Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów(...)sztywną pianę i delikatnie przełożyć do masy, następnie wsypać mąkę, kakao i zmielone orzechy Wszystko lekko wymieszać, wyłożyć na blachę i równo rozsmarować. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok. 20-25 minut Wyjąć z piecyka i odstawić do wystygnięcia. Ciasto ma być płaskie, ponieważ będą z niego wycinane ciasteczka w kształcie półksiężyców Lukier robimy tak: cukier puder wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKruszonką - czyż nie są urocze? ;) Z pewnością każde dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie. Kuszą wyglądem, kształtem, zapachem i przede wszystkim smakiem. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z ulubionymi owocami, a wszystko posypane uwielbianą przez wielu kruszonką - proste, a zarazem świetne połączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią(...)łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego
Słodka Stronamasła 750 g miodu 3 duże jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 opakowania przyprawy korzennej +silny facet (opcjonalnie) W teorii przygotowanie ciasta na piernik sprowadza się do rozpuszczenia masła i miodu, po ostudzeniu dodajemy porcjami przesianą mąkę i resztę składników, zagniatając ręką. W praktyce okazuje się jednak, że glut, który z tego(...)tylko batonikami proteinowymi to dałam radę, jednak łatwo nie było ;) Początkowo mieszanie lekko jeszcze ciepłej masy jest całkiem przyjemne... ...potem gęstnieje coraz bardziej... ...i bardziej. Całość powinna wyjść mocno klejąca i zwarta - idealną konsystencję poznacie po tym, że cała kuchnia jest uwalona tymże ciastem, wy sami, kot i sąsiadka - również. Tak przygotowaną masę
sama złodycztuż przed Świętami, nie dałam rady go wtedy wypróbować. Ciągle jednak chodził mi po głowie, bo połączenie kruchutkich, lekko pikantnych pepparkakor z kawą, której smak i zapach w wypiekach wprost ubóstwiam, nie mogło się nie udać. Już gdy zagniotłam ciasto, jego aromat niemal zawrócił mi w głowie. Ten wydobywający się z piekarnika przyprawił mnie o szybsze bicie serca
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy
Kuchnia u Bietkipieroga łączy się ze sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle
Ciastka - domowe słodkościjajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać
Kuchnia Babci Basiciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej ilości wody. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Dzielimy ciasto na części i przepuszczamy przez prasę do uzyskania pożądanej grubości. Suszymy długie pasma makaronu na wieszaku. Gdy podeschną, zdejmujemy, podsypujemy lekko mąką i kroimy na krótsze słupki. Gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie i zalewamy rosołem. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakużółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad
https:KKuchniaMniamjestem fanką megasłodkich ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny
Karo in the Kitchenbędą domowe przetwory) 2 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego cukier kryształ do posypania opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty.Jabłka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Nakładamy nadzienie na środek i składamy trójkąty,lekko dociskając brzegi. Wierzch posypujemy cukrem.Zapiekamy w piekarniki w 180 stopniach do momentu,kiedy zaczną się złocić. Smacznego
Wielki apetytkleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia. Ja posypywałam prażoną cebulk ą. Smacznego function load
dom-agi.plspore jabłko Przygotowanie: Do odmierzonej mąki wsypuję drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz masło.Wbijam jajko i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na 15 minut by drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie składniki mieszam, a następnie wyrabiam na jednolite ciasto. Wychodzi gęste, ale lejące się. Duże blaszane foremki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam
Kuchnia po mojemułyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego
kgwjanczewoTak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę! Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w
W kuchni Karmel-itkiMiałam w lodówce lekko przejrzałe banany i postanowiłam je zużyć - to właśnie takie banany moim zdaniem są najlepsze, żeby dodać je do babeczek lub ciasta. Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju roślinnego 2 duże jajka 2 szklanki mąki 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce jagód. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną i cukrem. Smacznego
dom-agi.plwycinamy szklanką kółka i formujemy okrągłe bułeczki. A można zrobić tak jak ja, czyli: odrywam po kawałku ciasta i formuję małe bułeczki a wychodzi ich około 10-12, ponieważ są to maleńkie bułeczki. Gotowe bułeczki kładziemy na blasze lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C przez około 15min. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarowałam powidłami śliwkowymi
Amatorka kuchennagwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy około 25-30 kwadratów o boku 7-8 cm., i rysujemy na nich ciastem okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkładamy pączki papierem do góry, po chwili zdejmujemy papier, który będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, a po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Sok z cukrem ucieramy
Kuchnia w opałachjajkami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wycinać foremką różne kształty. Przed pieczeniem można posmarować niesłodzonym mlekiem skondensowanym, wtedy będą lekko połyskliwe. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C, ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika
Mix smakuwymieszać. Dodać jajko, wanilię, rozgniecione widelcem banany, płatki owsiane, i miękkie masło. Wyrobić ciasto (łyżką, albo w rękawiczce – ciasto się klei). Wsypać zmielone orzechy, całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciastka, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut. Upieczone ostudzić na kratce. Ciasteczka robi się
mojewypiekiinietylkoObie mąki przesiałam do dużej miski i dodałam wyrośnięty rozczyn, ciepłe masło z serwatką, ubite jajka z cukrem, sól. Ciasto wyrabiałam robotem z hakami, do czasu, aż stało się jednolite i nie przywierało do miski (trwało to ok. 12 minut). Lekko oprószyłam mąką, przykryłam ściereczką i odstawiam , w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam
mojewypiekiinietylkopłatkach (opcjonalnie) pieprz przygotowanie Bazylię posiekać. wszystkie składniki mieszać w misce, na początku widelcem, pod koniec zagniatać ręcznie. Ciasto musi mieć taką konsystencję , aby łatwo dało się z niego utoczyć wałek. Wałek o średnicy ok 2 cm utoczyć na lekko posypanej mąką desce, a następnie odkrawać z niego kluseczki 1,5 cm szerokości. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę
Stare Garyducha wycinamy ciasteczka (jeżeli nie posiadamy odpowiedniej foremki możemy z tektury wyciąć kształt ducha i przykładając tekturkę do ciasta za pomocą noża wykrajać odpowiednie kształty). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji
Słodka Stronaprzyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie
Smakowity Blog KulinarnyOdstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek i szerokość 15-20 cm. Podzielić na 6 części po lekkim skosie. Szerszy koniec każdego paska posmarować sosem. Każdą parówkę podzielić na 3 części. Układać kawałek parówki na sosie, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWychodzi nam takie coś: Teraz czas na punkt kulminacyjny - smażenie. Straszne. Grzejemy olej na patelni, łyżką nabieramy po trochę ciasta i formujemy takie jakby placki. Potem pilnujemy, by to cholerstwo się nie przypaliło. Zasadniczo to by było na tyle :) Tylko lekko przypaliłam pierwszą partię, potem poszło już jak z płatka i wyszło naprawdę smacznie jak na warzywo :) Polecam
Kulinarne zapędy Kokosazamrażalnika na 35 min. Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem. Ciasto studzimy i przygotowujemy masę marcepanową. Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko ziarnistą. Białka ubijamy i łączymy delikatnie ze zmiksowanym marcepanem . Na wystudzonym spodzie układamy ściśle cząstki grapefruita i zalewamy masą
Kulinarny karnet ChristopheraTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergikmargaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką. 2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładamy
Apetyczna babeczka