miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto - ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia - tak samo postąpić z następnymi pięcioma blatami - upieczone i ostudzone(...)każdym razem krem należy wyrównać i przycisnąć do niego lekko następny blat - wierzch i boki można udekorować płatkami migdałów, a górę tortu malinami Tort miodowy najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce (1-2 dni), masy uzupełniają się smakowo i wizualnie - krem budyniowy jest mało słodki, najsłodszym elementem w cieście jest masa krówkowa, obie masy ładnie ze sobą kontrastują
Smakołyki Berenikikurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę
dom-agi.pldodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)posypania Pierwszy blat ponczujemy i rozsmarowujemy połowę masy. Na masie układamy warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószamy je kakaem. Biszkopty przykrywamy drugim blatem posmarowanym cienką warstwą kremu, górę biszkoptu ponczujemy, smarujemy resztą masy, układamy namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto schładzamy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakaem
Domowy Smak JedzeniaKokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone
maniapieczeniaPuszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki: Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą
Oryginalny smakChłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do
W kuchni Karmel-itkiKochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam go trzy
Smaki EdytyNa przekór tej brzydkiej pogodzie warto zrobić na deser coś lekkiego i kolorowego:) Na przykłada takie oto ptasie mleczko. Masa z serków homogenizowanych waniliowych przełożona kolorowymi
Z miłości do słodkościzakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz 3 duże grzyby Portabella (pokrojone w plastry; możecie użyć pieczarki lub jakiekolwiek grzyby, które są dostępne(...)szpinaku (świeżego lub mrożonego) 4 duże ząbki czosnku Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, dodać cebulę i podsmażać przez ok. 5 minut (do czasu aż zacznie się złocić i lekko przypalać). Dodać grzyby; dusić przez ok. 10-15 minut pod przykryciem (tak żeby przeszły smakiem). Odkryć patelnię i na ostrym płomieniu odparować z patelni wszelkie płyny, które wyciekły z grzybów
Jem więc Jestemproblem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta, to w tym miejscu galareta nieco odklejała się. Ostatecznie gdyby chcieć zrobić wszystko prawidłowo, to spód powinien być nie kruchy, a biszkoptowy :-) Ale wyszło smacznie i przede wszystkim lekko, bo tarta nie zapychała. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 250 g mąki pszennej(...)spód: Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Zimne masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Spód formy do tarty lub do tortów o średnicy 26 cm wysmarować masłem
Passions hobbies lifeproszkiem do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Z każdego blatu biszkopta wykroić szklanką kółka i w ciemny włożyć te jasne a w jasny blat te ciemne. Kremówkę lekko ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne i cienkim strumieniem ubijać razem z kremówką. Mi wyszła
Magiczne Życie Martyjako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki ( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym ) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny(...)objętość Do dużej miski wsypać mąkę , cukier , sól . Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn. Wymieszać , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być , nie należy dosypywać mąki . Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę
Malinowa Kawiarenkapieczenia wykleić dokładnie schłodzonym kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor. Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać. Kruszonka: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce. Owoce: Truskawki umyć, pokroić na mniejsze(...)zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy serowej mieszając łyżką lub lekko miksując. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, równo rozprowadzić i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec ok.15-20 minut aż masa serowa się zetnie. Wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180*C. Na podpieczonej masie serowej rozprowadzić dokładnie masę truskawkową
Smaczne Zdrowetylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z Anielskich Przysmaków .. "Ten miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku lekko karmelowy.Posiada dużo fruktozy dlatego polecany jest dzieciom.Jest REWELACYJNY." I taka jest(...)kakao 1 ,5 kg jabłek cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć
Moje domowe kucharzeniecynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać. Nasz spód lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć
Moje pyszne gotowanie