lekka - 5765 przepisów (strona:250/385)

Obiad z resztek 315

łyżce oleju. Odkładamy na bok. Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, listkami tymianku i musztardą.Wylewamy miksturę na patelnie z rozgrzanym olejem. Następnie jak omlet zacznie się lekko ścinać na brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka zetną się już dokładnie od spodu przekładamy omlet za pomocą dużego talerza na drugą stronę

Przysmaki Karolki
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy 194

Nastały upalne dni, prawdziwe, gorące lato, kiedy nic się nie chce. Kuchnia działa wtedy na pół gwizdka. Podstawą menu stają się lekkie sałatki i owoce. U nas wciąż rządzą truskawki, które pochłaniamy w ilościach wręcz hurtowych. Ciągle nie mamy dość ;-) Dziś te cudowne owoce wykorzystałam na chłodnik. Idealny na ten upał. A chłodnik niecodzienny, bo mimo zastosowania słodkich truskawek jest

Przysmaki Karolki
Sernik na różowym spodzie 228

śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed podaniem sernik należy schłodzić i udekorować pozostałymi

Przysmaki Karolki
Smak dzieciństwa 183

skóry (krojone) sól, pieprz do smaku natka pietruszki Z makreli ściągamy skórę, a następnie oddzielamy całe mięso od ości. Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Gdy zacznie się lekko rumienić podlewamy ją odrobiną wody i dusimy przez chwile. Następnie dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy aż nadmiar płynu odparuje. doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Pozostawiamy

Przysmaki Karolki
Pora na pora 283

Podsmażamy aż por stanie się miękki. Doprawiamy pieprzem i chili. Poniewaz boczek sam w sobie jest słony to sól jest niepotrzebna. Mięso rozbijamy na grubość około 1cm, doprawiamy lekko solą. Rozprowadzamy na mięsie por z boczkiem i zwijamy w rulon. Brzegi spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladę z każdej strony, dorzucamy posiekaną cebulkę i dusimy ją razem z mięsem

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki. 226

mieszamy. Masę przelewamy do 4 foremek nasmarowanych masłem. Średnica foremki około 10 cm. Następnie na środku umieszczamy gruszkę.  Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200°C. Podajemy lekko wystudzone

Przysmaki Karolki
Rolada czekoladowa 269

piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem: 200 g gorzkiej czekolady

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy 222

się dużo lepiej. Mam nadzieje, że nie wyszłam z wprawy i to że dziś wygląda tak, a nie inaczej to tylko przypadek. Liczy się bowiem smak. Sernik jest wyśmienity, lekki i delikatny z nutą pomarańczy. Sernik pomarańczowy składniki spód 250 g czekoladowych ciastek ( u mnie BelVita) 70 g stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka

Przysmaki Karolki
Słodka chwila z panna cottą 197

kieliszków itp) Gdy deser przestygnie odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pomarańcze obieramy ze skorki, dzielimy na kawałki oddzielając od białej błonki Odsączamy z soku.. Możemy je lekko zmiksować, a następnie nałożyć na zastygniętą panna cotte

Przysmaki Karolki
Mała przekąska ze szparagów 260

zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu.  No i dobrze, bo moje małe danie było lekkie jak piórko i idealnie smakowało na zimno. Chwila katuszy w cieple piekarnika, a potem smaczna nagroda i rozkosz dla podniebienia.  Zapiekany mus ze szparagów składniki: 1 pęczek zielonych szparagów

Przysmaki Karolki
Kokosowe curry z indyka 178

Mięso mielonego z indyka jest u nas bardzo niedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki sposób. Ja postanowiłam tym razem użyć go do swojej wariacji curry z lekkim posmakiem limonki i z mlekiem kokosowym. Córka stwierdziła ze było to jedno z lepszych dań ostatnio. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dyniowa babka w chrupiącej polewie 239

Powiem tylko ze ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa pomidorowa z soczewicą i masłem orzechowym 225

przeczytałam kiedyś w jakiejś babskiej gazecie, dość mocno mnie to zaintrygowało, potem nie było okazji wypróbować tego pomysłu, aż do teraz, gdy ugotowałam swoja zwyczajną zupę cebulowo-pomidorową, z lekkimi zmianami, bo dodałam soczewice bo mi się pałętała po szafce i postanowiłam że raz kozie śmierć. Córka patrzyła podejrzanie na te moje poczynania, ale kiedy dałam jej spróbować zupy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy 248

Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szarlotka z jabłkami z naszego sadu 244

Nasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym

Bernika - moj kulinarny pamietnik