łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:387/593)

Pizza z brokułami, fetą i boczkiem 226

oliwek, kaparów i fety, chili i anchois. Wspaniałe są te lekkie dwuskładnikowe posypane świeżą rukolą lub bazylią w połączeniu z serem i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Łączenie smaków nie przychodzi łatwo, bo na pizzę można wrzucić wszystko, i czasem by się chciało... Podobnie jest z sosami, przygotowuję najczęściej sosy: - pomidorowym słodkim lub ostrym, - pomidorowo-chrzanowym, - pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym, - serowym, - śmietanowym, - puree(...)świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami i brokułami. Na bogato. Delikatne cienkie ciasto, pomidorowo-chrzanowo sos, kilka ziół, obiad gotowy. Składniki podaję na 1 dużą pizzę - u mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Jeśli chcecie upiec więcej, grubsze - zwiększcie odpowiednio ilość

Zasmakuj Kuchni
Rolada serowa 229

Bardzo smaczna, syta i łatwa do zrobienia rolada serowa.  Zrobiłam ją na komunię syna i była hitem. Wszystkim bardzo smakowała i najszybciej znikała z talerza. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać ją z ulubionym sosem i surówką. Może i Wy skusicie się na taką roladę? Składniki 400 g sera żółtego 5 jajek 3 łyżki(...)majonezu Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Dodać majonez, starty żółty ser i wszystko wymieszać. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać łyżką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasteczka ( z dżemem) 196

Zapraszam do przepisy na bardzo łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne kruche ciasteczka przekładane dżemem. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kr uche ciasteczka Smacznego:) Składniki : 300 g mąki tortowej 200 g masła ½ szklanki cukru pudru 3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dowolny dżem Cukier puder do oprószenia   Przygotowanie(...)Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i wrzucamy całość do miski. Na koniec dodajmy 3 żółtka i ciasto dokładnie wyrabiamy. Wstępnie można użyć miksera. Wyrobione ciasto zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie czasu ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 99

Pyszny chlebek z chrupiącą sk ó rk ą . Bardzo łatwy do zrobienia i pięknie wyrastający. Chlebek zrobiłam z m ą ki orkiszowej z niewielk ą  ilością m ą ki pszennej. Kto jeszcze nie odważył się  upiec domowego chleba to zachęcam , bo naprawdę  warto 😋 Składniki: m ą ka orkiszowa 4 szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki(...)szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h, aż ciasto podwoi swoj ą  objętość. Blaszkę smarujemy olejem i przekładamy

kulinarne odsłony pati
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 156

Burak, czerwone bulwiaste złoto, niby niepozorny, a jakże inspirujący. Jest warzywem, które świetnie sprawdza się jako składnik wytrawnych dań, ale ciasto z jego wykorzystaniem jest niemniej pyszne. Bardzo zdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny(...)buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można łatwo przesadzić z przyprawami i zabić słodycz buraka. Moja wersja jest dość klasyczna jednak wymaga trochę zachodu, na przykład wcześniejszego upieczenia buraków, ale zaręczam, opłaca się! Do przygotowania około 3 litrów

Pichceniomania
Domowe bułki do burgerów 178

mięsem, cebulą, pomidorem, ogórkiem, sałatą, sosem, itp. to myślę, że z pewnością poproszą o dokładkę;) Przed podaniem przekrójcie i ugrilujcie obie połówki bułki. W dodatku bułeczki są naprawdę łatwe w wykonaniu. Poniżej opiszę jak krok po kroku przygotować domowe bułeczki do burgerów - to tylko 3 kroki;) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 150 ml letniego(...)posypania bułeczek Przygotowanie: KROK 1: W misce połącz mąkę z wodą, mlekiem, drożdżami, roztopionym masłem, dodaj też sól i cukier. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dobrze wyrób ciasto, zagniataj je przez 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce. KROK 2: Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i uformuj bułki. Następnie ułóż je na blasze

Zasmakuj Kuchni
Sernik z truskawkami i bezami 144

Czerwiec i truskawki to idealna sezonowa para. W czerwcu mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie(...)sklepie, a biszkopt można upiec. Lekka, truskawkowa, sernikowa pianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko nie stężała. Do przygotowania Sernika z truskawkami i bezami wykorzystałam tortownicę o średnicy 20 cm, najlepsza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 170

foremek i zamrażamy przez kilka godzin. Do przygotowania domowych lodów najlepiej wykorzystać świeże owoce z pewnego źródła, takiego jak portal zakupy online z dostawą - PolskiKoszyk.pl . Na stronie serwisu można łatwo znaleźć owoce sezonowe, dodać je do wirtualnego koszyka i złożyć zamówienie, a następnie wybrać dogodny dla nas termin dostawy i czekać na kuriera, który przywiezie wybrane produkty pod wskazany adres(...)często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać

Kuchcik gotuje
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 178

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)powstrzyma. Siłą. Im bardziej żółte, dojrzałe cytryny – tym bardziej soczyste. I do tego przepisu nadadzą się największe cytryny jakie jesteście w stanie znaleźć. Mogą być te o grubej skórce – łatwo ją zetrzeć, a z takich owoców o wiele prościej wycisnąć też sok, gdy – w przeciwieństwie do cytryn o cienkiej skórce – nie rozpadną się w ręce. Cytryny myjemy najpierw w zimnej

Karo in the Kitchen
Serowe oponki 121

Kolejna propozycja na tłusty czwartek, oponki z twarogiem są łatwe w wykonaniu i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto się skusić, ponieważ są smaczne i powinny smakować łasuchom. Składniki: (około 35-40 sztuk) 500 g mąki 500 g białego sera 100 g cukru 4 żółtka opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka octu 250 ml kwaśnej śmietany 1 pełna łyżeczka sody olej(...)smażenia Ser przecisnąć przez praskę, można zrobić to dwa razy. Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać ser, żółtka, cukry, ocet, śmietanę i sodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Po kawałku rozwałkowywać na placki grubości około 1 cm i wykrawać kółka np. szklanką, a następnie środek wykrawać np. kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Wykrojone środki można zagnieść na nowo lub smażyć

talerz przyjemności
Syrniki w nowym wydaniu 146

pomarańczową i sosem pomarańczowym. Pokombinowałam trochę i zrobiłam syrniki z ziołami i czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem serka kremowego zamiast zwykłego twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką. Usmażone placuszki świetnie smakują z surówką, zwłaszcza z ostrą rzodkiewką. Przygotowanie dania zajmuje mniej niż 30 minut, jest dobrym i szybkim pomysłem na każdą porę dnia(...)smażenia Serek połączyć w misce z jajkami i solą. Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia

Wrzosowa Polana
Markizy orzechowe 178

Markizy orzechowe bardzo ciekawie się prezentują i są smaczne. Robi się je łatwo, jedyne co trzeba poświęcić, to czas ;-) Z poniższego przepisu wychodzi około 65 sztuk ciastek. SKŁADNIKI 200 g masła 1 jajko 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji(...)orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania  WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać

Passions hobbies life
Muffinkowej obsesji ciąg dalszy, czyli muffinki na słono 261

jestem ogromną fanką wszystkiego, co ma kształt muffinki. Wynika to pewnie z mojego trybu życia, ciągle w biegu, wszystko na szybko. A muffinki w pełni odpowiadają tym standardom. Są łatwe w przygotowaniu i można je jeść w biegu. Kolejna zaleta jest taka, że można do nich dodać praktycznie wszystko. Na słodko, z kremem, z owocami, ale również na słono(...)sposób powstały moje dzisiejsze muffinki. Idealne na kolację, imprezę lub po prostu jako zakąska do wina lub piwa. Pyszne zarówno na ciepło, jak i już po wystudzeniu. Czego potrzebujemy? (ciasto - podstawa) - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub razowej - 1/2 szklanki płatków żytnich (lub po prostu dać więcej mąki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/ łyżeczki soli - 1 jajko - 1 mały jogurt

two broke sisters
Deser zimowy 107

czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny, 3 - 4 łyżki miodu,   krokant: 100 g orzechów laskowych, 200 g cukru, Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć

królestwo garów
Bułeczki 167

Chociaż w wypiekach nie jestem najlepsza to próbuję, czytam, miksuję i czasami coś mi tam wychodzi :) Bułeczki są bardzo smaczne. Szybkie, łatwe po prostu fajnie się je przyrządzało, no i jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka(...)słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże.  W misce umieszczamy mąki, sól, słonecznik i wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt

NA MOIM TALERZU