czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego
Słodkości i nie tylkoczekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną okazję, ale też bez okazji. Słodycze można jeść zawsze :-). Tort jest odrobinę pracochłonny, ale ogólnie
Pora coś zjeśćKolejny raz skorzystałam z przepisu na tartę z bloga Smakowity Kąsek . Tym razem nie tylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru
Ze smakiem i z pasjąBardzo zdrowy, lekko kwaśny koktajl malinowy z dodatkiem syropu z czarnego bzu . Składniki na dwa koktajle: 400g jogurtu naturalnego 250g malin 4 łyżki niskosłodzonego syropu z czarnego bzu 1 duża łyżka miodu Przygotowanie: Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki aż konsystencja będzie gładka. Rozlewamy koktajl do szklaneczek i delektujemy się witaminową bombą :) Taki napój sprawdzi się także
Ze smakiem i z pasjąsmażenia cukier puder - do oprószenia Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć). Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku wycinamy dziurki
Ze smakiem i z pasjąszary dzień ;) Osobiście nie przepadam za owocami z puszki, bo są przede wszystkim za słodkie, ale jeśli dla wygody chcecie użyć ananasa z puszki to polecam kupić go w lekkim syropie (nie będzie zbyt słodki). Jeśli deser ma być 'fit' śmietanę można oczywiście zastąpić serkiem lub jogurtem naturalnym a cukier słodzikiem (polecam stewię). Myślę, że najważniejsza w tym deserze jest
Ze smakiem i z pasjąKażdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią). Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc
Ze smakiem i z pasjąpochodzi z książki "Kuchnia Jerzego Knappe", już kiedyś robiłam je z tego przepisu i bardzo nam smakowały więc nie szukałam innej receptury. Jedynie trochę zmieniłam oryginalny przepis. Placuszki są lekkie i puszyste. Możecie podawać je z owocami, jogurtem, syropem klonowym, miodem, czekoladą, cukrem pudrem, słodkimi sosami, itd. Ja najbardziej lubię z owocami, bez dodatku słodkich sosów, ale kiedyś muszę spróbować
Ze smakiem i z pasjąłyżka zimnego masła cynamon Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Jabłko obieramy i kroimy w grubą kostkę. Nakładamy do kokilek i posypujemy cynamonem. Płatki migdałów lekko zgniatamy w dłoniach, następnie łączymy je z mąką, cukrem i zimnym masłem i zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy jabłka. Można posypać ją dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez
Ze smakiem i z pasjąkonkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo , od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm. Składniki
Ze smakiem i z pasjąmasę. Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki. Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym
Ze smakiem i z pasjącynamonu 2 łyżki cukru 2,5 łyżki zimnego masła Przygotowanie: Mąkę przesiać. Dodać pokruszone w dłoniach drożdże. Mleko podgrzać razem z masłem. Lekko ostudzić. Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości
Ze smakiem i z pasjąherbaty Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem
Ze smakiem i z pasjąstopni piekarniku przez ok 70 minut. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez co najmniej 30 minut. Po wystudzeniu chłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą
Ze smakiem i z pasjąJeżeli tak jak ja kochacie kokos ten pudding jest dla Was. Lekko słodki, intensywnie kokosowy i bardzo pożywny. Będzie idealny na śniadanie. Jeżeli jadacie śniadania w biegu, bo nie macie rano zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, możecie przyrządzić go wieczorem a rano tylko podgrzać :) Składniki na 2 porcje: 400 ml mleczka kokosowego (u mnie częściowo odtłuszczone) 200 ml wody
Ze smakiem i z pasją