Powstał taki trochę dziwny chleb bo z różnych rodzajów mąki pszennej, z dodatkiem mąki gryczanej i otrąb z gryki. Prawdę mówiąc to otworzyłam szafkę, w której trzymam produkty sypkie i wsypywałam co mi się nawinęło. Wiem czego ile bo michę z zaczynem stawiam zawsze na wadze i notuje kolejne wskazania :D Inaczej pogubiłabym się szybko. Czasami trafia do niej coś co jest smętną resztką na dnie słoika i tak właśnie było w tym przypadku z mąką gryczaną - niewielka ilość stała już jakiś czas i trzeba było ją zużyć. ... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Chlebuś super!!! Czym można zastąpić mąkę i otręby gryczane? Pozdrawiam!
jeśli nie masz mąki gryczanej ani takich otrąb dosyp odpowiednio więcej mąki pszennej i otrąb innych ziaren , na pewno jakieś dostaniesz w swoim sklepie
Czy w celu otrzymania mąki gryczanej, można by zmielić kaszę gryczaną? Jak Pani myśli?Paulina
teoretycznie tak, ale w zwykłym młynku może być kłopot.... trzeba uważać żeby nie spalić silnika a zmielone kilka razy przesiewać... poza tym kasza u nas przeważnie palona o intensywnym zapachu i mniej zdrowa
Bardzo dziękuję. Nie znoszę kaszy gryczanej i zawsze omijałam z daleka. Nie przyszło mi do głowy, że ona jest prażona. Ale bliny mi smakowały, więc się zainteresowałam tym tematem.Pozdrawiam,Paulina
popytaj i poszukaj kaszy gryczanej niepalonej, ja właśnie taką częściej kupuję bo jest delikatniejsza w smaku a do tego zdrowsza :)