Slodkie prezenty 346wylewamy goraca wode i zalewamy je zimna. Po 10 minutach wode wylewamy i mozemy przystapic do sciagania skorek z migdalow. Na patelnie wsypujemy cukier i podgrzewamy. Gdy zacznie sie lekko topic, ale jeszcze nie powstanie z niego karmel dosypujemy cynamon, szybko mieszamy i dorzucamy obrane migdaly. Drobinki cukru oblepia migdaly, ktore w tym momencie mozemy juz przesypac do miseczki. Najlepsze
Przysmaki Karolki
Marchewkowe placuszki 232niepowodzenia. Dawno moja Ksiezniczka nie chwalila tak swojego posilku. Po tych wszystkich zachwytach nie moglam wiec sobie odmowic przyjemnosci podzielenia sie z Wami przepisem na te marchewkowe cuda. Sa lekkie jak puch, o niecodziennym smaku, a do tego w ladnym kolorze. Cudnie kontrastuja z dziesiejsza aura, bo za oknem szaruga, platki sniegu przeplataja sie z deszczem. Nie lubie takiej zimy
Przysmaki Karolki
Ida goscie :-) 289okolo 3 minuty. Ciasto przekladamy do foremki (20cmx20cm) wysmarowanej maslem i posypanej maka. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut. Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao. Ja podalem je z sosem malinowym Smacznego
Przysmaki Karolki
Ciasto bananowe na zimno 338dokladnie mieszamy. Gotowy krem wykladamy na biszkopt. Odstawiamy do lodowki. Druga galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Kremowke ubijamy mikserem i dodajemy do niej przestygnieta, lekko sztywniejaca galaretke. Calosc wylewamy na zastygniety krem bananowy. Na gore mozna dac kolejna galaretke cytrynowa. Ciasto przechowujemy w lodowce. Smacznego
Przysmaki Karolki
Czekolada i zurawina 188koncu dodajemy zurawine. Ciasto przekladamy do malej keksowki (50x10cm) wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wykladamy z foremki gdy jest jeszcze lekko cieple. By nie stalo sie zbyt suche proponuje owinac je w folie zaraz po wyciagnieciu z foremki. Smacznego
Przysmaki Karolki
Czas na cukinie 225się stało, ze polowy swoich pomysłów jeszcze nie przetestowałam. Udało mi się jednak zrobić coś co zasmakowało całej naszej trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka
Przysmaki Karolki
Na Festiwal Dyni kopytka. 253dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy. Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem
Przysmaki Karolki
Zupa grzybowa z kaszą 262mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch światów tworząc własną, zupełnie nową tradycję. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy grzybowej i gdy pewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła mi z pomocą
Przysmaki Karolki
A do barszczu drożdżowe paszteciki 331Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut
Przysmaki Karolki
Schab pieczony w cydrze 263Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i okładamy kawałkami masła. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie do mięsa dodajemy cebulę i ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy całość kolejne 15 minut i wlewamy cydr. Od tego czasu mięso z ziemniakami pieczemy około 1 godzinę często podlewając sosem z pieczenia. Podajemy gorące. Smacznego
Przysmaki Karolki
Łosoś.Wino. Cytryna. 228śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem. Szalotki bardzo drobno siekamy
Przysmaki Karolki
Tort na różowe przyjęcie 207Następnie odkładamy 10 łyżek ubitej kremówki do osobnej miski. Do pozostałej części dodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około 1 cm marginesu od krawędzi ciasta. Następnie na warstwę czekoladową
Przysmaki Karolki
Mini mazurki 191być dość gęsta. Zestawiamy ją z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Warto ją przemieszać kilka razy by na wierzchu nie zrobił się kożuch Na przygotowane wcześniej mazurki .nakładamy lekko przestudzoną masę. Musimy to robić dość szybko bo masa zacznie zastygać i wtedy nie będzie ładnie wyglądać. Po nałożeniu praliny ozdabiamy mazurki według własnych upodobań
Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 241pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę i cukier podgrzewamy w garnuszku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i odstawiamy na chwile by mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez
Przysmaki Karolki
Zupa w promieniach słońca 191jedzeniem na balkonie. Obiad w promieniach słońca smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjnie zjadany w domowej jadalni. Dzisiejsza zupa mimo że całkiem zwyczajna smakowała więc niezwykle. A wiosenne słońce i lekki wiaterek zaostrzały apetyt. Zupa brokułowa z kuskusem składniki 500 g brokułów mrożonka jarzynowa (pokrojona w paski) 2 średnie ziemniaki 1 łyżka masła po 2 łyżki kaszy kuskus na talerz sól
Przysmaki Karolki