Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 196Rozgrzewam i wylewam ciasto, tak aby pokryło całą powierzchnię patelni, ale nie było zbyt grube. Gdy zacznie się ścinać po bokach, naleśnika należy odwrócić na drugą stronę. Powinien być lekko zarumieniony. Czynność powtarzamy do wyczerpania całego ciasta. Na naleśniku układamy twaróg, powidła śliwkowe, zawijamy i gotowe. Smacznego
Zgrabne Gotowanie
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej papryki 192chili - łyżka koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki, jogurt naturalny Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekać przez około 50 min w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy włożyć
Zgrabne Gotowanie
Sushi 373spodem). Aby przygotować maki, należy ułożyć płat nori na macie bambusowej i rozłożyć ryż na 2/3 powierzchni. Ryż powinien się bardzo kleić, dlatego, żeby sobie ułatwić, można lekko zamoczyć dłonie w wodzie. Na ryżu rozkładamy dodatki: ja zaczynam od serka a następnie kładę ogórka i resztę dodatków. Zamiast serka można zrobić cieniutki pasek z wasabi. Zawijamy za pomocą maty
Zgrabne Gotowanie
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 441sól, łyżeczka papryki słodkiej - jajko - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - cytryna - sezam - dla wytrwałych - pałeczki :) Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posypać solą, przełożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 2h. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, z papryczki chili
Zgrabne Gotowanie
Pierogi ruskie 318ugotowanych pierogów jeden na drugim, mogą się do siebie przykleić jak są mokre. Dopiero po wysuszeniu można je ułożyć razem. Już po ugotowaniu są pyszne, ale jeszcze smaczniejsze będą lekko zarumienione na oliwie z oliwek i podawane z przesmażoną cebulką oraz (dla osób nie liczących kalorii) boczkiem
Zgrabne Gotowanie
Sałatka z tuńczykiem 573będę się zdrowo odżywiać i dużo się ruszać. A Wy macie jakieś postanowienia noworoczne? Jeżeli też chcecie prowadzić zdrowy styl życia zaglądajcie na mojego bloga, będzie tu teraz bardzo lekko i zgrabnie :) SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: - puszka tuńczyka w sosie własnym - 2 jajka - kilka liści sałaty lodowej - papryka konserwowa - kilka oliwek - pół puszki kukurydzy konserwowej - 4 ogórki konserwowe - kawałek
Zgrabne Gotowanie
Udka pieczone w rękawie z warzywami 247zdrowo odżywiać a do tego regularnie ćwiczę. Mam nadzieję, że nie stracę zapału :) Dzisiejszy obiad będzie idealny dla osób leniwych, bo praktycznie robi się sam. A do tego jest lekki i zdrowy, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi! UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka
Zgrabne Gotowanie
Frittata z łososiem wędzonym i cukinią 293oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Cukinię również pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do cebuli. Smażyć, aż stanie się miękka. Warzywa doprawić lekko solą i pieprzem. Na końcu dołożyć pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Jajka rozbełtać w miseczce, szczypior posiekać i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę soli - nie za dużo, bo łosoś wędzony
Zgrabne Gotowanie
Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami 562Dzisiejsza sałatka jest banalna, składa się tylko z 3 składników. Pierwszy raz jadłam ją u mojej cioci i od razu podbiła moje serce :) Uwielbiam brokuły, a prażone migdały nadają lekkiej chrupkości. Idealna na drugie śniadanie albo jako dodatek do obiadu. SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki: - 1 brokuł - pół kostki sera typu feta (około 140 gram) - garść płatków
Zgrabne Gotowanie
Królewskie śniadanie: jajko zapiekane w bułce 204oraz serem mozzarella. Bułki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach żółtko będzie płynne, a po 20 lekko ścięte. Chociaż dokładny czas pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika, więc najlepiej zaglądać do jakiś czas czy jajko ma odpowiednią formę. Smacznego
Zgrabne Gotowanie
Przekąski na imprezę: Pizza rolls 38157godzinę, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwię z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy będzie już lekko zarumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić
Zgrabne Gotowanie
Łosoś pieczony pod pierzynką z pora 266Dzisiaj przepis na pysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest obłędny. ŁOSOŚ PIECZONY POD PIERZYNKĄ Z PORA (2 porcje) Składniki: - 200 gram filetu z łososia - biała część pora - 2 łyżki ricotty (lub innego serka) - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - łyżeczka tymianku - łyżka soku
Zgrabne Gotowanie
Mazurek kajmakowy 315włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Odstawić do wystygnięcia. Na ciasto wylać ostudzoną masę kajmakową. Po chwili powinna zrobić się gęsta. Ja mojego mazurka ozdobiłam gorzką czekoladą i migdałami. Migdały zalałam wrzątkiem i zdjęłam
Zgrabne Gotowanie
Wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 200się co raz więcej kolorowych warzyw i owoców. Ja z utęsknieniem czekam na szparagi :) Ale póki co urzekła mnie piękna mocno różowa rzodkiewka. Uwielbiam domowe pasty kanapkowe, są świeże, lekkie i zdrowe. Twarożek, który dzisiaj Wam prezentuje jest klasyką jeśli chodzi o dodatki do kanapek. Mam go w lodówce praktycznie cały czas. Zachęcam Was do robienia takich past samodzielnie
Zgrabne Gotowanie
Krakersy serowe 171papierze do pieczenia, albo na silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą. Piec
Blondynka Gotuje