Kolejny sernik czekoladowy, tym razem naprawdę marmurkowy;) Przepis z blogu My cuisine . Ja lekko zmodyfikowałam, zmniejszyłam ilość składników i zrobiłam w tortownicy o śr. 21 cm. Spód: * 150 g herbatników digestive * 70 g roztopionego masła * 30 g zmielonych orzechów Masa serowa: * 120 g gorzkiej czekolady * 500 g sera śmietankowego - u mnie serek wiaderkowy * 150 g fruktozy * 3 jajka
Zdrowa Kuchnia SowyProste, szybkie i każdy lubi:) Składniki na jedną porcję: * 1-2 jajka * 1 żółtko * ser żółty starty na tarce * olej * kilka pieczarek * cebula * śmietana kwaśna 18% * czosnek * przyprawy Lekko ubijam jajka, żółtko, ser i przyprawy i wylewam na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażę do ścięcia masy jajecznej. Pieczarki ścieram na tarce lub drobno kroję, wrzucam
Zdrowa Kuchnia Sowyurozmaicenie w postaci dodania sera. Składniki: * 3 filety * 2 jajka * garść sera żółtego startego na grubych oczkach * sól, pieprz, papryka słodka Jajka rozbełtałam, przyprawiłam, dodałam ser i wymieszałam. Maczałam lekko posolone filety w masie jajeczno - serowej, a po położeniu na rozgrzany tłuszcz dodatkowo nakładałam masę na wierzch. Smażyłam do zrumienienia, delikatnie przekładając na drugą stronę. Rybka wyszła bardzo smaczna
Zdrowa Kuchnia Sowyczym dodałam pomidory, przyprawiłam i jeszcze chwilę razem dusiłam. Ugotowałam makaron - krócej niż zwykle, czyli ok. 5 min. Ugotowany makaron wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (lekko pomazałam go olejem), na to rozłożyłam masę pieczarkowo - paprykowo- pomidorową, a wierzch posypałam serem. Zapiekałam 25 min. w temp. 200*C. Nie sądziłam, że zapiekanka makaronowa może być taka dobra:) Komentarze zen.ona 2010/04/23
Zdrowa Kuchnia Sowyprzystosuje do 1 fazy MM. Dzieki za inspiracje! sowa_nie_sowa 2010/04/28 15:23:31 Cieszę się:) Tu jest dużo potraw, które można jeść w I fazie albo je lekko zmodyfikować:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, ekf69.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/04/29 08:17:23 Spróbuję ze świeżymi truskawkami. Wygląda smakowicie. urszula_d73 2010/05/02 19:46:21 Świetny deser szczególnie, że truskawki tuż, tuż będą świeże
Zdrowa Kuchnia Sowymasę, zawinęłam folię i włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem przełożyłam na godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach, bo po tym lekkim rozmrożeniu deser musi być zjedzony w całości. Odwinęłam z folii i polałam roztopioną czekoladą. Poezja! Deser wart swej nazwy
Zdrowa Kuchnia Sowywiem jak nazwać takie coś, bo przypomina sernik, ale sera w tym nie ma;) W każdym razie lekkie i truskawkowe, a o to teraz chodzi:) Robię w różnych wersjach, z jogurtem zwykłym albo greckim, ze śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre. Spód
Zdrowa Kuchnia Sowywymieszałam łyżką i ubrawszy lateksowe rękawiczki (masa jest lepiąca, metoda z rękawiczkami jest genialna w takich przypadkach) przystąpiłam do wyrobu ciasteczek:) Wyszło mi dokładnie 26 ciasteczek, które umieściłam, przyklepawszy lekko kulki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki przypłaszczałam jeszcze dodatkowo łyżeczką w trakcie ich pobytu w piekarniku, ponieważ wydawało mi się, że są za wysokie. Piekłam w temp
Zdrowa Kuchnia Sowypoprzednio, wyjęłam (zrobiłam zdjęcie;), pokroiłam na porcje i z powrotem włożyłam do zamrażalnika na całą noc. Po wyjęciu porcji jej wierzch ustroiłam bezą i zostawiłam do lekkiego rozpuszczenia, aby nadawała się do skonsumowania: Okazało się, że tym razem wyszedł prawdziwy kamień, hehe, i ciacho musiało być bardzo mocno rozpuszczone, prawie do granicy koktajlu;) Myślę
Zdrowa Kuchnia Sowyopakowanie czyli 340 g jogurtu greckiego * bezy - sporo * kilka poziomek Rabarbar pocięłam na kawałki, posypałam dość obficie fruktozą, podlałam wodą i dusiłam chwilę w rondelku do powstania musu. Lekko wystudziłam, przełożyłam do pucharków, na wierzch dodałam jogurt zmieszany z pokruszonymi bezami i poziomki świeżo zerwane z krzaczka. Ależ to wyszło nadspodziewanie pyszne!!! Nawet mój mąż, zupełny nie - fan rabarbaru
Zdrowa Kuchnia Sowymajonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio posmarowanym lekko olejem), dodałam pokrojone pieczarki i kawałki papryki. W międzyczasie pokroiłam ogórka zielonego do zjedzenia na surowo i zrobiłam gęsty sos. Sos wstawiłam na chwilę do lodówki, żeby się
Zdrowa Kuchnia SowyDijon * jajko * sól, pieprz Cebulę, pieczarki i ząbki czosnku wrzuciłam do miksera i przemieliłam na drobno. Dodałam do mięsa, wbiłam jajko, doprawiłam i wymieszałam bardzo dokładnie. Patelnię teflonową popsikałam lekko olejem, rozgrzałam i po położeniu kotletów skręciłam dość mocno, tak że kotlety się powolutku smażyły. Nie wyszły klasycznie smażone z przypieczoną skórką, a raczej jakby duszone, bardzo delikatne
Zdrowa Kuchnia Sowyszkoda, że tak wszystko na raz, a potem zostaną jedynie kiszonki i mrożonki;) Gość: Kasia, staticline16968.toya.net.pl 2011/09/17 20:05:37 takie warzywne mieszanki zawsze wychodzą pyszne :) świetny pomysł na lekkie danie sowa_nie_sowa 2011/09/18 10:05:27 Kasiu - ja kiedyś tak nie uważałam, że takie dania to dobre mogą być;) A teraz są dla mnie pyszne i sycące:) zawsze.oliwek
Zdrowa Kuchnia Sowypłatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam spore odstępy, ale po upieczeniu okazało się, że moje ciastka urosły raczej w górę, a nie wszerz, jak u poprzedniczki, więc spokojnie mogłam je zagęścić na blasze
Zdrowa Kuchnia SowyStarłam ser, pokroiłam szynkę. Pieczarki obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam półplasterki pora i za chwilę jogurt i majonez. Przez moment jeszcze trzymałam na ogniu, lekko mieszając. W międzyczasie zblanszowałam brokuły tzn. wrzuciłam je na chwilkę do wrzącej wody (chyba to się właśnie nazywa blanszowaniem?) Na dno naczynia wyłożyłam brokuły, na to paseczki szynki i zawartość patelni
Zdrowa Kuchnia Sowy