lekka - 5765 przepisów (strona:254/385)

Kotlety mielone z ajwarem z grilla 335

Sezon na grilla trwa, dlatego postanowiłam zrobić inne niż zazwyczaj kotlety mielone, bo mielone z grilla wzbogacone smakiem bałkańskiej pasty, czyli ajwaru. Mięso lekko pikantne, soczyste, mega pyszne. Takie obiady mogłabym jeść codziennie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka w łódeczkach z sałaty rzymskiej 389

Ekspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koktajl Zmrożona Namiętność... do maślanki :) 227

szkodzi). Tak przygotowane owoce przełożyć do wspólnego naczynia i wlożyć na 15-30 min. do zamrażarki - w zależności jak bardzo "mroźny" chcemy mieć produkt końcowy ;) Do blendera wrzucić lekko zmrożone owoce i zmiksować. Dolać sok z pozostałej połówki cytryny oraz maślankę i dalej pomiksować. Dla łaknących bardziej sytego posiłku, można dorzucić otręby. Przelać do pucharków i delektować się orzeźwiającym smakiem

Grunt to przepis!
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 257

czym mogę Wam go przyrównać. Konsystencję sos ma gęstą, ale dobrze rozprowadza się go pędzelkiem po mięsie. Dodatkowym plusem jest wydajność produktu. Upieczone udko nabrało fajnego koloru, skórka lekko chrupiąca, może byłaby bardziej chrupiąca gdybym dłużej piekła, nie chciałam przesadzić z pieczeniem, bo nie wiedziałam jak sos się będzie zachowywał. Następnym razem przytrzymam dłużej.  Nie mam zastrzeżeń

Blondynka Gotuje
Torcik czekoladowy 573

czasie przygotować krem czekoladowy. Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane. Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki

Zabawa smakiem
Lody czekoladowe 211

brązowego cukru 145 ml śmietanki tortowej Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać czekoladę i kakao, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Śmietankę lekko ubić i dodać do wystudzonej masy czekoladowej. Mieszankę schłodzić, następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według  instrukcji - wskazań producenta. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Jeśli przygotowujemy

Zabawa smakiem
Kurczak curry z ananasem 254

osuszyć następnie pokroić w kostkę około 2-3 cm i podsmażyć na łyżce oliwy. Do kurczaka dodać curry i ananas, wymieszać. Wlać sok z ananasa oraz śmietankę. Gdy sos lekko odparuje wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ryżem. Smacznego

Zabawa smakiem
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 275

ok.100 g) cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, na środku zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, zalać odrobiną mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można

Zabawa smakiem
Zapiekane bakłażany 285

kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki wsypać bułkę tartą, starty na tarce parmezan, ząbek posiekanego czosnku, kolendrę oraz ostrą paprykę, Wszystko wymieszać, odłożyć. Wyjąć z piekarnika bakłażany i lekko ugnieść miąższ za pomocą łyżki aby zrobić miejsce na farsz. Połówki bakłażana napełnić farszem oraz obficie posypać przygotowaną panierką. Wierzch skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika

Zabawa smakiem
Drożdżówki z jagodami 294

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru

Zabawa smakiem
Drożdżówki z budyniem 393

mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g  drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko       Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki. Odstawiliamy do wyrosniecia na 2 godziny W miedzyczasie przygotawalismy budyn I do pracy

Smaki Edyty
Marokanskie mielone- Maroccan meat balls 188

bulionu kurczakowego pokrojona pietruszka 2 lyzki souk z cytryny pieprz Wykonanie: Laczymy ryz, mielone, cynamon, kolendre, papryka.  Formujemy male kulki. Rozpuszczamy na patelni maslo lub ghee. Smazymy na lekko brazowy kolor.  Przekladamy do garnka, dodajemy cebuli , pieprzu, szafronu I bulionu. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30-40 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy

Smaki Edyty
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 273

łyżki cukru 6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok. Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka. Warzywa-  2-3 papryki kroimy w większe kawałki 2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki 1 marchew- talarki szczypior 2 ząbki czosnku- wycisnięte

Smaki Edyty
Ptasie mleczko z wiórkami czekolady 398

Ptasie mleczko znamy wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki: Masa jasna: 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny starta na grubych oczkach czekolada. Masa ciemna: 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 5 łyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny 2 łyżki kakao

Smaki Edyty
Pączki 258

francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska"  A jakie są moje :) Sprawdzcie Składniki

Smaki Edyty