banany i równomiernie rozprowadzamy *** *** Całość posypujemy pokruszonym ciastem i lekko dociskamy ręką *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytemrano do owsianki. Co można zrobić z tych składników? Sałatkę! Nie ma prostszego wyjścia. Składniki: 250g makaronu – ja użyłam muszelek 5 rzodkiewek 2 ogórki zielone łyżka posiekanego koperku mała czerwona cebulka mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 3 łyżek) sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i lekko studzimy. Rzodkiewki oraz ogórki kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy
Życie ze smakiemprzejdą bardzo intensywnie przyprawami. Ich aromat będzie tylko lekko wyczuwalny. Suszone żółtko – z czym je podać? Jak już wspomniano, suszone żółtko to bardziej przyprawa niż osobny składnik, więc samo w sobie nie jest potrawą. Z czym zatem można je podać? Przede wszystkim może być aromatycznym dodatkiem do sałatek – jest dosyć słone i ma smak umami, dzięki temu można zastąpić
codojedzeniałyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na 4 małe kotlety. Każdy kotlet lekko ubijamy. Do miski przekładamy miód, 2 łyżki tartego chrzanu, dodajemy
Słodkie okruszkiTrochę ta sałatka nie wygląda za apetycznie hehehe. Nie mogłam zrobić dobrego zdjęcia ale koniecznie ją zróbcie w domu lub do lunch boxa i weźcie ją ze sobą do pracy czy szkoły. Składniki : torebka ugotowanego ryżu 1 pierś kurczaka (ugotowana w lekko osolonej wodzie) 1 jabłko puszka kukurydzy 3 małe ogórki gruntowe pęczek świeżego kopru sól i pieprz
Niezły MłynekCzęsta pozycja na wszelkich spotkaniach i imprezach u nas, i naszych znajomych. Przygotowanie jej zajmie Wam kilka chwil. Jest lekko słodka i delikatna. Można zapakować ją
Lena GotujeNie każdy lubi szpinak, ale w takim wydaniu naprawdę świetnie smakuje i stanowi idealną przystawkę lub przekąskę na różne okazje. Można je również podać jako lekkie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLitości! - wzywa żołądek... Sałaty! - prosi żołądek... Po wytężonym i intensywnym świętowaniu spożywczym w minione Boże Narodzenie, nabiera się ochoty na coś lekkiego, litościwego dla żołądka, nieskomplikowanego
Grunt to przepis!przygotować i czym zastąpić kiełbaski albo karkówkę, żeby było zdrowo, lekko i przyjemnie. Rozwiązania szukać długo nie musiały, bo w te pędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty
Food Squarezanim podzielę mięso, odkładam je na kilka minut by lekko ostygło i odpoczęło. W pierwszej wersji serwowałam z makaronem i kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
PichceniomaniaBardzo świetna surówka do obiadu.Jeśli zrobimy jej więcej może być też to baza do mizerii ,świetnie pasuje do jogurtu naturalnego lub śmietany. Lekka , zdrowa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiO prozdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej nie musimy przekonywać już chyba nikogo. To skarb, a kto go odnalazł, zdrowie odnalazł. Dziś szybka i lekka propozycja na śniadanie
Z Kuchni Do KuchniPierwszy poniedziałek Nowego Roku. Aby tradycji stało się zadość przez cały rok będziemy starały się publikować właśnie z początkiem tygodnia przepisy lekkie i smaczne. Dzisiaj
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest dodatkiem czosnku i kiszonymi ogórkami. Smaczna, oryginalna i szybka sałatka. Polecam :) Składniki: 1 średni kalafior 5 ogórków kiszonych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 6 jajek na twardo 2 ząbki czosnku majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Kalafior umyć, pokroić na drobne różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Kalafior, ogórki
Trzeci talerzPrzepis na tę sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona
Codzienne Gotowanieugotowane jajka. Można również dodać posiekane orzechy włoskie, sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały słoiczek tartego chrzanu 4-5 ugotowanych jajek 6-7 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól i pieprz Sposób przygotowania: Seler odsączyć, ewentualnie lekko posiekać, kukurydzę odsączyć, jajka i obrane jabłka pokroić w drobną
na moim stole...omieszkałam połączyć tych smaków, nie zawiodłam się :) Sałatka wyszła znakomita, doskonała na wiosenne sniadanie. Polecam :) Składniki ( na dwie porcje ) - 2 garści świeżego szpinaku - szklanka truskawek - mały serek wiejski granulowany ok. 125 gram - sos balsamiczny Wykonanie Szpinak porządnie opłukałam i osuszyłam, same liście bez ogonków i łodyżek lekko porwałam i ułożyłam na talerzykach. Na szpinak nałożyłam parę łyżeczek odsączonego serka wiejskiego
Kuchnia z widokiem na ogródMarchewka z jabłkiem,bardzo smaczna surówka. Doskonała jako dodatek do obiadu, zwłaszcza ryby, ale także wyśmienita, bardzo zdrowa przekąska dla maluszków :) Lekka bez dodatku soli, śmietany
Kuchnia z widokiem na ogródjest bardzo dobre ;) Składniki: drobne mrożone warzywa, np. sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron. W tym czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą
W kuchni bez szafekfasola się dokładnie zagrzały. Odstawiamy garnek i pozwalamy otrzymanemu farszowi lekko przestygnąć. Placki tortilli podgrzewamy zgodnie z instrukcją z opakowania. Nakładamy porcję farszu na środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny
Tanie przepisy studenckiezawsze bardzo szybko znika... A na dodatek prezentuje się ładnie ... Sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu świderki 3 ogórki kiszone 1/3 puszki czerwonej fasoli 250 g g sera żółtego 300 g szynki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy. Ogórki, ser oraz szynkę kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodania na kolację lub domówkę. Kolorowa sałatka z groszkiem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki ciecierzycy 2-3 korniszony 1/2 pora 1/2 słoiczka papryki konserwowej (3 szt) 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką. Zielona sałatka ze szparagów i fasolki: 2 pęczki szparagów 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g obranych pistacji garść listków świeżej szałwii 75 ml oliwy z oliwek kilka kropel winnego octu Szparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek
Food SquareKiszona kapusta zasmażana... Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego. Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam
Gospodyni MiejskaSkładniki: 9-10 sztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki
Czerwona Porzeczkabiałe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję z nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów, bo sezon na nie szybko minie. Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 0,5 kg zielonych szparagów(...)extra vergine lub oleju roślinnego szczypta soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, a gdy lekko przestygną obieramy i kroimy w pół-plastry. Przed gotowaniem szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: związujemy je nitką, by równo
Smakowity Blog KulinarnyWyjątkowo smaczna i efektowna sałatka z brokułów i fasoli na każdą okazję, którą jesteś w stanie przygotować w 15 minut. Polecana przez „specjalistów” w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia z powodu dużej zawartości czosnku i witamin :). Składniki: 1 duży brokuł lub opakowanie mrożonych 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ser feta majonez śmietana(...)gotuj je tylko 5 minut. Następnie odcedź je i wrzuć do miski z zimną wodą (szybkie schłodzenie zapobiegnie nadmiernemu rozgotowaniu się brokułów). Brokuły nie powinny być rozgotowane , powinny być lekko twarde. 2.Przygotuj sos czosnkowy. W czasie gdy brokuły się gotują wymieszaj w miseczce 3 duże łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
Kulinarna Patilogiamożemy jeść zarówno świeże jak i suszone. Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, ciast i deserów, ale są też idealnym dodatkiem do mięs. Moje piękne fioletowe figi trafiły do sałatki, której oryginalna nazwa to Salade de figues et foies de volailles, a przepis pochodzi z "Małej Paryskiej Kuchni" Rachel Khoo. Taka Francja-elegancja na talerzu. Składniki: 1 łyżka klarowanego(...)figi, pokrojone w ćwiartki oliwa do skropienia Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz tymianek. Smażymy na średnim ogniu około 8 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Wątróbki oprószamy solą i pieprzem. Przed włożeniem ich na patelnię zwiększamy ogień i obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią na zewnątrz, ale w środku
Smakowity Blog Kulinarnyketchupem dostajemy drgawek albo najzwyczajniej w świecie chcemy inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 8 młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych czerwoną cebulę ½ pęczka koperku ½ pęczka(...)końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż warzywa będą jędrne i lekko przyrumienione. Czekając, aż będą gotowe, robimy sos – wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Ciepłe warzywa umieszczamy w dużej misce (szparagi można podzielić na mniejsze kawałki) i wciąż jeszcze ciepłe
ladykitchenbiałej kiełbasy parzonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2/3 szklanki śmietany 30% 150 g startej mozzarelli 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz Sałatka: ok. 150 g pomidorków rzymskich mini garść świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 1 łyżka białego octu winnego pieprz, sól Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)kostkę, kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulą, a gdy stanie się lekko złota dodajemy kiełbasę. Smażymy przez 3 - 4 minuty po czym dodajemy czosnek i majeranek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przekładamy do odcedzonego makaronu. Dodajemy natkę, śmietanę, ser (3 łyżki wcześniej odkładamy
Czary - gary w kuchniDzisiaj przepis na pyszną sałatkę śledziową z jajkiem. Sałatka wymaga, niestety, przygotowania poszczególnych składników wcześniej, ale wierzcie mi, jest tego warta! Jak już ją zrobicie i spróbujecie to nie sposób się od niej oderwać!:) Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas(...)godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę
Kolizje SmakówPierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto
Kuchnia Łukaszaciężki przekładaniec, czy pieczony sernik. Dlatego stanęło na sałatce wielowarzywnej i ciasteczkach twarogowych. Bo chyba już nic bardziej tradycyjnego po prostu nie ma... Ciasteczka okazały się hitem i szałem u dzieci. Nie mogli przestać ich jeść! I racja - s ą delikatnie chrupi ą ce, o strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga
Lejdi of the housetemperaturze jeszcze przez 75 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z ApetytemStrogonow w smaku powinien być lekko ostry i lekko pikantny. Podajemy z pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Strogonow wołowy z papryką pochodzi
Blog z Apetytemsicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie gotowe warzywa połączyć ze sobą ,wymieszać i zalać gorącą zalewą . Pasteryzować 15-20 minut.:)) Sałatka jest pyszna ,u mnie biorą jako dodatek do drugiego śniadania
mojej kuchniburaków karmelizowanych, pasty Tarama oraz sałat Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu wylądowała lekko pikantna, orzechowa rukola oraz czerwona cykoria, pięknie prezentująca się
Wino Francja Kuchniatemperaturze jeszcze przez 70 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z Apetytemsicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie gotowe warzywa połączyć ze sobą ,wymieszać i zalać gorącą zalewą . Pasteryzować 15-20 minut.:)) Sałatka jest pyszna ,u mnie biorą jako dodatek do drugiego śniadania
w mojej kuchnizrobić spróbuj mojego dania, które może być też sytą sałatką (np. na wiosennej imprezie). Podałam je w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu orzo (do kupienia np. w Auchan), ale bez problemu możesz go zamienić na każdy inny, który lubisz, zaś jako dodatki dobrałam szpinak, suszone pomidory i ser feta. Smak podkreśliłam lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Ta propozycja będzie także
Fabryka pomysłównajbardziej ten chrupiący seler,to właśnie on nadaje sałatce fajnego smaku. 4 łodygi selera naciowego 1/2 dużego twardego i kwaskowatego jabłka (użyłam Granny Smith) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 łyżki kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Tuńczyka osączyć z zalewy i lekko rozdrobnić. Seler i jabłko pokroić w kosteczkę.,dodać
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowań trwa ! Widzę, że na blogu oprócz przepisów na sałatki, ogromnym zainteresowaniem cieszą się również przepisy na różne słodkości. Podrzucam dziś Wam jeszcze jeden przepis na bardzo proste ciasto bez pieczenia: ciasto śnieżny puch z granatem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo lekkie i wspaniale smakuje. Na blogu znajdziecie także jego cytrusową
Kulinarne przygody Gatityinspiracji. Przeglądając cytowaną tu już wcześniej książeczkę " Surówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu. Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna - tak, jak lubię:) Stopień "ostrości" można regulować
6niebooczka, a następnie pokrój w dużą kostkę. Kawałki kurczaka lekko osącz z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami. Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia. Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh. *Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku, układając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatygodnie i urlop, już liczę dni :)). Teraz o sałatce, a taką właśnie wczoraj na kolację zrobiłam. Chodziła już za mną odkąd pojawiły się truskawki, ale czas jak zwykle nie pozwalał na zrobienie. Wczoraj była okazja i truskawki więc machnęłam. Dla mnie i mojego połówka super. Smakowała, trochę inna, lekko na pikantnie, bo dodałam fetę z papryką i chili
kruche babeczkitypu fasola i ciecierzyca należy gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. W ten sposób strączki będą ugotowane równomiernie i zachowają kształt. Różnokolorowe gatunki fasoli trzeba gotować w oddzielnych naczyniach ze względu na wielkość nasion, różny czas gotowania jak i kolor. Czarna czy czerwona fasola farbuje podczas gotowania. Przyrządzając sałatkę z różnokolorowej fasoli ugotowałam każdą w oddzielnym garnuszku. Fasolę
codojedzeniaTalerz rozmaitości 2. Roladki z tortilli 3. Sałatka warzywna Przygotowujemy kremy do roladek: a) majonez, drobno pokrojony łosoś wędzony, koperek, pieprz grubo mielony, sałata lodowa pocięta w paski b) tortillę smarujemy serkiem twarogowym z ziołami, dodajemy szynkę pokrojoną w paski, dodajemy rzodkiewkę, sałatą lodową pociętą w paski, lekko smarujemy majonezem Posmarowane tortille zwijamy w roladkę, kroimy skośnie - zamykamy
Kuchnia Beatypierś z kurczaka w sezamie,mogłabym jeść taką sałatkę codziennie Składniki: 2 spore piersi z kurczaka sałata karbowana pomidor sezam z bułką tartą jajko sól,pieprz ziołowy,2 ząbki czosnku Sos: 6 łyżek oliwy po 1 łyżce musztardy i soku z cytryny szczypta bazylii,sól,biały pieprz Piersi lekko rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem i pieprzem ziołowym,obtoczyć
Niespełnione zdolności kulinarnepokrywką i mieszamy – potrząsając – do dokładnego wymieszania całości. Ta sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy już smaki w pełni się połączą. Mocno schłodzona jest świetnym zamiennikiem nudnych ziemniaków podawanych do obiadu. Zawsze zabieram ją ze sobą idąc na grilla. Bardzo lubię ją zamiast pieczywa do pieczonych skrzydełek. Jest lekka i orzeźwiająca i przez kilka ładnych lat zdążyła sobie zaskarbić
Karo in the Kitchenkość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka
Marder&Marder Manufacturedrobno czosnek i wykładamy na rozgrzaną oliwę, aby się lekko podsmażył. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok 5 minut. Pomidory kroimy w drobną kostkę i pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze ok 2 minut. Szpinak wykładamy na ciasto. Łososia kroimy drobno (lub kupujemy już podrobiony na sałatkę) i wykładamy na szpinak. Wstawiamy do rozgrzanego
ChilliJemykroimy drobno. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Lekko solimy. Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa razem z rukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki. Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego
ChilliJemyodrobiną wody, na końcu w bułce tartej. Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce. Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna KontrrewolucyaEkspresowa sałatka na niespodziewanych gości. Składniki: 40 dag pieczarek, 2 cebule, 1 pęczek szczypiorku, 1 czerwona papryka, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, sok z ½ cytryny, 5 jajek, majonez. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić, wystudzić i pokropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić
Tradycyjna Kuchniaujmuje to ich smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicoś szybkiego do jedzenia? Ten przepis jest dla Ciebie. Sałatka sprawdza się na każdą okazję, nie raz podbiła serca osób, dla których ją przygotowałam :) Główne składniki to brokuł, ser feta, kukurydza i prażone migdały (*z prażonym słonecznikiem lub dynią smakuje równie wyśmienicie). Brokuł podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej patelni
Gotuj z Natkąpołowie maja, ptasi śpiew, niebo bezchmurne i takie błękitne. Lekki wiaterek powiewa, dzięki czemu nie jest tak duszno. Witaj wiosno! A nawet.. lato! W związku z tak drastyczną i szybką , po półrocznej zimie, zmianą pogody, przychodzi czas na zmianę menu. Na stołach zagoszczą upragnione przez całą zimę, świeże sałatki, surówki, niedługo zresztą i świeże owoce, pochodzące z naszych ogrodów
W kuchni Karmel-itki