lekka - 5765 przepisów (strona:201/385)

Batoniki białkowe bez cukru i mąki 312

Powrotu do zdrowego, lekkiego jedzenia ciąg dalszy! Dziś nieco inna odsłona batoników białkowych - po tych żurawinowych i czekoladowych. Być może lista składników jest nieco przydługa, ale zapewniam - zdecydowanie warto. Wprost nie można się od nich oderwać! Składniki: szklanka płatków owsianych 2 szklanki odżywki białkowej (moja: karmelowa) 3 czubate łyżki miodu 1 czubata łyżka masła orzechowego małe opakowanie mleka kokosowego

sama złodycz
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką 439

być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku

Ala piecze i gotuje
Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami ( bezglutenowe ) 279

szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie:   Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu

kolorowotorcikowo
Zupa. Krem z fioletowego kalafiora 268

biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała bardzo ciekawie. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Tarta jagodowo-malinowa 388

ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem

OstryKęs
Kąski kurczaka w sezamie 296

dzikiego Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą z pieprzem. Następnie zapanierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Ułożyć na foli aluminiowej lub papierze do pieczenia i skropić lekko olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp.180 C ok 20-30 minut. Gotowe kąski podawać z ryżem i surówką

Monia miesza i gotuje
Sos słodko-kwaśny z makaron i kurczakiem 368

obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy   Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka 4 piersi

Smaki Edyty
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1297

Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi

Poezja smaku
KONFITURA BARDZO MORELOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII 253

etker Umyte, odpestkowane morele pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Wsypać do nich proszek żelfix i dokładnie zamieszać. Gdy owoce są bardzo twarde chwilę odczekać aż puszczą lekko sok. Wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy stewię oraz ksylitol i zagotowujemy (co jakiś czas mieszamy). Od zagotowania gotujemy naszą konfiturę 3 minuty, co jakiś czas

Smaczne Zdrowe
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6326

litr wody gotujemy z przepołowionymi ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do wrzącej wody dodajemy sól (tyle by surowe jajko utrzymywało się na powierzchni lub się tylko lekko zatapiało). Studzimy. Piersi układamy w kamionkowym naczyniu. Zalewamy ostudzoną solanką by przykryła mięso. Jeśli mięso będzie wypływać na powierzchnię dociskamy je mniejszym naczyniem. Trzymaliśmy mięso w solance przez całą noc. Następnego

OstryKęs
Sałatka ze szpinakiem, granatem, prosciutto, suszonymi pomidorami i jajem 482

Ostatnio pyszna sałatka to dla mnie żaden problem. Wcześniej takie śniadanie wydawało mi się nijakie- teraz jest wspaniałe, pyszne a ja czuję się lekko. I nie mam wcale wrażenia, że czegoś sobie odmawiam. Wręcz przeciwnie. Mam wrażenie, że w takiej sałacie jest ukryte wszystko czego potrzebuje mój organizm. Przede wszystkim owoce i warzywa- spora dawka witamin i minerałów. Ponadto suszone

Mango Papaja
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 340

kokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie:  Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w półplastry. Patelnię rozgrzewamy, umieszczamy na niej półplastry cukinii oraz drobno posiekany czosnek, całość lekko osalamy, podlewamy wodą i winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Gdy plastry będą półmiękkie zdejmujemy przykrycie i zwiększamy ogień, aby wino i woda odparowały. Całkiem

Symfonia Smaków
Pasta z bobu i bazylii 277

łyżka oliwy, sól. Bób gotujemy ok. 12 minut, następnie przelewamy go zimną wodą (nie straci wtedy swojego koloru) i obieramy. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy obrany bób i smażymy 7 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając (nie dolewamy więcej oliwy). Całość studzimy, a następnie wkładamy do malaksera wraz

Delicious Titbits
Deser. Na zimno. Jogurtowiec z jagodami i galaretką. 862

włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie ! Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pstrąg z grilla z kolorowym sosem 314

Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik