WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki na ciasteczka: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko. Składniki na dekorację: kolorowe pisaki spożywcze (u mnie 4 kolory - czerwony, zielony, żółty i biały), 1/2 opakowania kolorowej posypki - kuleczki. Przygotowanie(...)Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, dokładnie łączę. Ciasto wałkuję, wycinam choinki. Powtarzam czynności do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach. Upieczone i przestudzone ciasteczka dekoruję kolorowymi pisakami, a następnie kuleczkami
JejKuchniatych rogalikach mogę pisać w samych superlatywach. Są łatwe w przygotowaniu. Zawsze się udają. Mięciutkie, maślane, smaczne również na drugi dzień:). 4 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli opakowanie suchych drożdży (7-8g) 3 duże jajka 300g powideł śliwkowych 1. Drożdże mieszamy(...)mąką. Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, jajka sól i cukier. Mieszamy. Przelewamy do mąki z drożdżami, wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli będzie klejące, dosypujemy mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy powidła
Szefowa kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 (wyszło 35 ciasteczek) Składniki: 120 g miękkiego masła, około pół szklanki drobnego cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, dodatek 1: 3/4 opakowania kolorowej posypki, dodatek 2: 2-3 łyżki płatków owsianych, 6 posiekanych śliwek suszonych. Przygotowanie: Miękkie masło(...)ucieram z cukrem, dodaję proszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniasię w kuchni, przynajmniej jest chwila spokoju :). Pierniki są pyszne, pachnące i słodkie a przepis jest prosty, więc każdemu powinny się udać, trzeba tylko pilnować je w piekarniku bo łatwo się przypalają. Poniżej przepis na pierniki bezglutenowe: Składniki: 1 ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki daktyli (namoczonych) 1 szklanka płatków/wiórków/chipsów kokosowych przyprawa do piernika lub 1 ½ łyżeczki imbiru(...)kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy masę pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy aż uzyskamy odpowiednią grubość. Tak rozwałkowane ciasto odkładamy na około 15 minut do lodówki, aby stwardniało. Po schłodzeniu ciasta wycinamy z niego pierniki w ulubionym kształcie, układamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 160 stopniach przez
PaleoLifepiątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g margaryny, 1 mała cytryna, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu(...)ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasibyć, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji plasteliny aby ładnie przechodziło przez maszynkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy porcjami na maszynki i wyciskamy ciastka na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy 10-12 minut, należy je pilnować aby się nie przypaliły(...)Jeśli nie macie maszynki do ciastek śpieszcie się bo w tym tygodniu jest dostępna w LIDL POLSKA warto ją nabyć za tą cenę , tym bardziej że to łatwy sposób na ciasteczka w pięknych kształtach, ma również tylki do dekorowania babeczek czy ciasteczek kremem. Polecam
Wanilia i KardamonBabka , którą nauczyłam się piec w czasach młodości.Pachnąca wspaniale cytryną.Niebo w gębie :)...Bardzo łatwa w przygotowaniu , w smaku niebiańska.Polecam dla osób , które zaczynają zabawę w kuchni z pieczeniem babek :). 2 szkl. i 3 łyżki mąki 1 i 3/4 szkl.cukru pudru 25 dag.miękkiej margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy(...)ucieramy z cukrem i margaryna.Dodajemy otarta skórkę z cytryny i sok.,a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Doda ubitą piane z białek,lekko wymieszać łyżką.Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec w 180st.przez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiblaszki keksówki, jak widać dodatkowo wykładam sobie blaszkę kawałkiem papieru, bo pomaga mi wyciągnąć upieczony chleb, a i potem nie muszę szorować blaszki, czego bardzo nie lubię :) Blaszkę z ciastem odstawiam na około 30 minut. Na tyle, żeby wypełniło całą blaszkę, tak jak widać na zdjęciu, żeby wyrosło z lekką górką :) Wyrośnięty chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)stopni i piekę jeszcze 20 minut. Oczywiście grzanie góra i dół. Upieczony chleb od razu wyciągam z blaszki i układam na kratce i daję mu spokojnie wystygnąć. Prawda, że łatwo? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSezon czereśniowy uważam za rozpoczęty. Wczoraj wieczorem przyjechałam wraz z rodziną do moich teściów. Ku mojemu niewątpliwemu zdziwieniu okazało się, że ich czereśnia czerwieni się już
Wielki apetytCalzone, czyli pizza w kształcie pieroga. Pyszne, chrupiące, aromatyczne… Jestem w głębokim szoku, że w restauracjach calzone są tak rzadko spotykane. To idealna propozycja na wynos
Proste-przepisy.plchoć przyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności- prosty Skala smaku(...)łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie należy uderzyć w ciasto kilka razy pięścią aby rozprowadzić zgromadzone
Kubki smakuzaskoczyły by innych ale też mnie samą. Długo zajmuje mi szperanie w internecie żeby to było coś wow. Kiedy czytam jakiś przepis wyobrażam sobie smak dania jednak przyznam nie łatwo jest mnie zadowolić. Gdy czytałam przepis Bajaderki na krajankę piernikowo-marcepanową wiedziałam już, że to jest to co będzie na pewno pyszne. Tak też jest, nie tylko smakuje ale też(...)coś ten element zaskoczenia. Zapraszam... Stopień trudności proste, marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia, po zamknięciu w pudełka ciasto robi się mięciutkie. Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka płaska kardamonu 1 łyżeczka płaska imbiru
Kubki smakuokazji na moim blogu konkurs , w którym do wygrania są 2 egzemplarze książki. Tym razem autorka kusi słodkimi pysznościami. Książka pt. "Pyszne na słodko" to zbiór 88 przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, zapiekanki, desery. Znajdziecie tam również przepisy na słodkie przetwory, szybkie naleśniki i placuszki. W książce nie brakuje klasyków, takich jak brownie, pavlova czy makowiec. Każdy łasuch, zarówno(...)nich nie powinna sprawiać kłopotów nawet laikowi. Wystarczy odrobina chęci, zacięcia i bach ! ... ciasteczka czy prosty deser zjawi się na Waszym stole. Przepisy napisane są w sposób jasny, przejrzysty, łatwy do zrozumienia. Składniki - niewyszukane, takie, które z łatwością dostaniecie w każdym większym sklepie. W książce znajdziecie przepisy na różne okazje: święta, urodziny, przyjęcie w gronie przyjaciół. Są pączki, są pierniczki
kolorowotorcikowoPrato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym świecie. Nie są tak znane jak tiramisu czy semifreddo, lecz stanowią bardzo prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę. pół kilo mąki 250 gramów całych migdałów szklanka cukru łyżka miodu łyżka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek należy wyparzyć migdały(...)minut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu
Bon Ton Italia150 g liści buraka naciowego 1 szkl mleka 1 jajko 2 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatweOd kilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam
Codzienne GotowanieKuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smakpewne obawy czy aby na pewno wyjdzie i czy efekt będzie taki jaki oczekuję, ale nie rozczarowałam się. Każdy kto chciałby w efektowny sposób ozdobić tort (czy każde inne ciasto lub deser) i miał chociaż raz w życiu doczynienia z plasteliną/modeliną/masą solną/ czy nawet mokrym piaskiem w piaskownicy może jak najbardziej użyć tej "czekoladowej plasteliny(...)dłoniach i to do takiego stopnia, że nie będzie chciała z nami współpracować. Będzie się rozmaślać, przyklejać, ciągnąć i będzie trzeba ją na chwilkę zostawić do ostudzenia. Równie łatwo jednak spowodować, że nam oziębnie i będzie się kruszyć i rwać i nie będzie elastyczna. Jedyna metoda to chwilę z nią popracować i metodą prób i błędów sprawdzić jej tolerancję
Jedzeniomaniauwielbiam! Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki:Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta – masło – 1 łyżka Mus: - jabłka prażone(...)Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkopączki, faworki itp. My jednak postanowiliśmy oprócz tradycyjnych przysmaków podzielić się z Wami przepisem, który pewnie większość z Was zna, ale placuszki, które proponujemy są tak pyszne i łatwe do zrobienia, że nie mogliśmy sobie darować, żeby Wam o nich nie napisać. Dzieci je uwielbiają :) Jeśli ich nie robiliście to najwyższy czas pokazać dzieciaczkom, że są fajne słodkości niekoniecznie(...)śniadanie czy kolację. Zobaczcie nasze cudeńka :) Placuszki naleśnikowe (4 osoby) Składniki: 2 jajka mleko mąka Żółtka oddzielamy od białek i rozrabiamy z mąką i mlekiem tak, aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Nie może być jak na naleśniki ! Teraz ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta łyżką delikatnie mieszając, aby ciasto nie straciło puszystości. Kiedy mamy już
vegetanieuwielbiam! Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki: Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta – masło – 1 łyżka Mus: - jabłka prażone(...)Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkoidealnie. Maleńkie kosteczki świetnie się wpasowują (i smakowo i kolorystycznie). Genialne kosteczki! Ale uwaga - ser jest dość słony, więc nie przesadzajmy z jego ilością i z grubością kosteczek. Ciasto wyszło wspaniale! Mąka, którą użyłyśmy to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. My wzbogaciłyśmy smaki czarnuszką i pieprzem ziołowym, więc mamy(...)dobre! Nie trzeba do tego noża - kroić można widelcem lub wziąć chlebek do dłoni. Smak - o matko, REWELACJA!!! :) Zapach - cudowny! Wygląd - no sami zobaczcie :) Reasumując - szybko, łatwo i przyjemnie można wyczarować wspaniałe danie! My poległyśmy - dałyśmy się rozkochać w tej kombinacji i teraz już wiemy, że wracać będziemy do niego bardzo często przerabiając go na różne sposoby
Wypisz WymalujPostanowiłam, że dziś będę kontynuowała temat masła orzechowego. Jakiś czas temu upiekłam wspaniałe ciasteczka, które zachwyciły mnie swoim smakiem. Są to ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziemniaki ok 1,2 kg 1 cebula 2 jajka 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 100 g sera feta lub typu feta 15- 20 oliwek zielonych
Gotowanie jest łatweZazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet
Niezły Młynekchyba nic lepszego niż pyszne, kruche, maślane ciasteczka maczane w herbacie ;) Przepis jest banalnie prosty, ciastka łatwe do zrobienia, nie zmieniają kształtu podczas pieczenia. Idealne do wyciskania wzorków. Takie ciasteczka zawsze robię razem z córką, to świetna zabawa dla nas obu i mile spędzony wspólnie czas. Z okazji dzisiejszego święta razem z córcią upiekłyśmy ciasteczka z walentynkowym akcentem, przy(...)Protonik . Mojej córce najbardziej spodobała się foremka serduszko z jej imieniem ;) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na formę wyłożoną papierem
Zrób to smaczniekilka dni Tłusty Czwartek. W ostatnie dni Karnawału możemy nie liczyć kalorii i pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Dziś polecam przepis na szybkie i łatwe do przygotowania gniazdka z serka homogenizowanego. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 300g serka homogenizowanego waniliowego, 3 jajka, 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku(...)Serek homogenizowany miksuję razem z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. 2. Pergamin tnę na kwadraty o boku 5 cm. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na kawałki pergaminu wyciskam okrągłe gniazdka. 3. Gniazdka w kładam na rozgrzany olej (p apierem do góry ) . Gdy wypłyną na wierzch delikatnie zdejm uję papier. Gniazdka
Tradycyjna kuchnia KasiTrzeba było więc sobie inaczej poradzić. Efekt widzicie na zdjęciu. Będą potrzebne Wam: kieliszek, foremka w kształcie choinki, serca i praska do czosnku. Takie aniołki są na prawdę bardzo łatwe do przygotowania. Będą wspaniałym prezentem dla bliskich. O walorach smakowych nie wspominam... bo na prawdę szkoda je jeść:) Składniki: 15 dag miodu 10 dag masła 20 dag brązowego cukru(...)łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy
Pobite gary Barbaryprzepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie(...)łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili, solą, skrop oliwą i piecz na blasze w 200*C przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanaroku przed 11 listopada zabieram się do zagniatania ciasta na długodojrzewający piernik staropolski , które to powinno leżakować ok. 6 tygodni w lodówce. Do tej pory używałam gotowej przyprawy do piernika ze sklepu, ale podobno piernik staropolski wymaga samodzielnie wykonanej, domowej przyprawy. Dopiero po zrobieniu zobaczyłam, jaka jest różnica, przede wszystkim(...)trochę zapachu, a w mojej aromat i jeszcze raz aromat w słoiku, w kuchni i w całym domu. Przygotowanie jest łatwe i mamy wpływ na skład mieszanki. Ja mieliłam przyprawy w starym elektrycznym młynku do kawy. Jeśli nie chcecie bawić się ze skórką cytrynową i pomarańczową
To co kochamzadartymi głowami wpatrując się we mnie oczekując na swoje śniadanie. Następną kawę piję jedząc drugie śniadanie, a trzecią (choć nie zawsze), w małej filiżance, po obiedzie do kawałka ciasta czy herbatnika. Gdy nadchodzi jesień, zaczynam tęsknić za korzennymi przyprawami. Tak już mam, że lubię różne smaki w różnych porach roku. Teraz nadchodzi pora aromatycznych przypraw, jak cynamon i goździki. Lubię(...)kurkumy (która jest silnym przeciwutleniaczem i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych). Dodałam też cynamon, goździki i kardamon. Ten przepis jest w proporcjach na spróbowanie , jeśli posmakuje, proporcje można łatwo zwielokrotnić. Do małej kawki we filiżance wsypuję szczyptę proszku (na ostrzu noża), a gdy wolę kawę w kubku, wsypuję 1/4 łyżeczki. Pamiętajmy, że najpierw wsypujemy przyprawę do kubka, a później
Posadzone i zjedzonewymaga, według mnie, nieco wyższego stopnia wtajemniczenia, dlatego pieczenie serników pozostawiam póki co naszej Mamie - mistrzyni w tym fachu. Jednak kiedy nachodzi nas ochota na sernik, potrzebne jest szybkie, łatwe rozwiązanie - serniczki z patelni. Są super proste, szybkie w przygotowaniu i po prostu pyszne. Sprawdźcie sami! Czego potrzebujemy? (na około 8 sztuk) - 1 kostkę twarogu, - 1 jajko, - 3 łyżki mąki(...)jajko i cukier. Jeśli nie lubicie grudkowatej struktury twarogu (jak ja), możecie użyć blendera, dzięki temu serniczki będą bardziej kremowe. 2. Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy. 3. Z ciasta formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące, a następnie spłaszczamy. 4. Kładziemy na patelni i smażymy do zarumienienia. Polecam smażyć na oleju rzepakowym lub kokosowym. Na maśle szybko się przypalają. Serniczki
two broke sistersKolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Składniki: (z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki) 25 dkg mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego masła(...)opakowanie cukru waniliowego oraz: ok. 10 dojrzałych śliwek cukier puder z cukrem waniliowym do posypania tłuszcz do smażenia ok. 700ml Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać
Maślane ciasteczkootrębowe ciastko a'la Kinder Mleczna Kanapka~ W sumie nie pamiętam żebym była fanką tej słodkości. Ale skoro można ją bardzo łatwo "uzdrowić" i przygotować coś w podobnym stylu w domu to czemu nie skorzystać? :) Polecam spróbować! PRZEPIS /1 porcja/ ~20g otrębów pszennych ~15g kakao ~4-5 łyżek jogurtu naturalnego ~2 jajka ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki stevii(...)kawy - nie jest to niezbędne, ale jeśli macie możliwość polecam to zrobić). Wszystkie składniki wymieszać i wylać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc niezbyt grubą warstwę ciasta. Piec ok. 10-15 minut w 190*C. Ostudzić i zdjąć papier (nie polecam robić tego od razu). ~100-150g mielonego twarogu ~stevia/cukier do smaku ~1/2 łyżeczki mielonej wanilii Wymieszać
breakfast of dreamssobotnie popołudnie zapraszam na pyszne ciasteczka z orzechami laskowymi. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych, 100 g masła, 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE(...)Orzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję żółtka, orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę oraz proszek. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciastka układam
Tradycyjna kuchnia Kasicynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g puree z dyni Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę(...)dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 50 - 60 minut, aż widelec będzie się łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zamrozić
Chocolate Muffin Blogplacek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników. Jest wiele przepisów np. do chapati można dodać marchewkę lub czerwoną cebulkę, do omleta paprykę, cebulę, pomidory itp. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to mam dla was przepis(...)oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy
noteskulinarnyfigaszklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach… 1. Do miski lub na blat przesiać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn) i wszystko mieszamy. Dodać(...)postaci kawałków oprószonych mąką. Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy. 2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych boków
UgotujmyTo.pldawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki cukru1/2 litra wody1/2 szklanki otrąb pszennych3 łyżki ziaren siemienia lnianego3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania2 łyżki ziaren sezamu1 łyżka pestek dyniSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone(...)drożdże mieszamy.2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.Smacznego!!!Źródło
Kuchnia domowa Ani