami ze względu na zbyt intensywne smaki czosnku czy przypraw ale znalazłyśmy dla nich fantastyczne zastosowanie! Jako dodatek do sałatek czy naszej wersji „sajgonek” sprawdzają się genialnie i każdemu
Candy Pandasszybki w wykonaniu. Idealnie smakuje np z sałatką wiosenną Sezon grillowy w pełni więc może Wam się przyda taki pomysł na kurczaka. Polecam! Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 100 g startego zółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka podzielić na kotlety. Każdy z nich skropić lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć
O kuchni z uczuciemwyschła. Ma być soczysta lekko podduszona. Krok 4 Ogórka obieramy ze skórki i kroimy go w ćwiartki, pomidora smażmy i kroimy w ćwiartki , sałatę myjemy i rwiemy w palcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa
Różowa kuchniaudziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek z pietruszki. To jak, piszecie się
Food Squarepory jadłam.Jednak już pora na przepisy lekkie , niskotluszczowen( i takie będą moje przepisy),tak więc śledzcie dalej mój blog i starajcie się tak komponować przepisy jak do tej pory.Dalej będę podawać kaloryczność danej potrawy i jej skład.Jedzmy kochani 5 posiłków małych dziennie,zastąpmy śmietanę jogurtem naturalnym i podawajmy dużo sałatek i surówek, a dieta będzie smaczna i przyjemna
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipasem, a to idealny czas na lekkie i szybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroku powstała najbardziej znana na świecie sałatka. Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem, czy nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie i parmezanie. A ponieważ na zewnątrz coraz cieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone
Jacob Tastespasem, a to idealny czas na lekkie i szybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilkunastu minut z każdej strony. Sos do sałatki możemy przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej przed planowanym spożyciem. Wystarczy połączyć ze sobą przeznaczone na niego komponenty (najlepiej zrobić to w słoiku ze szczelną zakrętką), a następnie tuż przed podaniem polać nim sałatę i wymieszać. Jako dodatek do kurczaka i sałaty proponuję lekko opieczoną kajzerkę :) Smacznego
MyCookBook.pllekko zmiękły (powinny być nadal lekko chrupiące). Groszek ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem jeszcze na ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne Inspiracjeumyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do sałatek, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 25-30 minut w 180 °C (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą
Ugotowaćzdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić na drobne kawałki. Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie ostudzić, obrać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprogiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy
Walijskie Pichcenie