Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków ) Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią
Słodkości i nie tylkoNastępnie dodajemy żółtka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli ) Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut. Masa cytrynowa : Jajka mieszamy ze skórką z cytryny
Słodkości i nie tylkominut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany. Torcik : Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki
Słodkości i nie tylkoMąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć
Słodkości i nie tylkomasla Do miski rozbic jaja wsypac make i wlac wode Wszystko razem rozmieszac (mozna mikserem) wsypac szczypte soli i pomieszac lyzka. Zagotowac wode w garnku Do gotujacej lekko osolonej wody wlewac z lyzki ciasto ksztaltujac kluski Po wyplynieciu klusek gotowac ok 5min W trakcie gotowania klusek rozgrzac w rondelku maslo i odstawic Gotowe kluski polewamy
Klaudynkowa kuchniamieso podsmarzamy na rozgrzanej patelni Podsmarzone mieso wkladamy do rondla Na patelni rozgrzanej podsmarzamy cebule Podsmarzona cebule dorzucamy do miesa Wszystko razem zalewamy woda tak zeby lekko zakrylo mieso Dorzucamy pokrojony czosnek i 3 liscie laurowe Ok 40 min dusimy mieso Po tym czasie rozrobiona dwie lyzki maki z woda i mieszamy
Klaudynkowa kuchnialyzki cynamonu Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia Mieszamy to razem Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy Robimy taki jakby wulkan z masy i wbijamy w srodek jajka dalej ugniata az bedzie gladka konsystecja Teraz dzielimy ciasto na pol i do jedenej polowy dodajemy kakao
Klaudynkowa kuchniaCzasami kombinuję i zmieniam nieco proporcje składników - tym razem dałam o połowę mniej masła niż w pierwotnym przepisie bo ciastka są ze sporą ilością nadzienia. Mimo tej zmiany wyszły lekko chrupiące, pachnące, słodkie i znikają nie wiadomo kiedy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTruskowkowy szał trwa, ale piec mi się nie chciało bo upał straszny. Na taką pogodę najlepszy będzie deser na zimno, prawda ? Lekki, puszysty, z owocami - lubimy takie. Robi się go bardzo łatwo więc polecam :) Równie pysznym deserem mlecznym z owocami jest panna cotta z truskawkami - zresztą truskawki można wykorzystywać na wiele sposobów :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaodżywają miłe wspomnienia. Babcia też gotowała z nimi zupę, może niedokładnie taką jak ja, ale podobną i bardzo pyszną. Maślaki pstre można także marynować albo pasteryzować w słoikach lekko przesmażone - zimą będą wspaniałym wspomnieniem leśnych wędrówek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŁycznik późny Panellus serotinus - grzyb podobny nieco do dobrze znanych boczniaków, ale nie tak smaczny bo ma lekko gorzki smak. Poza tym wedle najnowszych badań kumulują się w nim pierwiastki metali ciężkich z zanieczyszczonego środowiska, substancje rakotwórcze, więc nie warto go zbierać a tym bardziej spożywać. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanajpierw w oko a potem do koszyka bo wcześniej nie znałam tego produktu. A skoro już wsypałam mąkę gryczaną to i otręby będą pasowały, prawda ? Chleb ma tylko lekki posmak gryczany, ale niezbyt wyraźny i nie drażniący. Piszę to bo wiem, że niektórzy nie bardzo lubią np. kaszę gryczaną, szczególnie paloną, która ma bardzo charakterystyczny smak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZawsze zastanawiała mnie nazwa - dlaczego ryba faszerowana skoro niczego się nie faszeruje ? Właściwie to jest sam farsz, którym można by wypełnić coś a tutaj zalewa się go lekką galaretką. Jednak pod taką nazwą znam to danie od zawsze. Wolisz inną rybę zatopioną w galaretce ? Zobacz przepis na Karpia w galarecie oraz Łososia pieczonego, w galarecie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza