WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 (wyszło 35 ciasteczek) Składniki: 120 g miękkiego masła, około pół szklanki drobnego cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, dodatek 1: 3/4 opakowania kolorowej posypki, dodatek 2: 2-3 łyżki płatków owsianych, 6 posiekanych śliwek suszonych. Przygotowanie: Miękkie masło(...)ucieram z cukrem, dodaję proszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniasię w kuchni, przynajmniej jest chwila spokoju :). Pierniki są pyszne, pachnące i słodkie a przepis jest prosty, więc każdemu powinny się udać, trzeba tylko pilnować je w piekarniku bo łatwo się przypalają. Poniżej przepis na pierniki bezglutenowe: Składniki: 1 ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki daktyli (namoczonych) 1 szklanka płatków/wiórków/chipsów kokosowych przyprawa do piernika lub 1 ½ łyżeczki imbiru(...)kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy masę pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy aż uzyskamy odpowiednią grubość. Tak rozwałkowane ciasto odkładamy na około 15 minut do lodówki, aby stwardniało. Po schłodzeniu ciasta wycinamy z niego pierniki w ulubionym kształcie, układamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 160 stopniach przez
PaleoLifepiątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g margaryny, 1 mała cytryna, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu(...)ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasibyć, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji plasteliny aby ładnie przechodziło przez maszynkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy porcjami na maszynki i wyciskamy ciastka na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy 10-12 minut, należy je pilnować aby się nie przypaliły(...)Jeśli nie macie maszynki do ciastek śpieszcie się bo w tym tygodniu jest dostępna w LIDL POLSKA warto ją nabyć za tą cenę , tym bardziej że to łatwy sposób na ciasteczka w pięknych kształtach, ma również tylki do dekorowania babeczek czy ciasteczek kremem. Polecam
Wanilia i KardamonBabka , którą nauczyłam się piec w czasach młodości.Pachnąca wspaniale cytryną.Niebo w gębie :)...Bardzo łatwa w przygotowaniu , w smaku niebiańska.Polecam dla osób , które zaczynają zabawę w kuchni z pieczeniem babek :). 2 szkl. i 3 łyżki mąki 1 i 3/4 szkl.cukru pudru 25 dag.miękkiej margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy(...)ucieramy z cukrem i margaryna.Dodajemy otarta skórkę z cytryny i sok.,a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Doda ubitą piane z białek,lekko wymieszać łyżką.Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec w 180st.przez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiblaszki keksówki, jak widać dodatkowo wykładam sobie blaszkę kawałkiem papieru, bo pomaga mi wyciągnąć upieczony chleb, a i potem nie muszę szorować blaszki, czego bardzo nie lubię :) Blaszkę z ciastem odstawiam na około 30 minut. Na tyle, żeby wypełniło całą blaszkę, tak jak widać na zdjęciu, żeby wyrosło z lekką górką :) Wyrośnięty chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)stopni i piekę jeszcze 20 minut. Oczywiście grzanie góra i dół. Upieczony chleb od razu wyciągam z blaszki i układam na kratce i daję mu spokojnie wystygnąć. Prawda, że łatwo? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSezon czereśniowy uważam za rozpoczęty. Wczoraj wieczorem przyjechałam wraz z rodziną do moich teściów. Ku mojemu niewątpliwemu zdziwieniu okazało się, że ich czereśnia czerwieni się już
Wielki apetytCalzone, czyli pizza w kształcie pieroga. Pyszne, chrupiące, aromatyczne… Jestem w głębokim szoku, że w restauracjach calzone są tak rzadko spotykane. To idealna propozycja na wynos
Proste-przepisy.plchoć przyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności- prosty Skala smaku(...)łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie należy uderzyć w ciasto kilka razy pięścią aby rozprowadzić zgromadzone
Kubki smakuzaskoczyły by innych ale też mnie samą. Długo zajmuje mi szperanie w internecie żeby to było coś wow. Kiedy czytam jakiś przepis wyobrażam sobie smak dania jednak przyznam nie łatwo jest mnie zadowolić. Gdy czytałam przepis Bajaderki na krajankę piernikowo-marcepanową wiedziałam już, że to jest to co będzie na pewno pyszne. Tak też jest, nie tylko smakuje ale też(...)coś ten element zaskoczenia. Zapraszam... Stopień trudności proste, marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia, po zamknięciu w pudełka ciasto robi się mięciutkie. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru
Kubki smakuokazji na moim blogu konkurs , w którym do wygrania są 2 egzemplarze książki. Tym razem autorka kusi słodkimi pysznościami. Książka pt. "Pyszne na słodko" to zbiór 88 przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, zapiekanki, desery. Znajdziecie tam również przepisy na słodkie przetwory, szybkie naleśniki i placuszki. W książce nie brakuje klasyków, takich jak brownie, pavlova czy makowiec. Każdy łasuch, zarówno(...)nich nie powinna sprawiać kłopotów nawet laikowi. Wystarczy odrobina chęci, zacięcia i bach ! ... ciasteczka czy prosty deser zjawi się na Waszym stole. Przepisy napisane są w sposób jasny, przejrzysty, łatwy do zrozumienia. Składniki - niewyszukane, takie, które z łatwością dostaniecie w każdym większym sklepie. W książce znajdziecie przepisy na różne okazje: święta, urodziny, przyjęcie w gronie przyjaciół. Są pączki, są pierniczki
kolorowotorcikowoPrato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym świecie. Nie są tak znane jak tiramisu czy semifreddo, lecz stanowią bardzo prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę. pół kilo mąki 250 gramów całych migdałów szklanka cukru łyżka miodu łyżka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek należy wyparzyć migdały(...)minut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu
Bon Ton Italia150 g liści buraka naciowego 1 szkl mleka 1 jajko 2 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatweOd kilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam
Codzienne GotowanieKuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smak