lekka - 5765 przepisów (strona:232/385)

Pasztet domowy 437

zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę

Ala piecze i gotuje
Babka cytrynowa 330

Bardzo lubimy babki,szczególnie cytrynowe i lekko wilgotne.I właśnie ta babka taka jest.Więc zapraszam Was na pyszną babkę. Składniki:   5 jajek, 2 szklanki mąki, 1 szk cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier

Ala piecze i gotuje
Krem z dyni z szafranem i migdałami 181

Dynię obrać z skórki i oczyścić z nasion.Pokroić w kostkę.Cebulę obrać pokroić w kostkę,czosnek obrać i drobno pokroić.Roztopić w garnku masło dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając.Dolać bulion i dodać pokrojoną dynię.Gotować do miękkości dyni.Zmiksować blenderem na krem,doprawić do smaku.Migdały podprażyć na suchej patelni.Krem podajemy z kilkoma płatkami

Ala piecze i gotuje
Torcik ucierany z truskawkami 393

Wiosną i latem często piekę ciasta  z świeżymi owocami.Robi się je bardzo szybko ale też bardzo szybko znikają.Są lekkie,wilgotne i pachnące owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana

Ala piecze i gotuje
Szach-mat wg siostry Anastazji 516

Ciasto szach - mat wg przepisu Siostry Anastazji pochodzi z książki 143 przysmaki siostry Anastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do kremu ,ponieważ nigdy nie łączyłam bitej śmietany z budyniem.Krem wyszedł  bardzo smaczny. Składniki: Biszkopt 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 5 łyżek wody 1 szk cukru 12 łyżek oleju 2,5 łyżki kakao

Ala piecze i gotuje
Filet z kurczaka w warzywnym sosie 398

rosołu 0,5 szk białego wina masło klarowane mąka do obtoczenia olej do smażenia sól pieprz do smaku Przygotowanie:   Filety oczyścić,umyć i osuszyć.Podzielić na 2 części ,lekko rozbić i doprawić do smaku solą i pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron. Cebulę obrać pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać z skórki

Ala piecze i gotuje
Ravioli z szpinakiem i grana padano 226

resztkę mrożonego szpinaku w zamrażarce i ser w lodówce.Zrobiłam pyszne i delikatne ravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
Piętrowy tort pavlova z truskawkami i poziomkami 402

papierze do pieczenia . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 st z termoobiegiem na 5 min ,później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Zimną kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką .  Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z czarną porzeczką 251

Sezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki i lekko kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa

Ala piecze i gotuje
Kruche z pianką i owocami 269

waniliową, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce kakaowe ciasto.Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Jagodzianki na oleju 175

dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem

Ala piecze i gotuje
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami 182

Borówki amerykańskie mam w swoim ogrodzie, zebrałam dosyć sporo więc musiałam coś wykombinować.Padło na pyszny, lekki sernik na migdałowym spodzie z dodatkiem musu z borówek.Jest pyszny. Składniki: Spód 300 g migdałów mielonych 150 g masła Masa serowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 budynie

Ala piecze i gotuje
Trifle borówkowe 230

Lekki deser na kremie z mąki kukurydzianej z dodatkiem borówki amerykańskiej i pokruszonych ciasteczek maślanych. Składniki:   0,5 szk cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 szk mleka 3 żółtka laska wanilii sól szczypta 200 ml kremówki 250 g borówki amerykańskiej 3-4 łyżki cukru 150 g ciasteczka owsiane Przygotowanie:   Do garnka wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, wyskrobane

Ala piecze i gotuje
Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową 229

piersi z kurczaka mniejsze 50 g fasolka szparagowa zielona żurawina Kresto sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia olej do smażenia Rapso Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć z wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić z każdej strony,  posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki odrywane z borówkami 202

mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek

Ala piecze i gotuje