lekka - 5765 przepisów (strona:241/385)

12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 233

ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta.  Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić, a spód był już

Symfonia Smaków
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 243

smakowitości pizzerinek w dużej mierze decyduje również „polewa” jajeczno-mleczna, która po upieczeniu przybrała chrupiącą skórkę, a pod spodem  w towarzystwie fety i goudy utworzyła apetyczną lekką „pierzynkę” śmietanowo-serową rozpływającą się wręcz w ustach. Jest bardzo ciekawa i na pewno wypróbuję ją do innych słonych wypieków. Składniki na pizzę, jak i na te właśnie pizzerinki można dobrać oczywiście

Symfonia Smaków
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 263

wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie zgrają się z kubkiem pełnym ulubionego ciepłego napoju i poprawią humor nawet tym nieznoszącym zimowej aury!  Zapraszamy! (; Składniki ( na 6 porcji): Pół opakowania gotowych mini gniazd bezowych

Symfonia Smaków
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 212

dość silnego przypieczenia skórki.  Zmielone mięso doprawiamy solą i pieprzem - tak aby jak najdokładniej zostało nimi pokryte. Czosnek i szalotkę siekamy na drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie lekko zarumieniamy drobno posiekany czosnek, kolejno dodajemy drobno pokrojone szalotki - całość szklimy finalnie dodajemy mięso. Całość podduszamy na małym ogniu pod przykryciem ok.10minut.  Z podpieczonych papryk ściągamy skórke. Paprykę kroimy

Symfonia Smaków
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 238

zwiną). Brzegi na dole delikatnie posmarować wodą po to, aby rogale nie rozkleiły się.  Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function

Symfonia Smaków
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 255

dzień,  możemy sobie go po prostu w jakiś sposób urozmaicić.  Dziś proponujemy Wam powrót myślami(smakami ;))do pory jaką jest cudowna, zielona i ciepła wiosny, a zarazem lekkie ożywienie podniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie

Symfonia Smaków
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 222

ilości, bo możemy uzyskać bardzo gorzki efekt! Szafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom  lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili

Symfonia Smaków
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 206

wierzyłam nawet w marchewkowe, a okazało się wilgotne, pyszne i zachwycające pomarańczowym kolorem. Co do tego obawiałam się, że będzie bardzo ciężkie i zakalcowate. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło lekkie, puszyste i baaardzo kakaowe. Na te ciasto natchnęły mnie modne obecnie wegańskie zwyczaje żywieniowe i "zdrowy lifestyle" promowany przez wszystkich blogerów, fejsbukowiczów (co jest oczywiście bardzo słuszne i popieram

Symfonia Smaków
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 269

Serwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem . Fundatorem nagród była firma Teekane - my serdecznie

Symfonia Smaków
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 334

cholesterolu we krwi a także wspomaga oczyszczanie żołądka i jelit. Co do konsystencji i smaku tego makaronu. Wiadomo- są inne niż tradycyjne makarony pszenne, mączne, jajeczne. Jest bardziej sprężysta, lekko galaretowata. Po ugotowaniu zachowują kształt i konsystencje (do wyboru są 4 rodzaje- spaghetti, fettuccine, noodles i rice).   Diet- food nie ma konkretnego smaku, ale doskonale łączy się z sosami

Symfonia Smaków
51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami. 214

Dzień dobry!  Jest pięknie, słonecznie i zaczyna robić się zielono. Nasz blog już po pięćdziesiątce, ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego i lekkiego. Proponujemy Wam na dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem  jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 261

miseczce). Tak postępujemy z każdym następnym (aż do wyczerpania się zapasów ;)).  Możemy kwiaty suszyć całą noc na powietrzu w temperaturze pokojowej, lub wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków

Symfonia Smaków
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 232

właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii, który sprawia, że wraz z każdym kęsem chce się więcej... (:  A więc naprawdę polecamy zaserwować sobie

Symfonia Smaków
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 235

Kolejno czosnek obieramy, również siekamy na bardzo drobno, ser kozi (lub feta) kroimy w dość drobną kostkę i równiez odstawiamy na bok.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, lekko podsmażamy na niej czosnek, a do niego dodajemy rozdrobnioną pokrzywę. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 minut co jakiś czas mieszając całość (wbrew pozorom bo zblanszowaniu pokrzywy zostaje

Symfonia Smaków
66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem! 241

miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i cukrem i dodajemy je do mąki połączonej z masłem. Następnie dość sprawnie i szybko zagniatamy dłońmi zwarte ciasto. Zagniatamy je w kulkę, lekko spłaszczamy owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok.1h.  Chwilę przed końcem chłodzenia nastawiamy piekarnik do temperatury 180*C (termoobieg). Schłodzone ciastka rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość

Symfonia Smaków