zaletą tych rolek jest to, iż są wielokrotnego użytku. Wystarczy je opłukać pod letnią wodą i pozostawić do osuszenia. Jeśli zaś powłoka rolek nie będzie już tak klejąca, wystarczy lekko przetrzeć je alkoholem a powierzchnia znów stanie się odpowiednio lepka! Rolki Rollie Genie to naprawdę świetny sprzęt, ułatwiający sprzątanie;) A jeśli nie chce Wam się samemu sprzątać, możecie zamówić serwis
Z miłości do słodkości23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościsernikami, a teraz wręcz uwielbiam! Dlatego piekę je coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus z truskawek. Sernik wyszedł dzięki temu wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej, 2 łyżki tartych migdałów, 1/4 szklanki cukru
Z miłości do słodkościBardzo lubimy takie lekkie, piankowe desery. Ten jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z truskawek, który latem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:) Spód: 150g kakaowych herbatników, 5 łyżek masła. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować
Z miłości do słodkościstolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części, lekko zaokrąglić złączeniem do dołu. Przykryć na kolejne 20minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować tak, by przybrało owalny kształt. Ponownie przykryć i odstawić na godzinę. Rozciągnąć delikatnie, mniej więcej o połowę
Z miłości do słodkościłyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna
Z miłości do słodkościwybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao, łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa: 300g chałwy, 400g jogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 36%, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki
Z miłości do słodkościszklanki mrożonych czarnych porzeczek, 250ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru pudru. Wykonanie Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na cząstki. Dodać lekko rozmrożone owoce, przełożyć do blendera. Dodać cukier puder. Zmiksować. Dodać sok, wymieszać. Od razu podawać. Można też dodać po kostce lodu na szklankę. Razem ze mną
Z miłości do słodkościpiekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Polewa: 50g masła, łyżka mleka, czubata łyżka kakao, 5 czubatych łyżek cukru. Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce. Serek Wieluń doskonale nadaje się do przygotowania sernika. Jest bardzo gęsty i nie zawiera żadnych konserwantów, co mi się bardzo
Z miłości do słodkościwyjąć z formy. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 50 g masła, cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego) Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę. Od razu posypać cukrem. Źródło: Przyślij Przepis
Z miłości do słodkościproszku, 110g masła, 150g cukru, łyżka cukru waniliowego. Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. Dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościzłączeniem do dołu. Następnie delikatnie rolować w przód i w tył. Ułożyć na omączonej ściereczce złączeniem do góry, przykryć i odstawić godzinę. Delikatnie przełożyć na blachę złączeniem do dołu. Lekko rozciągnąć wzdłuż. Piec około 20 minut w temp. 220st. Razem ze mną Ciabattę piekli: Małgosia http://margiandreucci.blogspot.it/2014/04/ciabatta.html Dorota http://doowa.blogspot.com/2014/04/ciabatta.html Iza http://smacznapyza.blogspot.com/.../domowe-pieczywo... Justyna
Z miłości do słodkościłyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel aromatu waniliowego. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna
Z miłości do słodkościoprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie ciasto lekko przyklepać, przełożyć na stolnicę. Wyrabiać kilka minut i uformować podłużny, cienki placek. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i zrobić palcem dołki co 4 cm. Polać resztą oliwy, posypać solą morską
Z miłości do słodkościWiosna to czas kiedy nasze dania są lekkie i przepełnione dużą ilością warzyw:)) Taka jest właśnie moja ryba pokryta duszonymi warzywami. Lekkostrawna, mało kaloryczna, ale przede wszystkim zdrowa i naprawdę smaczna! Można też zwykłe schabowe pokryć tak uduszonymi warzywami. Składniki: 700g filetu z dorsza, 2 marchewki, 1/4 kapusty pekińskiej, 1/3 pora, 3 liście selera naciowego
Z miłości do słodkości