soli -50g zmielonych płatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące ciasto(ja wymieszałam w malakserze z hakiem, a dopiero potem wyrobiłam
Smaczne Zdrowewiedziałam, że będzie to wypiek, który od razu skradnie moje serce:) Na pewno pojawi się u mnie jeszcze w domu, mimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi
Smaczne Zdroweciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę poczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce. Uwaga ! Ciastka bardzo mocno rosną i się przy tym rozlewają. Ja układałam po 9 na jednej blaszce. Smacznego
Smaczne Zdrowektórym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno, bo warto. Zdrowe, "zgrabne" bułeczki idealne na lekkie wiosenne śniadanko-jak i nie tylko:) Składniki: -1 łyżka masła -1 łyżka oleju kokosowego -3 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży
Smaczne Zdrowepiekarnika i natychmiast obniżyć temp. do 150 stopni C. Piec z parą wodną ok. 1 godzinę i 30-40 minut. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę
Smaczne Zdrowedokładnie mieszamy. III. W blaszce (moja miała 24x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dno dokładnie krakersami. Na jedną ich warstwę nakładamy drugą używając masy czekoladowej jako kleju(lekko smarujemy spody krakersów i i przykładamy do tych na blaszce). Na dwie warstwy krakersów wykładamy resztę masy czekoladowej, dokładnie ją rozsmarowujemy i posypujemy ok. 1/3 orzeszków ziemnych. IV. Nakładamy kolejną warstwę
Smaczne ZdroweNastępnie dodać dwa rodzaje mąk i wodę. Ubijać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać więcej wody, tak by na końcu powstała konsystencja lekko gęstej śmietany. Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(nie trzeba dodawać tłuszczu). Smacznego
Smaczne Zdrowestarłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą śmietanę. Wyrównać. Można widelcem wyrysować wzorek. Na to zetrzeć na tarce czekoladę. Ja użyłam dwie kostki gorzkiej czekolady(można dać więcej). Dobrze
Smaczne Zdroweprócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki(ok. 10x20)przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie
Smaczne Zdrowemąki, bo ciasto było bardzo lepkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto na blat, lekko rozwałkować i i wykrawać szklanką kawałki ciasta. Uformować kształtne kulki i odstawić na posypanej blaszce pod przykryciem do napuszenia na ok. 30-40 minut. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Smaczne Zdroweprzykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdrowemnie się niestety kilka rozkleiło, jednak smak został ten smak..:)) . Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienia. U mnie było to 15 minut na termoobiegu. Jeszcze letnie posypać zmielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowewyłożonej papierem blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać dowolną posypką, np. kokosem, płatkami migdałów, cukrem, kolorowymi posypkami, itp. Piec ok. 10-15 minut w temp.180*C do lekkiego zrumienienia ( termoobieg) Przechowywać w zamkniętym pojemniczku - jak coś zostanie oczywiście :-)) Smacznego
Smaczne Zdroweprzypada średnio ok.7-8 ogórków, w zależności od grubości. Po zapełnieniu przygotowanych słoi sporządzamy zalewę. W tym celu do każdego 0,5 litra przegotowanej , gorącej wody wsypujemy 2 łyżeczki z lekkim czubkiem soli kamiennej do przetworów ( najlepiej niejodowanej) i zalewamy słoje do pełna, na górę nie dajemy kopru. Zakręcamy mocno nakrętkę i odstawiamy na ok.5-8 dni w temp.pokojową- czas zależy
Smaczne Zdrowewielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje
Smaczne Zdrowe