lekka - 5765 przepisów (strona:217/385)

Brak tytułu 190

cienką łuskowatą korowiną, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany (czerwonawa, popielata lub prawie czarna). Liście Jajowate do owalnych, całobrzegie, wierzchnia strona naga, lekko błyszcząca, spodem kutnerowato filcowate, z owłosionym ogonkiem. Kwiaty Osadzone pojedynczo, ukazujące się po rozwoju liści, o kolorze białym, bladoróżowym do różowego. Obcopylne, pięciokrotne o 15-25 pręcikach i jednym słupku. Kwitnie na przełomie maja

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 225

surowo są trujące. Dlatego przed przygotowaniem potrawy, trzeba je koniecznie obgotować prze 15-20 minut. A tu już po przyrządzeniu Opieńki oczyścić, umyć i obgotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Do słoiczków włożyć cebulkę, liścia laurowego, ziarenko pieprzu i kilka ziaren gorczycy. ZALEWA: 1 szkl. octu                  2 szkl. wody

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 214

pieczenia przed zabrudzeniem i codziennym zużyciem. Papier nie przepuszcza tłuszczu, a potrawy i wypieki nie przywierają do niego. Zamiast zmywania, wykorzystane naczynia wystarczy lekko opłukać. Papier  SAGA  pomaga w zachowaniu czystości podczas przygotowywania potraw, utrzymuje piece, blachy kuchenne oraz inne powierzchnie w czystości. Papier  SAGA  podlega biodegradacji i nadaje

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 228

PIZZA dzisiejsza kolacja CIASTO: ok. 3 szkl mąki 5 dag drożdży 1 szkl. mleka szczypta soli 1 łyżka oliwy z oliwek Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Zostawić na klika minut, aż zaczną rosnąć. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę - jak kto woli - wlać mleko, dodać sól i zagnieść ciasto. Jeśli się klei i jest rzadkie, dosypać mąki

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 208

Kupicie  tutaj MOJE ZDANIE:  Jestem zwolenniczką takiego typu herbat - kolorowe i pyszne. Chętnie sięgam po takie kombinacje :) Herbatka Owocowe Niebo ma delikatny smak, lekko słodki i owocowy. Wyważony połącznie aromatów i smaków sprawia, że chętnie po niąsięgnę po rzz kolejny. Polecam. Zapraszma na zakupy do sklepu Smak Sztuki

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 199

kolejna pyszna kawa pochodząca z palarni Winami Brazil Santos Guaxupe Dulce 17/18    Napary charakteryzują się doskonałym wyrazistym miękkim aromatem i pełnym, cielistym, dobrze zharmonizowanym o bardzo lekkiej kwaskowatości smakiem. Jest wielu wręcz fanatycznych wielbicieli tej kawy. Jest to również niezastąpiony składnik wszystkich wysokogatunkowych mieszanek Cena: 19,50/250 g Kupicie tutaj MOJA OPINIA: Kawa w smaku

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 186

miodek, to każdy wie. A poza nim - wosk pszczeli , który t rafia m. in. do kosmetyków.     Krem ochronny do rąk, tworzony na bazie wosku pszczelego. Opis produktu Lekki szybko wchłaniający krem o delikatnym zapachu cytryny. Wyprodukowany na bazie naturalnego wosku pszczelego, który pozostawia na skórze warstwę ochronną i wspiera jej funkcje obronne. Zabezpiecza dłonie przed wysuszeniem, pękaniem oraz

kolorowotorcikowo
TARTA 3 owoce z owsianą kruszonką 203

Wyłożyć na podpieczony spód. Owsiana kruszonka: 2 szkl. płatków owsianych 90 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szkl. cukru brązowego ( jak nie posiadacie, może być biały ) Płatki lekko zblendować. Masło rozpuścić. Dodać do płatków , razem z cukrem - wymieszać. Wyłożyć równomiernie na owoce. Piec przez kolejne 35-40 min w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wykwintna sałatka z owocami 271

ulubiona mieszanka sałat,  filet z kurczaka,  czosnek egzotyczny w oleju OLE ( można pominąć )  truskawki,  winogrona różowe,  pomarańcza.   Mięso z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki. Czosnek pokroić w grube plasterki. Sałatę, mięso,czosnek i owoce delikatnie wymieszać.   Dresing 2łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego,  łyżeczka musztardy

kolorowotorcikowo
Roladki ze szpinakiem i oliwkami 222

Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowo-oliwkowym Mięso pokroić w plastry - rozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno z truskawkami 215

odstawić.  Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać do okruchów - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, mocno ugnieść.   Śnieżkę ubić w 300 ml mleka. Dodać twaróg i cukier puder - utrzeć. Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić

kolorowotorcikowo
PTYSIE z mascarpone i truskawkami 259

margaryny 4 jajka 3/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli Zagotować wodę z margaryną i solą. Wsypać mąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle  ucierając. Miksować aż masa stanie się szklista. Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy

kolorowotorcikowo
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 244

wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi z truskawkami 190

zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: truskawki cukier biały cukier kokosowy Royal Brand W każdy placuszek kłaść truskawkę lub dwie małe, posypać mieszanką cukrów - skleić. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną lub jak ktoś woli - jogurtem Można posypać cukrem różanym - przepis TUTAJ

kolorowotorcikowo
Czekoladowe ciasto z jagodami i truskawkami 292

wodzie rozpuścić żelatynę. Napój czekoladowy połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Podgrzewać, ciągle mieszając - do zgęstnienia. Dodać żelatynę - pozostawić do ostygnięcia. Owoce - jagody i truskawki ułożyć na spodzie. Zalać lekko ciepłym budyniem czekoladowym. Zostawić do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i jagodami. Smacznego

kolorowotorcikowo