lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:289/613)

Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 210

drożdży instant (1 saszetka) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 250-300 ml wody Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Następnie zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne. Uformować kulę i wstawić do miski. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu(...)świeżo mielony biały pieprz gałka muszkatołowa  Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić.  Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem.  Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki. Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa

Food Square
Brownie z masą śmietanową i karmelem 288

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Sos karmelowy : 1/3 kostki masła pół szklanki cukru  pół szklanki śmietany 30% Dodatkowo : 100g migdałów w płatkach  Wykonanie : Ciasto : Czekolady rozpuścić razem z masłem  . Przestudzić . Jajka razem z cukrem ubić na gęstą puszystą masę . Wlać czekoladę  . Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć całą masę .  Piec(...)ogniu, aż do momentu gdy cukier nabierze delikatnie złotego koloru . Wtedy wlać śmietanę i gotować całość do lekkiego zgęstnienia sosu. Przestudzić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Na upieczone i wystudzone brownie wyłożyć masę śmietanową . Posypać migdałami , całość polać sosem.  Ciasto schłodzić mocno w lodówce .  Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2875

może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie(...)drugim blatem, nasącz go pozostałą kawą i posmaruj kremem kakaowo-śmietankowym. Posyp pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjmij je 20-30 minut wcześniej z lodówki. Pokrój na kawałki. Gotowe! Smacznego! Źródło (lekko zmodyfikowanego) przepisu

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 273

daje się kroić w bardzo cienkie kromki, jest wilgotny ale nie mokry nie kruszy się i pachnie delikatnie jabłkiem. Skórka lekko twardawa ale dość cienka. Bardzo polecam ten chlebek wszystkim domowym piekarzom. Starałam się opisać jak najdokładniej prowadzenie ciasta chlebowego począwszy od zrobienia zakwasu do upieczenia. Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki na chleb • 800g kaszy gryczanej

Leśny Zakątek
Ekapresowe bułeczki drożdżowe i masło pietruszkowo-czosnkowe 161

ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy okrągłe bułeczki- około 16 sztuk. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut po czym wkładamy bułeczki do piekarnika na 15-18 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik chałwowo-czekoladowy 168

ostygnięcia ciasta. Po upieczeniu przechowywać w chłodnym miejscu.  * Sernik przygotowałam w formie 24 cm. Jeżeli chcecie wyższe ciasto to użyjcie formy o średnicy 20-22 cm. Tylko pamiętajcie o tym, że czas pieczenia będziecie musieli lekko wydłużyć. Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Ugotować
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 414

mąką i ugniatamy.Możemy dosypać mąki,ale ciasto ma pozostać lepkie,inaczej nie będzie można go dobrze  skleić. wałkujemy ciasto na ok 3 mm,wycinamy serca,gwiazdki...kładziemy na nie powidła i przykrywamy pustym sercem,bądź gwiazdką,lekko dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC. Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują w chłodnym

Niespełnione zdolności kulinarne
Kluski leniwe 202

twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy

Atlas Smaków
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 208

upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Lekko ostudzone babeczki (nie muszą być zupełnie zimne, ale nie mogą być też gorące) będziemy nadziewać konfiturą różaną. Małym nożykiem wycinamy stożek

Ciastkozercy
Serowe chmurki z akacją 161

zmarszczki oraz w produktach do aromatoterapii i kąpieli relaksacyjnych.  Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym

SzczyptaSmaQ
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 175

podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu

Tradycyjna Kuchnia
Kluski serowe z kaszką kukurydzianą 153

lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu) delikatnie wrzucamy kluski do wrzącej , lekko osolonej wody wyciągamy kluski zaraz po wypłynięciu czekamy, aż lekko przestygną podajemy z dodatkami wg. gustu ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe kluski z serem 158

jako dodatek przygotowałam prażone jabłko z cynamonem Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelce dodajemy jajko, otręby, fruktozę i mieszamy lepimy z ciasta wałeczki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy wrzącej wody i zmniejszamy ogień, tak żeby woda tylko lekko bulgotała gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gofry z truskawkami - jak z budki 111

dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min. Studzimy na kratce. Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce, bita śmietana, dżem, czekolada gorzka, nutella, cukier puder

Kolorowy Przepisownik
Sernik migdałowy 109

Kolejne ciasto, które piekę zawsze na Boże Narodzenie to sernik. Zmienia się tylko jego rodzaj. Tym razem jest to lekki, wilgotny, delikatny sernik z wyczuwalnym migdałowym posmakiem

Milion Smaków
Drożdżowa poducha 89

ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w  ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na pół. Z jednej części zrobić okrągły placek,na którym układamy składniki nadzienia.Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy ranty. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!   Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pikantny indyk podawany z ravioli. 131

mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną. Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś

Wielki apetyt
domowe bułki do hamburgerów 211

dużo). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia. dodatkowo: 1 łyżka mleka 1 żółtko ziarna sezamu wykonanie: Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem

Domowy Smak Jedzenia
Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli pomysł na obiad 228

dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz

Słodkie okruszki
Mazurek pierrot-lion 156

24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na  obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-200°C na 10-15 min, aż lekko się zrumieni.  Czekoladki pierrot rozpuszczam na parze rozcieńczając je mlekiem, wykładam na upieczony spód. Batony lion także rozpuszczam na parze

Ciasteczkowy Potwór
Pierogi z mięsem 226

kilka części. Nieużywane przechowywać w folii lub przykryte talerzykiem. Porcje ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki (1-1,5 mm). Ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Ewentualnie można posmarować blat lub stolnicę odrobiną oleju. Szklanką wycinać koła. Kółka odwracać lekko rozciągnąć i nakładać farsz (bardzo czubatą łyżeczkę) na stronę, która była przy blacie. Brzegi naciągnąć mocno skleić. Zlepione pierogi odkładać pod zwilżoną

Pełny talerz
Pleśniak z jabłkami 355

sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze

Smakowy Raj
Kebab z kurczaka w wersji domowej 190

bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy

Smakowy Raj
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 251

bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika

Smakowy Raj
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 387

garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody i wsypujemy żelatynę – mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż lekko przestygnie. Następnie łączymy masę serowo-makową, ubitą śmietanę i żelatynę i razem mieszamy na wolnych obrotach miksera. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało

e-PrzepisyKulinarne
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 615

ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym  kremem ,Wstawiamy  do lodówki, na ok. godzinę.Następnie  posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi

w mojej kuchni
Tarta ze szpinakiem 172

feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego! I LOVE SPINACH

KasiekGotuje
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika 221

margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinać krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, obficie posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 195

dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć. Wlać wodę; podgrzewać, aż część wody odparuje i utworzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z krewetkami, mango, awokado i miętowo-limonkowym dresingiem 213

Jesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto

kulinarnyJa
Pizza na winie 122

ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części ( wychodzą 3 duże pizze na cienkim cieście) i każdą z nich oddzielnie wałkujemy na blacie posypanym mąką.  Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lekko  startym serem i dodajemy dodatki. Na koniec ponownie posypujemy serem i wstawiamy na dno piekarnika nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Sernik z wiśniami 351

Bo kto nie lubi sernika? Inspiracja od Kasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny! Składniki : Spód : * 200g

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka z powidłami 296

cukier puder Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór

Ala piecze i gotuje
Maczki 120

Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane. Po upieczeniu i ostygnięciu jedno ciasteczko smarujemy powidłami i zlepiamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w akcji

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki pączkowe z marmoladą 166

krótko – tylko do momentu połączenia składników. Foremki ( ja używam silikonowych ) wypełniamy odrobiną! ciasta. Dodajemy łyżeczkę marmolady i przykrywamy resztą ciasta ( tak , by sięgało do 3/4 wysokości foremki ). Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Lekko studzimy po upieczeniu a następnie moczymy w roztopionym maśle i cukrze. Odstawiamy! Smacznego

Ostra na Słodko