oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i kolorowy, używając zamrożonych latem kurek i kupionego ostatnio zielonego kalafiora. Ja się w tym obiedzie zakochałam a wy? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszczególności słodkich wypieków... ale żeby nie robić tego drastycznie, bo moja rodzina nie wyobraża sobie weekendu bez czegoś słodkiego, postanowiłam upiec im ciasto, które będzie zdrowe, dietetyczne, lekkie, szybkie i pyszne. I takie tez znalazłam na blogu Dietetycznie siostro . Ciasto jest o tyle ciekawe ze nie posiada w składzie maki ale puree z fasoli, którego to autorka często używa jako
Bernika - moj kulinarny pamietnikpryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Poza tym oponki na m ą ce pełnoziarnistej są równie puszyste, jeśli wykroimy je grube, do tego pyszne i zdrowsze. A przecież nawet na diecie można sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikZazwyczaj gdy się odchudzamy najczęściej brakuje nam słodkości. A żeby temu zaradzić postanowiłam upiec coś lekkiego i mało kalorycznego. Idealne do tego ciasto które znalazłam na blogu Dietetycznie siostro , które zamiast na m ą ce jest upieczone na puree z fasoli. Do tego zawiera kakao, chrupiące płatki i ziarna słonecznika. Można jeść nie patrząc na kalorie bo ich tam prawie
Bernika - moj kulinarny pamietnikpóźna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie, nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki "I cook
Bernika - moj kulinarny pamietnikszynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikakcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy
Bernika - moj kulinarny pamietnikzłotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadeszła wiosna, a z nią czas zrzucić może i co nieco, wiec czas na lekkie przekąski. Dzisiaj zaproponuje szybka, nieskomplikowaną i mało odkrywczą sałatkę, ale za to z pysznym sosem. Zapraszam na witaminy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikeksperymenty to steki zagościły w naszej lodowce, a potem na patelni. Bardzo łatwo się je przyrządza, a smak jest inny od wszelkich ryb. Coś pomiędzy kurczakiem a ryba, mięso lekko słodkie, przyjemne w smaku. Mi smakowało. A wy skusilibyście się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrobię kurczaka na butelce piwa, jak dla mnie jest idealnym wyjściem na kurczaka jak z grilla, gdy za oknem nie ma pogody na prawdziwe grillowanie, a poza tym jest lekki bo nie smaży się na tłuszczu, a wręcz wytapia się z niego cale tłuste zło. Tym razem do jego innego smaku wykorzystałam przepis MarthySteward i posmarowałam go także domowym sosem
Bernika - moj kulinarny pamietnikdrugie ciasto, które wyszło, a efekt znowu zaskoczył nie tylko mnie. Ale jedna uwaga, wykorzystałam ciasto na biszkopt, jednak uważam ze lepsze byłoby ciasto twardsze np na babkę bo lekko oklapło i straciło kształt kuli. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłatwe i bardzo smaczne. Wiem, ze wielu z was tez je lubi i ciągle jak ja szuka nowych przepisów. Dlatego podaje wam przepis na ekspresowy makaron, bardzo smaczny, lekko pikantny. Ja użyłam do niego papryczki chilli tajskiej, jest mała ale bardzo ostra, ale wy możecie użyć takiej jak ą lubicie, bardziej łagodną albo dać więcej tych ostrzejszych, jeżeli lubicie bardzo
Bernika - moj kulinarny pamietnik