lekka - 5765 przepisów (strona:267/385)

Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. 236

łyżka soli 2 łyżki cukru  W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy zagotowujemy ( ja i tak zwykle zmieniam ilości, dopasowując do gustu ). Kiedy zalewa lekko przestygnie, zalewamy ogórki do całkowitego zakrycia, zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 - 6 minut (od momentu zagotowania). Następnie słoiki wyjmujemy o zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 232

obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na  wygładzonym wierzchu maliny.  Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chłodzimy się w Dzień Bloga! MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. 232

Gorąco. Gdyby nie lekki wietrzyk, spacerowicze padliby jak kawki pod wpływem tak wysokiej temperatury. Aż dziw, że nie zachodzi jeszcze proces denaturacji białka! Długaśnie kolejki ciągną się wężykiem przy budkach z lodami. Dzieci, młodzież, dorośli, starsi... Przemarsz przez wszystkie pokolenia. Też mam ochotę na smaczne orzeźwienie. Nie mam ochoty na czekanie, gotowanie się w tym skwarze. Na to wszystko dziś

W kuchni Karmel-itki
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 207

ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem graham z pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym, malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczne ciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy

W kuchni Karmel-itki
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 365

cukinii i marchwi. Natkę siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna przypominać masę na kotlety mielone. Długą keksówkę smaruję lekko tłuszczem, wysypuję bułką. Przekładam masę, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam w piecu do wystudzenia. Pasztet urośnie w piecu, ale jak wystygnie, wróci

W kuchni Karmel-itki
Początek. EKSPRESOWE CZEKOLADKI Z MALINĄ. 239

gotującą się wodą. Rozpuściłam więc czekoladę na parze. Wyłączyłam gaz. Foremki, ja miałam kupne, świetnie się sprawdzają silikonowe foremki do lodu. Na dnie umieściłam trochę czekolady, wcisnęłam na środku lekko malinę, po czym  całkowice zakryłam ją czekoladą, pilnując, aby czekolada znalazła się w każdym pustym miejscu foremki. I tak do wyczerpania czekolady. Kiedy zacznie czekolada nam gęstnieć, wystarczy podgrzać

W kuchni Karmel-itki
Znajomi czytelnicy. BANANOWA DELICJA dla Julki. 224

wymieszałam 5. Na końcu wlałam przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową i połączyłam. Całość wylałam     na spód biszkoptowy, wyrównując wierzch. 6. Delicje ułożyłam na masie, lekko dociskając. Kiedy masa wystarczająco jest już zimna, a delicje    przykleiły się, wlewam odrobinę zimnej galaretki pomarańczowej i wstawiam do lodówki, aby    stężało. Wyjmuję i wlewam resztę galaretki

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 215

Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia, chrypki, kasłanie i cieknący nos. Jesień. Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 318

ogarnia w te dni ludzi wszechobecny smutek. Cóż, uważam, że to tylko jakiś stereotyp. Dla każdego to sprawa indywidualna.   Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA.  na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku

W kuchni Karmel-itki
Małe smuteczki. SERNICZKI JOGURTOWE Z GALARETKĄ. 246

galaretki w tym samym smaku (u mnie jagodowa) 1 inna galaretka (u mnie pomarańczowa) owoce (u mnie mandarynki) Galaretki jagodowe rozpuściłam w ok. 350 ml wody. Ostudziłam, a kiedy lekko zaczęły tężeć, wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach

W kuchni Karmel-itki
Karp w galarecie pomarańczowej. Życzenia świąteczne. 449

Kochani! Pragnę życzyć Wam wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo rodzinnego ciepła i uśmiechu na twarzy, spełnienia wszystkiego, co się Wam marzy. Spokoju i pogody ducha, śniegu i wiatru, co lekko dmucha. Radości i szczęścia, wiary i nadziei. Jednym słowem, życzę Wam wszystkiego, co potrzeba w nadchodzącym roku, mając nadzieję, że moje życzenia się spełnią!  Wszystkiego dobrego, kochani

W kuchni Karmel-itki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 534

mlekiem, a po dokładnym wymieszaniu dodaję żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewam część na spód, układam osączone wiśnie i przykrywam resztą kremu. Przykrywam też drugim blatem ciasta i lekko dociskam.  śmietana: Rozpuszczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w odrobinie ciepłej wody, studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.Dodaję żelatynę, a do wymieszanej masy wrzucam wiórki czekolady

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 278

stopni. Piekłam ok 45 minut.   Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 201

zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula  nie powinna się zarumienić). Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem,  co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować.  Nie można ich przypalić.  Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie. DOBROU CHUŤ! czyli

W kuchni Karmel-itki
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 256

minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju mięsa, albo lekko się rozwodni, albo, co bardziej prawdopodobne, nieco zgęstnieje. SMACZNEGO!   Pozdrawiam z ciepłych pieleszy domowych, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki