Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdroweziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane
Ala piecze i gotujekilka malin. Przykrywamy drugim biszkoptem i calosc pokrywamy reszta kremu. Sciagamy obrecz tortownicy i reszta kremu dekorujemy boki ciasta. Na czekolade wykladamy maliny. Tort chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem wyciagamy na 10 minut by czekolada lekko zmiekla. Smacznego
Przysmaki Karolkicholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki(...)mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej formy (dokładnie wysmarowanej i wysypanej otrębami), lekko wyrównać. Masa jest płynna (rzadka) więc nie ma potrzeby rozprowadzania, ubijania jej w formie. z orkiszem i płaskurką można sobie pozwolić na taką konsystencję ciasta, z żytem nie radzę (wyjdzie zakalec...). Formę odstawić w ustronne, dość ciepłe miejsce (u mnie piec
Smaczne ZdroweSzaro-buro za oknem, jesień w pełni więc trzeba sobie poprawić humor. Postanowiłam tym razem powalczyć z ciastem ptysiowym. Zdecydowanie jest ono najbardziej nieopanowane w mojej kuchni, raz przepis mi wychodzi raz nie. nie wiem od czego to zależy ale daje to lekką adrenalinę w kuchni czy tym razem nie ugoszczę swoich znajomych jakiś zakalcem. Tym razem się udało. Bardzo(...)dodajemy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy tak aby się nie przypaliło. Gdy masa będzie się odrywać od brzegów zdejmujemy rondel z pieca. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku do masy i miksujemy tak aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy dowolne kształty z ciasta
ciastkarnia na kruchym spodziePiernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest(...)tego przykładem. Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciut inna niż Panimagogi .Przy wyciskaniu ciasta z dekoratora [ albo rękawa cukierniczego] robiłam takie troszkę "wykrzywione "słomki...i pierwsza blaszka słomki była troszkę "cienka"..wyciskałam trochę za mało ciasta..ale i tak te cieńsze mi bardziej smakowały.. Składniki na 3 duże blaszki słomki: ½ szkl. wody 50 g masła lub margaryny ½ szkl. mąki szczypta soli 2 jajka(...)zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewać ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą
Moje domowe kucharzeniekandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu cytrynowego Białka lekko roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać. Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić. Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm. Piec
Kulinarny karnet ChristopheraMoja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru do wypieków(...)ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto. Wierzch: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą
Z miłości do słodkościkrążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem. Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć
Stare GaryMuffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład(...)kawałki kandyzowanej skórki grejpfruta. Na całość kładziemy niecałą łyżkę ciasta w taki sposób, żeby przykryło dżem, ale żeby papilotka była wypełniona maksymalnie do 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy foremkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut – do tzw. suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu muffinki przekładamy na kratkę i po całkowitym wystygnięciu
Trzeci talerzkostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą(...)wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi
GRUBY WAŁEKtwarożników, czyli serowych placuszków. Dla odmiany postanowiłam nazwać je mini serniczkami. Ciasto jest niesamowicie wdzięczne, ma bezproblemową konsystencję, ładnie trzyma nadany kształt. Smażąc placuszki należy pamiętać o małym ogniu. Zbyt wysoki spowoduje, że placuszki przypalą się i będą surowe w środku. Gotowe twarożniki zaczynają ładnie pachnieć i lekko rosną :) Można podać je z ulubionymi owocami lub bakaliami. Składniki : 4 łyżki
Chocolate Muffin Blogmiski i zasypać cukrem. Odstawić aż puści sok i lekko zmięknie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC (u mnie 180ºC przy termoobiegu). Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru - jednak użyć tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować
Świat Ciastanadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie. Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut
Niezły Młynek