lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:297/613)

Kremówka bez pieczenia + film 138

Kremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami . składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka(...)zagotowujemy a następnie odstawiamy z ognia. Formę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową wykładamy herbatnikami, na warstwę herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników. Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
MUFFINKI BURACZANO-KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ (vel muffinki z Talbota) 140

gumowate, jak te moje troszeczkę tym razem :P), - przelać ciasto do foremek (od razu, żadnego czekania, bo nie wyrosną!), - po wierzchu obsypać jeszcze kokosem i ewentualnie odrobiną cukru trzcinowego - piec do suchego patyczka czyli około pół godziny w temp. 180 stopni. Gotowe muffinki zostały oblane czekoladą, taką zwykłą gorzką lekko podrasowaną czyli: - pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem(...)chce, trochę cukru, - mieszamy wszystko, dodajemy odrobinę oleju i kiedy czekolada lekko zgęstnieje wylewamy ją na ciacha. Na górę jeszcze raz wiórki kokosowe i w zasadzie można jeść od razu, oblizując palce z czekolady ;) Niestety po upieczeniu nie widać już tego pięknego buraczanego koloru, jakie miało surowe ciasto, jedynie po wierzchu jest trochę różowawo, ale smak jest jak najbardziej buraczano

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 197

etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku a możemy się nim szybciej zajadać;)) Składniki: 650g mąki pszennej, 150g cukru,  jajko, 5 żółtek,  150g margaryny Palma z murzynkiem, 3/4 szklanki mleka, 50g świeżych drożdży, szczypta soli. Wykonanie Mleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Odstawić

Z miłości do słodkości
Mazurek migdałowo-kajmakowy 132

masa będzie jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Już dosyć gęstą ale jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Dekorujemy dowolnymi bakaliami i rozpuszczoną czekoladą

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym 212

gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g śmietanki(...)Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem

sama złodycz
Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 126

razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciąć w poprzek na trzy blaty i przełożyć je warstwą konfitury. Lekko docisnąć, oprószyć cukrem pudrem i zajadać

Kuchenne zapiski Edyty
Brownie z serową masą kajmakową i malinami 189

pieczenia. W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut

Czerwień i błękit
Lazania na własnym cieście 163

kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos mięsny, ciasto, sos beszamelowy, ciasto sos mięsny i na koniec ciasto  i grubsza warstwa sosu beszamelowego. Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min. Przed podaniem lekko przestudzić i kroić na kawałki

Gotowanie jest łatwe
Doughnuts - donuts - pieczone pączki z dziurką 254

składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Do każdej z dziurek na donut'y (bądź na patelnię) umieszczamy po 1 łyżecz ce ciasta. Zamykamy pokrywę, nie dociskając jej (donut'y rosnąc wypychają pokrywę do góry) i pieczemy do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Możemy trzymać je dłużej, jeżeli wolimy ich bardziej chrupiącą wersję. Dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Proste ciasto dyniowe 178

wlewając mokre składniki do suchych i mieszając niezbyt porządnie łyżką (to również ma znaczenie jeśli chcemy uniknąć zakalca). Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem  i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 45-55 minut do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjmujemy z formy, żeby odparowało. Smacznego! Post powstał w ramach jesiennego wyzwania blogowego Mocnej Grupy Blogerów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 173

blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni i zlepić ciasto w podłużną bułeczkę. Układać przygotowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach. Posmarować  lekko roztrzepanym białkiem. Piec ok 25-30 min w 170'C Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier

Malinowa Kawiarenka
Placuszki z jagodami goji 132

obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 114

być. Po wrzuceniu pierwszych klusek przyjrzyjcie się czy się nie rozpadają. Jeżeli tak to dodajcie mąki do ciasta. Kluski gotuje się 5-7 minut aż nie będą surowe w środku. Następnie wyciągamy je z wody odsączamy lekko i na talerz. Do tego kapusta i jakaś zasmażka. Można podawać z cebulką, samym masłem lub też coś bardziej niezdrowego typu boczek smażony

Kulinarna Patilogia
Racuchy drożdżowe – jak u babci 247

cukru 3 dkg drożdży sól olej do smażenia Przygotowanie Drożdże należy rozkruszyć w dużej misce i posypać cukrem. W międzyczasie lekko podgrzewamy mleko i zalewamy drożdże. Dodajemy dwa jajka i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lejące. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 45 min). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron

Kulinarna Patilogia
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 112

drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut

MamaOskarka
naleśniki czekoladowe 202

chwili połączenia się składników. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na ok. 60 min. Po tym czasie dolewamy wodę i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy np. z powidłem śliwkowym, bitą śmietaną i roztopioną czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 175

świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest

Gosia gotuje
Babka karbowana z bananami. 146

wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową

Przepisy i porady kulinarne
Fantany z Nowej Anglii 164

Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić aby drożdże ,,ruszyły,,. 2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić. 3. Jajo ubić mikserem.  Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę

Apetyczna babeczka
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 151

wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika   i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się lekko zarumieni. Składniki na masę omletową: 5 jajek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki oleju

Na słodko lub wytrawnie
CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 78

cukrem, aż powstanie jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Zalać nią owoce. Formę wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym 354

grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki

Ala piecze i gotuje
Rurki z bitą śmietaną 159

widoczne na niektórych zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-) 500g mąki pszennej 250g masła 250g kwaśnej śmietany szczypta soli

Szefowa kuchni
Sałatka szpinakowo-szparagowa z pestkami moreli 159

Jedliście kiedyś pestki moreli? Gdy zobaczyłam je w sklepie byłam przekonana, że to migdał - dwa razy tańczy migdał. Ale nie, lekko kwaskowaty, cierpki trochę jak ziarno kakaowca, choć soczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję

Słodkie Przyjemności
Muffiny z jagodami i kruszonką 144

cukru, 150 g mąki Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, oliwę i śmietanę - roztrzepujemy. Dodajemy ekstrakt i ponownie lekko mieszamy. W drugiej misce wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Ciast przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy łyżką umytych i osuszonych jagód Przygotowujemy kruszonkę

Słodkie Przyjemności
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 161

sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki. Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut.  Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia.  Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie

Słodkie Przyjemności
Pierogi ze słodką kapustą 246

kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą  i pieprzem. 3. Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. 5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cynamonowe ciasteczka 402

ziemniaczanej czekolada do ozdobienia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na blacie podsypanym lekko mąką rozwałkować  na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Ala piecze i gotuje
Gofry pizzowe z kurczakiem 354

dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut. ( W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy ) Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Pierś z kurczaka tniemy w paseczki

Ostra na Słodko
Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi 142

Wymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta. Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi -  Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 czekolady gorzkiej

Słodka Strona
Ciasteczka z czekoladą 104

cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, dołożyć do ciasta i ponownie wszystko wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Każdą z kulek lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 160’C (termoobieg) przez około 13 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Mleczne bułeczki 113

wyrosną dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniej więcej równe części i formujemy podłużne, cienkie bułeczki (i tak sporo jeszcze urosną i się lekko zdeformują). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego napuszenia (ok 20 min) Nagrzewamy piekarnik do 160st

charlotte gotuje
Babeczki czekoladowe z gruszką 183

cytryny. Wyjąć, odcedzić. Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki. Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę

Kulinarny karnet Christophera
Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 187

siemię lniane, mieszamy.  4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić) i po wierzchu lekko posypujemy siemieniem lnianym.  4. Wkładamy do piekarnika  Pieczenie:  Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół  Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni.  Czas pieczenia - 35 min     Forma: wąska aluminiowa foremka jednorazowa - dł. spodu

Malowane smakiem
Szybkie ciasteczka miodowo- cynamonowe 227

można również dodać masę krówkową lub marcepanową. :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu  żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Kroimy na równe ciasteczka

My Culinary Art
Dirt cake 176

okazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny, lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka

Kolizje Smaków
Wyjątkowa tarta z burakami i camembertem 170

buraki umieszczamy w misce, skrapiamy octem balsamicznym i doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Ostrożnie mieszamy. W międzyczasie płat ciasta francuskiego rozkładamy na dużej blaszce. Wkładamy do piekarnika (ok. 180 stopni) i pieczemy przez 15 minut, by się lekko zarumieniło i urosło. Następnie wykładamy na nie plastry buraka i układamy camembert pokrojony w paski. Ponownie wkładamy do piekarnika

Okolice Palnika
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 214

miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub dżem. Dokładnie skleić i odłożyć na podsypaną lekko blaszkę, do ponownego wyrastania. Powinny

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 194

małe kawałki truskawki i rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam

Smaczne Zdrowe
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 166

rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze. Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko lekko posmarowałam ją olejem kokosowym) Piec w temp.180*C ok.50 minut ( sprawdzić patyczkiem) Wyjąć z formy i jeszcze letnią polukrować ( nie będzie

Smaczne Zdrowe
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 186

Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam  do foremek. Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.    Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady

Blondynka Gotuje