lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:298/613)

Bułki z płatkami owsianymi 194

Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką

Bullio
Kostka firmowa Ewy 262

sposób tylko nie dodajemy kakao. Gotową masę przelewamy na ciemną  do formy i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto znowu musi chwile postać w lodówce aby masa stężała. Na wierzch układamy rzędami delicje. Gdy galaretka zacznie nam już lekko tężeć wylewamy ją na sam wierzch tak aby przykryć ciastka.  Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 175

polskiego ogródka gotowy. Wprawdzie upały zelżały, ale kiedy wrócą wystarczy miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka   jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów

Kuchnia po mojemu
Gorzka Żołądkowa o nowym smaku "Figa"... 232

figą na spotkaniu ze znajomymi poczęstowałam nowym smakiem żołądkowej i bardzo przypadła im i mnie do smaku, wódka ma lekko rozgrzewającą moc, przyjemny smak mnie osobiście smakował kieliszek z pomarańczą i ciut chilli, również dodałam do kawy do nasączania ciasta do tiramisu, smak ciasta z połączeniem kremu wyśmienity z wyczuwalnym posmakiem żołądkowej gorzkiej z figą przepis na ciasto "zobacz TUTAJ

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki owsiane 214

przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać

KasiekGotuje
Bułeczki Like a Lord 137

czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy sezam i len (lub inne ziarenka) i roztrzepane widelcem jajko. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki, wałkujemy z jednej strony na cienkie wałeczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Zajączki drożdżowe 190

rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki.   Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe.  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych

Amatorka kuchenna
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 200

kwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać  do niego ser, pokrojony koperek, sól i pieprz. Wymieszać

Gosia gotuje
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 260

łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia

Smaczne Zdrowe
Bułki z płatkami owsianymi 283

Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką

Bullio
Ciasteczka korzenne 209

śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciastka. 3. Pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia. 4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 5. Z podanej porcji wychodzi ok 50-60 ciastek w zależności

Kuchnia domowa Ani
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 177

jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem

Z Majeczką w kuchni
Tort płatkowy 181

przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4) . Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować

Świat Ciasta
Szybka napoleonka z masą grysikową 259

herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna.  Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy raz taką masę z manny, ale wyszło i to bardzo dobrze. Lubię manną

Moje pyszne gotowanie
Babka gotowana 255

Chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi

Salonik smaków