lekka - 5765 przepisów (strona:282/385)

Chleb graham z siemieniem, na zakwasie 199

Chleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z łososiem i pomidorami 699

Sałatka z łososiem i pomidorami - lekkie danie na kolację albo lunch. Ja lubię takie sałatki więc polecam także i Wam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pączki pieczone 266

taplających się w tłuszczu, musiałam je zrobić. Miałam nadzieję, że będą tak samo pyszne jak smażone a zdrowsze. Niestety.... Smaczne są, nawet bardzo, nie mogę narzekać. Są lekkie, puszyste.... ale jednak to nie pączki. Smakują bardziej jak maślane bułeczki. Przepis wstawiam bo wiem, że są osoby, które zwykłych nie mogą jeść - lubią, ale nie mogą smażonego i to będzie jakaś

Smaczna Pyza
Obwarzanki wiedeńskie vel gniazdka vel pączki hiszpańskie 237

mówi się na nie jeszcze inaczej ? Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na takie domowe pączki z ciasta ptysiowego bo bardzo łatwo je samemu zrobić. Są puszyste, bardzo lekkie i mięciutkie - rozpływają się w ustach więc ostrzegam, że na jednym nie poprzestaniecie ! Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni, z której chętnie korzystam bo nie zawiodłam się na żadnym przepisie. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Babka adwokatowo - kokosowa 246

ajerkoniakową, którą tym razem wzbogaciłam dodatkiem wiórków kokosowych. Jest puszysta, pachnąca, niezbyt słodka i bardzo smaczna. Może też upieczecie taką na tegoroczną Wielkanoc ? Jeśli nie podoba Wam się taka lekko pijana babeczka zobaczcie przepis na Babkę z ananasem albo Babkę kawowo-orzechową ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jagnięcina, warzywa, ziemniaki. Zapiekanka pasterska 232

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką. Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej

Smaczna Pyza
Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym 185

Mogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Truskawki. Szparagi. Przekąski. Tartinki z truskawkami i szparagami 256

podać niespodziewanym gościom na mały, lekki posiłek w upalny dzień ? Pomysłów może być wiele a bez pomysłu można zrobić po prostu kanapki. Ale nawet te wcale nie muszą być zwyczajne więc przygotowałam tartinki z serem, truskawkami i szparagami. Takie małe kanapeczki z sezonowymi składnikami - soczyste i pełne smaku a do tego ładnie wyglądające. Jest z nimi trochę zabawy

Smaczna Pyza
Bułeczki tureckie z rodzynkami. Wypiekanie na śniadanie. 283

Znowu upiekłam na weekendowe śniadanie bardzo smaczne bułeczki. Tym razem są to bułki lekko słodkawe, bardzo puszyste, mięciutkie a w środku mają rodzynki. Buły z bzamzułami jak mawiają niektórzy u mnie w rodzinie :D Sam proces przygotowania jest łatwy. Jakoś kłopot mogą sprawić niektóre składniki bo zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym

Smaczna Pyza
Ciasteczka pomarańczowo-orzechowo-miętowe 181

będzie puszyste i kremowe. Mieszamy z sokiem, orzechami, skórką pomarańczową i miętą na jednolitą masę. Zlepiamy masę formując kulki, odrobinę je spłaszczając. Pieczemy je ok. 15 minut aż uzyskają lekko złoty kolor. Studzimy 5 minut a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Mi z tych proporcji wyszło 48 sztuk

Zainspirowana w kuchni
Tarta cukiniowa 193

zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z brokuła 384

sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła. Składniki: - 1 brokuł - 1 puszka kukurydzy - 4 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - ser feta - 10 dkg ziaren słonecznika Przygotowanie: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie kroimy w średniej wielkości kosteczkę i przekładamy do miski. Na brokuła przesypujemy odsączoną kukurydzę. Następną warstwą jest sos przygotowany z 4 łyżek majonezu i dwóch ząbków czosnku

Zainspirowana w kuchni
Gruszki pod kołderką 203

przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka koktajlowe 193

wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze i pieczemy w 180 C na lekko złoty kolor. Polewę przygotowujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i mleka. Mi z tych proporcji wyszło 86 sztuk

Zainspirowana w kuchni
Makaroniki z płatków owsianych 234

Ciasteczka z jednej strony ciągnące z drugiej zaś chrupiące o lekko cytrynowym aromacie :) Składniki: - 20 dag płatków owsianych - 1/3 szklanki mleka - 10 dag cukru - sok i skórka z połowy cytryny - 2 białka Przygotowanie: Płatki owsiane namaczamy w mleku, po czym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy

Zainspirowana w kuchni