lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:300/613)

łaciata chałka drożdżowa... 145

wałek, położyć na jasnym i zawinąć w rulon keksówka 30 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce układać rulony ciasta, wierzch posmarować mlekiem piec w 180 C, grzanie góra-dół, około 50 minut, do suchego patyczka, po upieczeniu lekko wystudzoną chałkę wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia - chałka jest pyszna zwłaszcza z dżemem np. u mnie z pigwy

W Mojej Kuchni Lubię
Grzebyki Marysi 186

rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Na jednym z brzegów cienko rozsmarować marmoladę, zwinąć 2x i odciąć od reszty rozwałkowanego ciasta. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy ok 15 minut w 180st

Smakołyki Asi
Ciastka podwójnie czekoladowe 493

wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). 6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
Migdałowe serduszka i figa z makiem 136

czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c kilkanaście minut, do lekkiego złocistego koloru, odstawiamy do wystudzenia. Konfiturę rozsmarowujemy na pełnych ciasteczkach dociskamy ciasteczkami z otworem, posypujemy grubo cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Koktajl z czarnej porzeczki 233

karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też  z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.   Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1 szklanka

Kulinarne przygody Gatity
Na słodkie śniadanie 359

skończą) i orzechy laskowe, które do wyżej wspomnianych malin pasują idealnie, a w dodatku przyjemnie chrupią. Całość - boska. Lekko słodka, idealna bułeczka z odrobiną masła i miodu smakuje wyśmienicie. Niczego więcej nie trzeba. Mały problem sprawiło mi klejące ciasto. Przekładanie trójkątów z jednego miejsca w drugie nie jest proste, ale możliwe. A smak... Wynagrodzi wszelkie trudy. Polecam Wam ogromnie. Scones

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z płatkami owsianymi 213

Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką

Bullio
Kostka firmowa Ewy 277

sposób tylko nie dodajemy kakao. Gotową masę przelewamy na ciemną  do formy i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto znowu musi chwile postać w lodówce aby masa stężała. Na wierzch układamy rzędami delicje. Gdy galaretka zacznie nam już lekko tężeć wylewamy ją na sam wierzch tak aby przykryć ciastka.  Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 186

polskiego ogródka gotowy. Wprawdzie upały zelżały, ale kiedy wrócą wystarczy miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka   jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów

Kuchnia po mojemu
Gorzka Żołądkowa o nowym smaku "Figa"... 243

figą na spotkaniu ze znajomymi poczęstowałam nowym smakiem żołądkowej i bardzo przypadła im i mnie do smaku, wódka ma lekko rozgrzewającą moc, przyjemny smak mnie osobiście smakował kieliszek z pomarańczą i ciut chilli, również dodałam do kawy do nasączania ciasta do tiramisu, smak ciasta z połączeniem kremu wyśmienity z wyczuwalnym posmakiem żołądkowej gorzkiej z figą przepis na ciasto "zobacz TUTAJ

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki owsiane 226

przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać

KasiekGotuje
Bułeczki Like a Lord 149

czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy sezam i len (lub inne ziarenka) i roztrzepane widelcem jajko. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki, wałkujemy z jednej strony na cienkie wałeczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Zajączki drożdżowe 204

rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki.   Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe.  Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych

Amatorka kuchenna
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 214

kwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać  do niego ser, pokrojony koperek, sól i pieprz. Wymieszać

Gosia gotuje
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 271

łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia

Smaczne Zdrowe
Bułki z płatkami owsianymi 298

Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką

Bullio
Ciasteczka korzenne 220

śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciastka. 3. Pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia. 4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 5. Z podanej porcji wychodzi ok 50-60 ciastek w zależności

Kuchnia domowa Ani
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 192

jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem

Z Majeczką w kuchni
Tort płatkowy 191

przygotowaną masę odstawić na 5 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Płatek ciasta, który nam został ułożyć na desce do krojenia i równomiernie pokryć przygotowaną masą karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4) . Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować

Świat Ciasta
Szybka napoleonka z masą grysikową 268

herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna.  Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy raz taką masę z manny, ale wyszło i to bardzo dobrze. Lubię manną

Moje pyszne gotowanie
Babka gotowana 262

Chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi

Salonik smaków
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 245

powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć  na patelni

Salonik smaków
Uszka z grzybami do barszczu 362

jajko sól  woda ok 1/4 szklanki, ale wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na ściereczce. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut

Apetyczna babeczka
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 239

smaku solą, pieprzem i majerankiem, dołożyć mięso z kurczaka. Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę. Nagrzać piekarnik do 180C, ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami , śmietaną, solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczoną tartę, zalać masą śmietanową. Piec

Apetyczna babeczka
Tarta półkrucha ze śliwkami 329

opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu.   W połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy

Grunt to przepis!
Tort Wenus 188

Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto: Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa: 50 dag białego sera 4 opakowania galaretki cytrynowej 5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy Galaretki

Praktyczna pl
Pączki pieczone z karmelem 185

się od brzegów miski. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 na 30 cm. Wycinamy z niego krążki. Każdy krążek naciągamy lekko, kładziemy nadzienie i zalepiamy brzegi jak w pierogu i formujemy z niego kulkę. Gotowe pączki kładziemy na blaszce i smarujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka kawowa 166

niezbędne do przeżycia.  A tym czasem co na deser? Babka kawowa, pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam.            Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki belgijskie 169

drewnianym patyczkiem (rączką od łyżki ) w każdej zrobić wgłębienie, przyciskając patyczek prawie do spodu (starając się przy tym, aby ciasto nie pękło ) [ ja nacięłam ostrym nożem] i odstawić na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki z wierzchu lekko spryskać wodą (można pominąć).Piec przez około 20 -30 minut(w zależności od wielkości) w 180*C. Studzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Mleko kokosowe na dwa sposoby 152

dziurki powinny znaleźć się na jednej połówce). Drugą było uderzanie skorupy nieostrą częścią ciężkiego noża. Trzecią (tą skuteczną) było lekkie nacięcie skorupy ostrym nożem, tak aby mógł się w to nacięcie wbić, później nóż ten był uderzany wałkiem do ciasta i dzięki temu wbił się w orzech i zdołał go przepołowić. Gdy już kokosa otworzymy, przechodzimy do wydostania z niego

Weganizm infantylny
1446. Ciasto z budyniem.. 198

mleka z cukrem zagotować.Dodać wymieszany budyń  oraz sok z aronii i zagotować energicznie mieszając.Wylać na upieczone ciasto. Ułożyć biszkopty. Sok zagotować dodając cukier., Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie dodać jogurt , sok z aronii i wymieszać.Lekko ostudzić i wylać na ułożone biszkopty.Odstawić do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
1517. Chleb na zakwasie 193

pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem  i obsypać ziarnami lub lekko obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą.Do nagrzanego wstawić chleb.Piec

Moje domowe kucharzenie
Leśny mech 6249

godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką 248

Przygotowanie:  Mąkę przesiać.  Dodać pokruszone w dłoniach drożdże.  Mleko podgrzać razem z masłem.  Lekko ostudzić.  Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką.  Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon.  Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości.  Jabłka obrać i pokroić w kostkę.  Po ok 30 minutach

Ze smakiem i z pasją
CIASTECZKA DIGESTIVE 225

mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej  Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące ciasto(ja wymieszałam w malakserze z hakiem, a dopiero potem wyrobiłam ręcznie). Wałkować je na grubość 4-6mm(najlepiej nie podsypując

Smaczne Zdrowe
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 327

ksylitolem na sztywno.  Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą śmietanę. Wyrównać. Można widelcem wyrysować wzorek. Na to zetrzeć na tarce czekoladę

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 315

Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Knedle z truskawkami na musie truskawkowym 234

ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane

Ala piecze i gotuje
Tort czekoladowy i maliny 279

kilka malin. Przykrywamy drugim biszkoptem i calosc pokrywamy reszta kremu. Sciagamy obrecz tortownicy i reszta kremu dekorujemy boki ciasta. Na czekolade wykladamy maliny. Tort chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem wyciagamy na 10 minut by czekolada lekko zmiekla. Smacznego

Przysmaki Karolki
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 197

cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki(...)mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej formy (dokładnie wysmarowanej i wysypanej otrębami), lekko wyrównać. Masa jest płynna (rzadka) więc nie ma potrzeby rozprowadzania, ubijania jej w formie. z orkiszem i płaskurką można sobie pozwolić na taką konsystencję ciasta, z żytem nie radzę (wyjdzie zakalec...). Formę odstawić w ustronne, dość ciepłe miejsce (u mnie piec

Smaczne Zdrowe
Eklerki dobre na wszystko 204

Szaro-buro za oknem, jesień w pełni więc trzeba sobie poprawić humor. Postanowiłam tym razem powalczyć z ciastem ptysiowym. Zdecydowanie jest ono najbardziej nieopanowane w mojej kuchni, raz przepis mi wychodzi raz nie. nie wiem od czego to zależy ale daje to lekką adrenalinę w kuchni czy tym razem nie ugoszczę swoich znajomych jakiś zakalcem. Tym razem się udało. Bardzo(...)dodajemy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy tak aby się nie przypaliło. Gdy masa będzie się odrywać od brzegów zdejmujemy rondel z pieca. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku do masy i miksujemy tak aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy dowolne kształty  z ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik ekspresowy z powidłami 2907

Piernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest(...)tego przykładem. Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ptysiowe słomki 171

ciut inna niż Panimagogi .Przy wyciskaniu ciasta z dekoratora  [ albo rękawa cukierniczego] robiłam takie troszkę "wykrzywione "słomki...i pierwsza blaszka słomki była troszkę "cienka"..wyciskałam trochę za mało ciasta..ale i tak te cieńsze mi bardziej smakowały..   Składniki na 3 duże blaszki słomki:   ½ szkl. wody 50 g masła lub margaryny ½ szkl. mąki szczypta soli 2 jajka(...)zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewać ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą

Moje domowe kucharzenie
" Dachóweczki "do niedzielnej kawki. 423

kandyzowanej skórki pomarańczowej   kilka kropel aromatu cytrynowego Białka lekko roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać. Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić. Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm. Piec

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowe ciasto wg przepisu mojej mamy 280

Moja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru do wypieków(...)ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto. Wierzch: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą

Z miłości do słodkości
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 270

krążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć razem. Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową.  Ciasto podzielić na dwie części,  Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć

Stare Gary
Muffinki cytrusowe 235

Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład(...)kawałki kandyzowanej skórki grejpfruta. Na całość kładziemy niecałą łyżkę ciasta w taki sposób, żeby przykryło dżem, ale żeby papilotka była wypełniona maksymalnie do 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy foremkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut – do tzw. suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu muffinki przekładamy na kratkę i po całkowitym wystygnięciu

Trzeci talerz
Tarta z łososiem i szparagami 239

kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą(...)wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi

GRUBY WAŁEK
Mini serniczki z patelni z jogurtem i żurwainą 211

twarożników, czyli serowych placuszków. Dla odmiany postanowiłam nazwać je mini serniczkami. Ciasto jest niesamowicie wdzięczne, ma bezproblemową konsystencję, ładnie trzyma nadany kształt. Smażąc placuszki należy pamiętać o małym ogniu. Zbyt wysoki spowoduje, że placuszki przypalą się i będą surowe w środku. Gotowe twarożniki zaczynają ładnie pachnieć i lekko rosną :) Można podać je z ulubionymi owocami lub bakaliami. Składniki : 4 łyżki

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z budyniem i rabarbarem 274

miski i zasypać cukrem. Odstawić aż puści sok i lekko zmięknie.  Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC (u mnie 180ºC przy termoobiegu). Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru - jednak użyć tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować

Świat Ciasta
Serowe ślimaki z rodzynkami 244

nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie.  Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut

Niezły Młynek