Uwielbiam makarony. To jedna z lżejszych wersji, bo na formę pracujemy przecież cały rok. Chyba, że komuś nie zależy to w zakładce z makaronami znajdziecie też
Karola gotujeAmerican cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z
Korniszonkikulinarną podróż do Grecji. Kuchnia tego kraju pokazuje, że na prawdę niewiele trzeba, by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne danie. Dowodem na to jest ta pyszna sałatka ze szparagami, szpinakiem i winogronami. Urzekła mnie swoim smakiem i teksturą: jest kremowa dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu. Świeżości nadaje szpinak, szczypiorek i koperek. Swoją chrupkość zawdzięcza uprażonym migdałom, a odrobinę słodyczy winogronom(...)większą kostkę i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z bulionu kurczaka i odstawiamy do wystudzenia. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru. Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak
Wędrówki po kuchniPrzepyszny, dietetyczny, lekki i zdrowy. Czego chcieć więcej od dania idealnego na obiad? Wiem, że początek roku to często czas, gdy podejmujemy różne wyzwania, a często jest to także zmiana złych nawyków i początek zdrowego odżywiania. Początki nie są łatwe, ale zdecydowanie będą dużo przyjemniejsze, gdy będziemy jedli przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji(...)spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Cebulę
Eat me! Fit me!kupiłam go w internetowym sklepie z produktami arabskimi przy okazji większych zakupów, o których opowiem Wam w ramach cyklu "Moje #kuchenneskarby" , na który zapraszam już w najbliższą niedzielę. Sałatka z moghrabieh (izraelskiego kuskusu) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem Składniki (na 4 porcje): 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) - możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu) lub muszelki(...)minutach do garnka dorzuć brokuła i gotuj razem z izraelskim kuskusem przez kolejne 5-7 minut, aż oba produkty ugotują się al dente (kuskus ma pozostać sprężysty, a brokuł lekko twardy). Odcedź na durszlaku i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrój buraki na półplasterki. Większe liście szpinaku pokrój w paseczki, mniejsze możesz zostawić w całości. Na suchej patelni
Chilli Czosnek i Oliwaświeżo zmielony pieprz 1 szklanka pokrojonych truskawek Dodatkowo: 200 g ryżu basmati Skworcu i 1 i 3/4 szklanki wody sól 1 łyżka oleju lub masła u mnie sałatka z nagietkiem Wykonanie: Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką(...)nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy
Blondynka Gotujebokach. Całość obsypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami, lekko dociskając, aby się przykleiły *** *** Gotowe ciasto wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ciasto dyniowe
Blog z ApetytemSłodko-kwaśne marynowane wiśnie. Przepis na lekko korzenne marynowane wiśnie na zimę. Łagodne, ciepłe i korzenne przyprawy w zupełności wystarczą, aby wzbogacić smak owoców zamkniętych w tych słoikach, ale go nie zdominować. Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można
Moja Książka KucharskaPanierowany kalafior, i jajo sadzone, albo sałatka z pomidorów i cebuli, albo zielona sałata, do tego młode ziemniaki z masłem i koperkiem … tak, mięso zdecydowanie nie jest mi teraz potrzebne;) 1 kalafior 2-3 jajka bułka tarta kwasek cytrynowy sól, pieprz, cukier olej Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości kwasku
Smaki Na Talerzubardziej złożone, ale też bogatsze w smaku. Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym pesto z suszonymi pomidorami Bób z pesto z migdałów- aromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały
Niedzielny kucharzsmażyć z obu stron na lekko złoty kolor , a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać solo lub z ulubionym sosem. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje
Di gotujeMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa wybór jest ogromy i można poszaleć. Zimą wykorzystujemy głównie przetwory i kiszonki, ale czasem warto odbiec od tej reguły. Mam dla Was prostą i pyszną surówkę z aromatycznym, lekko czosnkowym sosem. Poznaj recepturę
PichceniomaniaMoja wersja Caprese - na wzór włoskiej sałatki, przyrządzona z pokrojonych gotowanych buraczków skropionych octem balsamicznym przełożonych na przemian mozzarellą, posypana prażonym słonecznikiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Składniki: 2 duże buraki 250g mozzarelli 3 łyżki łuskanego słonecznika ocet balsamiczny świeżo zmielony kolorowy pieprz sól liście sałaty Wykonanie: 1. Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w plastry
Szalona Kuchnia EwelinyTo nie pierwsza sałatka brokułowa na moim blogu i z pewnością nie ostatnia tego typu kompozycja. Sałatki z brokuła są naprawdę proste w przygotowaniu, bo warzywo
nietylkopasta.pl