kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego
kolorowotorcikowomąki i delikatnie zamieszać (ja mieszam nadal mikserem, na niższych obrotach). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką kleksiki ciasta. Mnie wyszły niepełne 2 blaszki z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia (na termoobiegu). Od razu po upieczeniu są miękkie ale już po kilku minutach można je spokojnie zdjąć z blaszki. Zapach
Smaczne Zdrowe300g powideł śliwkowych, 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki śmietanki 30%, łyżka masła. Ciasta przełożyć grubą warstwą powideł. Czekolady połamać na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch piernika. Odstawić na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł
Z miłości do słodkościPtasie mleczko znamy wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki: Masa jasna
Smaki EdytyPrzygotowanie : Masło posiekać z mąką, dodać jajko i cukry z przyprawą. Zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty. Słomką robić dziurki do zawieszenia na choince. Gdyby się kleiło to podsypać lekko mąką.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Polukrować i ozdobić
Magiczne Życie Martywypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie
Smakołyki Berenikipieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą kromkę na blaszce i podpiekać, aż wyschną
Blondynka Gotujeposypania Sposób przyrządzania mini pączków : Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie. Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny i sól. Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego
Słodkości i nie tylkominut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez godzinę w 180 Firma 10.2625 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pianka: 3 białka, 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru. Białka ubijamy
Delicious Titbitsmisy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, przykryć(...)dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem
Gospodyni Miejskapozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić(...)instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare GaryDzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe(...)kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy
Ala piecze i gotujewiększą porcję niż pozornie potrzeba. Też tak macie? Składniki: (na ok. 100 uszek) Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz: 20 g suszonych borowików 300 g pieczarek 1 cebula łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Borowiki sparzyć (można lekko podgotować) i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle
Za drzwiami kuchnimoja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego ( ja nabierałam na dużą łyżkę, a małą umoczoną w wodzie rozpłaszczałam na blaszce na papierze do pieczenia ) Piec około 10-12 min. w temp, 180 *C do lekkiego zbrązowienia, ja piekłam o chwilę dłużej i przez to były bardziej rumiane niż
Proste Potrawydrożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy w rondlu na piecu. Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i wyrabiamy ciasto aż będzie elastycznie i nie będzie kleić się do brzegów naczynia. Następnie przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia
ciastkarnia na kruchym spodzie