mnie, na całe szczęście, jeszcze jest ciepło i słonecznie. Ciekawe na jak długo. Jeżeli doskwierają Wam zimowe szaleństwa pogody, proponuję upiec sobie taki pyszny i łatwy serniczek. Z jeszcze lekko ciepłym ciastem usiąść na kanapie, otulić się w miękki koc, posłuchać dobrej muzyki i zwyczajnie odpocząć. Tylko zimą jest tak romantycznie :). Poniżej moja prozycja muzyczna :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandrySkończyłam studia 3 lata temu. Pomimo tego koniec stycznia powoduje lekkie uczucia strachu - sesja. Z przyjaciółką Gosią przez 5 lat studiów wypracowałyśmy swoje tradycje. Nauka przez całą noc, bardzo mocne kawy, od których Gosia nie najlepiej się czuła, czekolady i nocne spacery. Dziś dla wszystkich uczących się (i nie tylko) spora porcja energii. Ucząc się i zajadając te pyszne bomby
Przepisy Aleksandrytwaróg z rzodkiewką, której baaardzo nie lubiłam i wygrzebywałam ją widelcem. Twarożek, który zrobiłam na śniadanie, nie ma w smaku nic wspólnego z tamtym zapamiętanym z dzieciństwa. Jest lekki i pachnie miętą, kolendrą, cząbrem i bazylią. Mięta nadaje naprawdę ciekawego posmaku i idealnie współgra z serem. Dwa dni temu wspomniałam o paczce, którą dostałam od firmy Kamis
Przepisy AleksandryBałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne. Polecam przygotować moussakę w jeden z leniwych dni, kiedy macie ochotę posiedzieć kilka godzin w kuchni. Moussakę najlepiej kroić po lekkim przestudzeniu. Swoją kroiłam bardzo gorącą i troszkę mi się "rozpływała". Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryPiernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrybędąc małą dziewczynką: przyjaciel mojego taty przywiózł nam z Niemiec czekoladki "After eight". Zakochałam się w ich smaku! Dzisiejsze ciasto to klasyczne i ciężkie brownie połączone z lekką lukrową masą miętową. Polecam przepis wszystkim amatorom moich ulubionych czekoladek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryKilka postów temu pokazałam przepis na pierogi z łososiem . Pomyślałam, że taki farsz (oczywiście lekko zmodyfikowany) byłby idealny na pożywne i zdrowe śniadanie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryUwielbiam szparagi pod każdą postacią. Są dla mnie symbolem zbliżającego się lata. Dzisiaj na obiad mieliśmy delikatne i lekkie tarty ze szparagami. Zaserwowałam do nich białe wino. Wypiek można jeść na ciepło i zimno, więc idealny na wszelkie przyjęcia. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryCytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandryodkładamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. W między czasie można wykonać nadzienie. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Dodać jedno jajko oraz roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej (lekko przestudzonej). Wszystko dokładnie wymieszać. Po 30 minutach bułeczki urosną :) następnie szklanką (z niezbyt szerokim dnem) w każdej bułeczce robimy wgłębienie - należy dociskać aż do samej blachy. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz
Delicious Titbitsmąką), ułożyć je na wierzchu truskawek w odstępach od siebie, tworząc na powierzchni ciasta kratkę - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut - lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy, kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem Ciasto już podczas pieczenia będzie Was kusić swoim zapachem. Mieliśmy problem z wykonaniem zdjęć do posta, gdyż aromat ciasta
Smakołyki Berenikisobą. Wszystkie te czynności staramy się wykonywać dokładnie, ale niezbyt długo - przegięcie z miksowaniem twarogu może zbytnio napowietrzyć sernik lub spowodować pęknięcie nieba na pół. Masę przelewamy na lekko przestudzony spód i pieczemy niecałą godzinę w 175 stopniach. Maliny zagotowujemy w rondelku z dodatkiem syropu, cukru i mleka w proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu
sama złodyczNajlepiej sprawdzają się ziemniaki stare, sprzed dwóch , trzech dni.Następnie zgniatam je na puree, dodaję jajka i mąkę, cukier puder, nieco cynamonu, sól i zagniatam miękkie, lekkie ciasto. Odrywam po kawałku ciasta, na stolnicy wysypanej mąką formuję wałeczki, które delikatnie rozpłaszczam, po czym kroję z ukosa nożem. W dużym garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucam
W kuchni Karmel-itkicytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny
Poezja smakułyżeczki cynamonu 2 szklanki owoców (truskawki, maliny, jagody itp.) 1 jajko cukier puder do oprószenia, upieczonego ciasta Do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder, drożdże oraz sól. Wymieszać lekko, aby suche składniki się połączyły, a następnie dodać, mleko, żółtko i roztopione masło. Ciasto wyrabiać mikserem około 8-10 minut, po tym czasie wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej tłuszczem
Zabawa smakiem