spiruliny w kuchni. Postów związanych z użyciem będzie więcej. Obiecuję :) Tak więc wracając do tego koktajlu to napiszę tak. Mi smakował, choć przyznam, że smak glonów jest w nim lekko wyczuwalny, ale według ta cecha czyni koktajl o smaku niebanalnym. Napój zdrowy, idealny na rozpoczęcie dnia. Jakie były moje odczucia po spożyciu tego kieliszka zdrowia? Poczułam sytość i przez jakiś
Blondynka GotujeMarynata zarąbista! Dosłownie. Koniecznie musicie to zrobić! A ten zestaw, który widzicie na talerzu jest jak dla mnie IDEALNY! To wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym, przepis na marynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili
Blondynka Gotujełyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: W pierwszej kolejności wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii i szczypiorek siekamy. Część zieleniny wkładamy do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty parmezan, posiekany czosnek,orzechy i bazylia. Pod koniec
Blondynka Gotujenaprawdę czuć złożoność smaku. Napiszę nawet, że warto jej spróbować chociaż raz w życiu, pod warunkiem, że się gustuje w zielonych herbatach. Ta jest przyjemna w smaku z lekkim charakterem. Nie dominuję tu żaden konkretny smak. Moje określenie, które według mnie pasuje idealnie to Harmonia Smaku na Wysokim Poziomie. Parząc tą herbatę, lubię patrzeć na te żółte kwiatki
Blondynka GotujeCzanieckie Makarony La Italia Muszla ) 200 g sera białego półtłustego cukier puder - do smaku truskawki cukier drobny płatki migdałów Skworcu kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Część truskawek blendujemy z drobnym cukrem, mus wlewamy do rondelka i redukujemy, odparowując część płynu. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki. Ser biały miksujemy
Blondynka Gotujeczasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy na kolejne 15 minut. W wolnym czasie możemy przygotować Ziemniaczki Niedźwiedzie i sałatkę. Na końcu lekko skrapiamy rybę olejem rzepakowym. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut na każdej stronie. Usmażoną rybkę ułożyłam na upieczonych ziemniaczkach, obok ułożyłam sałatkę i kilka plasterków cytryny. Zarówno dziecku
Blondynka Gotujepalcach, bo szybko znikały w mojej i mojego syna buziach. Co napiszę o smaku? Inny, niecodzienny i ciekawy. W pierwszej chwili czuć słodkość białej czekolady, potem przechodzi w lekko gorzki i kończy posmakiem aromatycznych ziaren kakaowca. Podczas gryzienia fajnie skrzypi w ustach, a to przez rozgryzane ziarna :) Na koniec jeszcze napiszę, że dodatkowo bardzo podobają mi się z wyglądu. Składniki
Blondynka Gotujemiskach odmierzyć i wymieszać składniki suche i mokre. 2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem. 4. Muffinki piec w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.commiękka, ale nie powinna być lepiąca. Dodanie zbyt dużej ilości mąki spowoduje, że ciastka będą twarde. Formować kuleczki i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczać, zostawiając odstępy bo ciasteczka rosną. Piec w temper aturze 180 o C przez ok. 12-15 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać parę minut bo ciastka są bardzo
coolinarnastrefa.blogspot.comtortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cuk ru pudru Przygotowanie Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na kwadrans (mają powstać "bąbelki"). Masło rozpuścić. Resztę mąki oraz cukru wsypać do miski. Dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comiezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;) Keks PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comzapach śmietankowy 0,5 szkl. oliwy z oliwek bakalie np. rodzynki (opcjonalnie) Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa) Przygotowanie Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury
coolinarnastrefa.blogspot.commleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comsmak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS /źródło: link / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.com