Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z sera ricotta - pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój
kolorowotorcikowoMleczny sernik z granatem i wiosennymi, jadalnymi kwiatami. Ma tak delikatną konsystencję, że wprost rozpływa się w ustach. Chociaż nie zawiera dużej ilości cukru to jest
Mienta blogUwielbiam szpinak, długo nie mogłam się do niego przemóc nawet nie próbując. Pewnego dnia P. namówił mnie na danie z dodatkiem szpinaku, było smaczne, ale troszkę
dom-agi.plspecjalne życzenie C. - zniknęły błyskawicznie mimo sporych rozmiarów. Dziś nie o tym jednak... Żeby nieco od ciasteczek odpocząć, upiekłam ciasto. Jeszcze przed Świętami. Po pierwsze - chciało mi się ciasta. Po drugie - miałam w domu akurat cztery już zbyt dojrzałe żeby je ot tak zjeść, banany. Po trzecie - przyjechała do mnie wspaniała książka Miss Dahl's voluptuous delights Sophie(...)oryginału... C. stwierdził, że dla niego jest w sam raz, ja jednak następnym razem dodam nieco mniej cukru. A następny raz będzie z pewnością - ciacho przygotowuje się błyskawicznie i łatwo, a jest rewelacyjne. Koniecznie musicie spróbować! A początek nowego roku to czas na to idealny - po godzinach spędzonych w kuchni przed Świętami i Sylwestrem przyda się przepis na coś szybkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny. Kolejny dział(...)poznamy również dragant - pomimo zrobienia z cukru nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest zbyt twardy, ale dzięki temu bardzo stabilny do tworzenia pudełeczek, kolumn czy budynków! Możemy go łatwo przygotować, barwić i modelować! Poznamy też świetny przepis na stworzenie z dragantu pięknych świątecznych pudełeczek - z bombką czy śnieżynką! Tajemna wiedza o lukrze plastycznym została już nam przedstawiona i przechodzimy
Plate of Joywanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł(...)mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody) Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera
Piekarz-Kucharz-GarkotłukŚwietna przekaska, prosta i łatwa do przygotowania.Mozna ją podawać jako samodzielne danie dietetyczne obiadowe lub kolacyjne. 30 dag.pieczarek 8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej 2 jajka 1/2 białego pora przyprawa uniwersalna sól i pieprz Olej do smażenia Sałatka: *********************** świeże liście szpinaku różno kolorowe pomidorki koktajlowe 1 mała cebula kapary oliwa odrobina octu winnego ******************************** 1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki(...)pokroić w bardzo drobną kostkę. 2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką ) . 3. Następnie do ciasta dodać pieczarki i por drobno posiekanego.Całość doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym dokładnie wymieszać. 4.Na patelni rozgrzać olej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitakże tłuszczu, bo... zwyczajnie o nim zapomniałam i było to zdarzenie niezamierzone 😂 Aczkolwiek możesz dodać ok. 2 łyżki np. oleju kokosowego, zawsze podkręci to smak. Ciasto finalnie jest wilgotne, lekko klejące, przypomina trochę chlebek bananowy. Najlepiej smakuje posmarowane domową konfiturą czy dżemem. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g daktyli (Targroch) 165 g wody z namoczonych daktyli(...)jajka szczypta soli Przygotowanie: Na samym początku namocz daktyle. Należy zalać je wrzątkiem (do przykrycia) i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie będą miękkie i łatwe do zblendowania. W międzyczasie przygotuj suche składniki. Do miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodatkowo wbij 2 jajka. Kiedy daktyle będą już gotowe zmiksuj je w blenderze/mikserze razem
Zdrowie na języku :PKolejny wypiek z serii „Pieczywa Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane w wersji na ciepło lub zimno, a także jako dodatek do zup i dań gorących J Zapraszam do wspólnego pieczenia ! SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Przesiewamy mąkę i sól do miski. 2. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą 3. Robimy zagłębienie i wlewamy miksturę. 4. Wyrabiamy ciasto lekko zagniatając. 5. Formujemy kulę i przykrywamy miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą. 6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. 7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy
Marcepanowa kuchniaDzisiaj przygotowałam dla Was ciastka z mąki pszennej graham. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły, lub po prostu do pysznej, domowej kawy. Składniki: 2 szkl mąki pszennej graham, typ 1850, np. TOTA 120 g masła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki miodu 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu białego łuskanego 3 łyżki nasion słonecznika dodatkowo: wiórki kokosowe Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i zagnieść ciasto. Formować małe kulki, lekko je rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka posmarować białkiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Ostudzić
Trufelkowoniedzielne popołudnie polecam przepis na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Pokochają je miłośnicy cytrynki i nie tylko. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasiwszelakich, jednak po chwili okazało się że jest to sprzęt bardzo intuicyjny. Początkowo korzystałam tylko i wyłącznie z gotowych, wbudowanych programów jak sosy, zupy, slow cook, gotowanie na parze, ciasta i desery. Po jakimś czasie zaczęłam ustawiać go sama, bo jest to na prawdę proste. Dosłownie wrzuca się składniki, zapomina i wyłącza robota jak zapiszczy Misa wydaje się niewielka, jednak(...)robota dołączona jest książka z masą świetnych przepisów dosłownie na wszystko. Generalnie mogę pozbyć się już z domu wszystkich blenderów, mikserów i tarek :). Poniżej przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil. Przedstawię w 2 wersjach, na Tefal Cusine Companion i tradycyjną dla osób, które takowego cuda
karmelowyPaszteciki to smaczna propozycja na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek lub przekąskę, którą możemy łatwo zapakować i zabrać ze sobą gdzie tylko chcemy np.na piknik, do pracy lub na wycieczkę. W okres wakacji jest to fajne rozwiązanie na sytą przekąskę, ponieważ są smaczne na zimno jak i na ciepło. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Paszteciki są pieczone, ale smażone(...)głębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu. Ich wnętrze to oryginalny pomysł na wykorzystanie pasztetu i sera, co w połączeniu tworzy idealną całość. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 600 g. masło roztopione zimne 100 g. cukier 2 łyżki sól 1 łyżka mleko letnie 150 ml. jaja 2 szt. drożdże suche 2 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet
Kuchnia PaulettesWiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić(...)małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć
CookYourselfułatwić sobie pracę w kuchni. Dzięki niemu o wiele szybciej i łatwiej mogę przygotowywać różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować w naczyniu zupę, sos, gulasz i mnóstwo innych(...)krok po kroku podpowiadają, co należy zrobić, aby osiągnąć oczekiwany efekt. Z wbudowanej książki elektronicznej nie trzeba korzystać, można działanie Thermomixu dostosować do swoich potrzeb. Sprzęt jest bardzo wygodny. Łatwo się go myje, ma wbudowaną wagę z opcją tarowania, co sprawia, że dodawane produkty są od razu odmierzane. Czy po zakupie Thermomixu zniknęły z kuchni inne naczynia? Nie. Nadal używam
W mojej kuchniPiekłam chleby, bułeczki, rogale... a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi.... Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)łyżki mąki (z 400 g). Po wymieszaniu przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypałam resztę mąki, sól i dodałam wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobiłam ciasto tak, żeby było elastyczne i gładkie i nie kleiło się do miski ani do rąk. Uformowałam kulę, posmarowałam oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 2 godziny
Kuchnia u KrysiPyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa
Kulinarne Fantazje Mariolirapy to fajny sposób na smaczne i pożywne drugie śniadanie lub przekąskę na imprezę. Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do niedawna robiłem je zazwyczaj z tortilli, w dodatku często kupnej, która zawiera chyba całą tablicę Mendelejewa (o zgrozo!) i po ostatnim spojrzeniu(...)również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia
Food SquareWiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić i rozdrobnić(...)małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć
CookYourself