lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:293/613)

Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 220

siemię lniane, mieszamy.  4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić) i po wierzchu lekko posypujemy siemieniem lnianym.  4. Wkładamy do piekarnika  Pieczenie:  Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół  Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni.  Czas pieczenia - 35 min     Forma: wąska aluminiowa foremka jednorazowa - dł. spodu

Malowane smakiem
Szybkie ciasteczka miodowo- cynamonowe 256

można również dodać masę krówkową lub marcepanową. :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu  żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Kroimy na równe ciasteczka

My Culinary Art
Dirt cake 201

okazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny, lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka

Kolizje Smaków
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 251

miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub dżem. Dokładnie skleić i odłożyć na podsypaną lekko blaszkę, do ponownego wyrastania. Powinny

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 233

małe kawałki truskawki i rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam

Smaczne Zdrowe
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze. Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko lekko posmarowałam ją olejem kokosowym) Piec w temp.180*C ok.50 minut ( sprawdzić patyczkiem) Wyjąć z formy i jeszcze letnią polukrować ( nie będzie

Smaczne Zdrowe
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 217

Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam  do foremek. Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.    Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady

Blondynka Gotuje
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 211

pokrojone masło/margarynę, cukier puder, cukry waniliowe i jajka. Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.  Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4. Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować o zamrażalnika. Spód podpiec ( w rozgrzanym piekarniku) 10 minut(...)rozpuszczonymi budyniami. Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając. (Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.) Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto. Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.     Inspiracja

Di gotuje
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 278

Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem i silikonowej rozpinanej formie firmy Lekule . Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym względem! Znacznie ułatwia pracę z przygotowaniem i serwowaniem delikatnych ciast(...)cokolwiek z niej wypłynęło (galaretkę należy wylewać lekko stężoną, bo może - ale nie musi (u mnie zdarzyło się tylko raz-ale to pewnie wina tego, że nie do końca dobrze zapięłam formę:(), wypłynąć na złączeniu). Z czystym sumieniem polecam! Dzięki tej formie możecie sobie bardzo ułatwić pracę przy pieczeniu i serwowaniu najdelikatniejszych ciast! * przepis pochodzi z bloga 'Skarbiec Kulinarny' ____________________________ /*wpis

CookYourself
Chleb pszenny na zakwasie 203

formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 400 ml wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk(...)temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy, gdy można od niego wyczuć lekko kwaśny zapach i ma kleistą strukturę. W dniu pieczenia. Odważyć 900 g zakwasu, dodać mąkę, wodę i sól, wymieszać i wyrobić, żeby uaktywniła się siatka glutenowa. Przed wyrabianiem ręce oprószyć mąką, tak samo stolnicę/blat kuchenny. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to dosypać mąki i nadal wyrabiać. Nie należy

Passions hobbies life
Rogaliki z czekoladą 174

Dzisiaj zapraszam na słodkości tym razem bez sezonowych owoców na odmianę lekka dawka czekolady. Połowa wakacji już za nami więc należy się dobra dawka energii na drugą połowę:) Co niektórym na pewno się przyda. Gdy robiłam rogaliki, co jakiś czas mimo chodem zerkałam na telewizor znajdujący się w salonie i muszę stwierdzić, ze strasznie denerwuję mnie reklamy przyborów szkolnych(...)tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: W śmietanie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy drożdże rozpuszczone w śmietanie oraz resztę składników. Zagniatamy je aż utworzą jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na okrąg o średnicy około 30 cm  i wycinamy trójkąty. Kładziemy na każdym trójkącie po pół kostki czekolady i zawijamy go w rogalika. Wszystkie układamy na blaszcze, pozostawimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jedne z ulubionych ;) 213

oraz cebulę z czosnkiem łączymy i porządnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy. Ciasto przygotowujemy partiami. Nigdy całe na raz, bo lubi obsychać. Na stolnicy robimy kopczyk z obu mąk, robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtko, a także dodajemy sporą szczyptę soli. Nożem lekko mieszamy mąkę ze środka kopczyka z żółtkiem, by nie pozostało nic płynnego. Dalej pozostawiamy

Ratunku obiad
Pychotka budyniowo - bananowa. 225

które nam pozostały po wykrojeniu kółek w ciemnym biszkopcie i układamy na masie serowej lekko wciskając. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy serowej w chłodne miejsce. Po całkowitym zastygnięciu masy serowej, wykładamy na nią masę budyniową jasną i równo rozsmarowujemy. Na koniec oblewamy całe nasze ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy nożem, który

Przepisy i porady kulinarne