Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem nie należy do najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. A szkoda, bo jest naprawdę pyszna. Gęsta, kremowa, aromatyczna zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną
dom-agi.plMaj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub
Słodkie PrzyjemnościPyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo
Kuchnia Łukaszadodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Dzieje się więc tutaj dużo. Prawdziwe bogactwo smaków:) Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości „dobrodziejstw”, nie kroi się równo:) Powiem Wam jednak, że choć moim zdaniem(...)zielone i w mojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:) Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju
Smaki Na Talerzukonkretny; na głównej ulicy świeciła się raptem co druga latarnia, boczne uliczki spowijała mglista ciemność. Nie zapuszczałyśmy się w nie z obawy przed Kubą Rozpruwaczem... Mógłby się bowiem łatwo pomylić i nie zauważyć nawet, że dawno opuścił już Londyn. Wróciłyśmy więc szybko do domu, Ptysia do łóżka, ja do kubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając(...)się szalenie produktywna. Tylko w domu już nic mi się nie chce... Ale i w tej kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzytając i analizując materiały z różnych źródeł na temat pieczenia chleba, sama musiałam pewne informacje zrozumieć i je przyswoić. Nie było to łatwe na początku mojej przygody z pieczeniem chleba. Myślałam, że być może jestem oporna na ten rodzaj wiedzy. Dopiero z upływem czasu i pieczeniu kolejnych bochenków wszystko zaczęło się układać w całość. Przypomnę, że początki mojej przygody(...)mąki i tych wszystkich pojęć z tym związanych. Jednak pieczenie chleba w domu zobowiązuje do poznania chociażby ogólnej wiedzy na temat różnych gatunków mąki i ich zachowania podczas przygotowywania ciasta chlebowego. Na uwagę zasługuje mąka żytnia począwszy od tej białej po razową. To z niej chleby są najlepsze ale pieczone na zakwasie! Gotowy chleb żytni ma niższy indeks glikemiczny
Leśny ZakątekDzień dobry, dzisiaj mam przepis na bardzo łatwy i owocowy deser. Połączenie czekolady i owoców to zawsze jest strzał w dziesiątkę. Tarta z owocami i musem czekoladowym składniki Brzoskwinie z puszki Maliny Orzechy laskowe Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietany 36% 60 ml mleka Spód: 150 g mąki 100 g zimnego(...)masła 50 g cukru 1 żółtko Tarta z owocami i musem czekoladowym wykonanie: Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać
Delusional TrineZbliża się weekend i czas wspólnych śniadań z rodzinną, porannych wypieków i dzbanka kakao na stole. Na ten weekend warto zaplanować upieczenie np. takich bułeczek. Przygotowuje sie je bardzo łatwo i są wielce smakowite. Przepis pochodzi z Magazynu KUCHNIA nr.04/2018. Bulki twarogowe 2 łyżki mleka 10 g drożdzy 500 g mąki pszennej 25 g cukru pół łyżki soli jajko(...)drożdżami. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Do dołka, który robimy w mące wbijamy jajko, żółtka, zaczyn i wkruszamy twaróg. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, krótko zagniatamy a następnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)nadal ubijać. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżka, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie
Domowa cukiernia EwyPełne czekolady łatwe w zrobieniu, efektywnie wyglądające ciasteczka. SKŁADNIKI ¼ kostki masła, 100 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao, 1/4 szkl. cukru pudru, ¾ szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do obtoczenia WYKONANIE Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy
słodki brateksłodko. Myślę , że każdy z nas choć raz w życiu próbował tego dania a jeśli nie , to polecam zrobić nie pożałujecie :) Smak wyborny, robi się ją bardzo łatwo i szybko. Idealna propozycja na przyjęcie, imprezy rodzinne , kolację z przyjaciółmi czy romantyczny obiad z mężem :) Dziś proponuję orkiszową Tartę z wędzonym łososiem z porem, cebulką prażoną i serem(...)jestem bardzo zadowolona :) Bądź i TY :) A jeśli jeszcze nie czytałaś/ nie czytałeś mojej recenzji o produktach Galerii Herbat to zapraszam TU SKŁADNIKI NA 4 Osoby: CIASTO: 1,5 Szklanki Mąki Orkiszowej typ 630 Plenus NATURA 120 g Masła najlepiej zimnego 2 Łyżki CURRY PLENUS NATURA 1 Łyżeczka soli 1 Łyżeczka pieprzu
Gotowanie PatkiSezamowe brioszki do hamburgerów…Rozpoczął się sezon na grilla, polecam więc łatwy przepis na smaczne bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu i oczywiście o wiele, wiele mniej cukru. Sezamowe brioszki Składniki: 8 bułek ½ kg pszennej mąki 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 35 g świeżych drożdży(...)łyżeczka cukru 1½ łyżeczki soli 4 łyżki nasion sezamu 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Użyj wtedy haka do ciasta drożdżowego. Zagniataj ciasto przez 10 minut, następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryj folią
codojedzeniadnia wyjąć chleb z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Piekarnik z blachą rozgrzać do temperatury 275 st. C. Wyjąć blachę, wyłożyć na nią chleb, odwracając koszyk i pozwalając ciastu swobodnie wypaść. Naciąć po skosie ostry nożem. Chleb włożyć do piekarnika rozgrzanego do 275 st. C., natychmiast zmniejszyć temperaturę do 215 st. C. Parować przez 10 sekund lub wrzucić(...)kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Zostawiłam go też do wyrastania na noc w lodówce; wydaje mi się że dzięki temu ma jeszcze pełniejszy smak. Poza tym w ten sposób łatwo można go upiec na śniadanie - gwarantuję, że ten zapach największego śpiocha w mig z łóżka wyciągnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁatwe do wykonania kulki twarogowe z dodatkiem kaszy manny. Najlepiej smakują polane roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą oraz posypane cukrem. W smaku przypominają leniwe. Składniki na ok. 20 małych kulek: 500 g sera twarogowego półtłustego 1 łyżka miękkiego masła 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej tortowej 140 g kaszy manny Dodatkowo (do polania i posypania): masło, bułka tarta, cukier(...)rozgnieść widelcem, dodać masło, mąkę, jajka i kaszę. Masę wymieszać dokładnie łyżką, a następnie zagnieść krótko ręką. Z powstałego ciasta odrywać mniejsze kawałki i formować w kształt kulek. Kulki wrzucać partiami do zagotowanej, osolonej wody. Gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia. Na małej patelni rozpuścić masło. Następnie wymieszać je z odrobiną bułki tartej i chwilę podsmażyć. Tak przygotowanym masłem polać
BullioŚliwki w tym roku pięknie obrodziły, warto więc to wykorzystać! Proponuję zrobić z nich nadzienie do knedli, które z pewnością zasmakują również najmniejszym domownikom. knedle są łatwe w przygotowaniu, sycące i naprawdę pyszne! Proponuję podawać je obtoczone w panierce, jednak mój synek uwielbia je z dodatkiem śmietany i cukru :) Składniki: 3 jajka, 500 g mąki pszennej(...)Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!), pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto. Uformować dwa wałki o śr. około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów. Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę. Następnie
Z miłości do słodkościCiasteczka czekoladowe z awokado – paleo, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki, bez orzechów i bez nabiału. Czy można zrobić ciasteczka bez mąki? Tak! Dodatkowo są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciasteczka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko gorzka czekolada, np 85% (30 g albo(...)stopni. Awokado, miód i jajko dobrze wymieszaj mikserem albo blenderem. Powoli dodawaj kakao i wciąż mieszaj. Na samym końcu wsyp sodę oczyszczoną i startą gorzką czekoladę. Ciasto będzie dość rzadkie, nawet lejące się. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i formuj łyżką nieduże okrągłe ciasteczka. Piecz około 10 minut – ciasteczka mogą się wydawać niedopieczone, ale tak ma być
PaleoSMAKPrzepiękny zapach unosi się w całym domu podczas pieczenia tych ciasteczek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie wymagają leżakowania - są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Zanurzone w czekoladowej polewie. Mocno przypadły nam do gustu, polecam! Składniki: 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 125 g mąki pszennej mała szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)mlecznej czekolady Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko posiekać nożem, wyrobić do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów, delikatnie podsypując mąką pszenną. Wykrawać gwiazdki. Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Domowa cukiernia Ewytych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :) Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia i nie przysporzy Wam żadnych trudności, a z podanej ilości składników wychodzi jej naprawdę sporo! Wszelkie istotne uwagi dotyczące masy makowej zawarłam pod przepisem, także warto doczytać do końca(...)białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich
Słodko-Słony Świat IlonyDomowy likier. Taki łatwy w przygotowaniu. Taki pyszny. Taki delikatny. Taki.... W jego aromacie można zatracić się bez reszty, ale uwaga! szybko znika! Likier kawowy drugi kieliszek od prawej Likier kawowy 250ml mleka skondensowanego słodzonego 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250ml wódki pół filiżanki mocnej kawy laska wanilii lub ekstrakt z wanilii* Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna(...)przygotować espresso. Kawę połączyć z mlekiem, wódką oraz aromatem waniliowym. Przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce. Idealny do lodów, ciast i deserów. Podawać schłodzony. *jeżeli używamy laski wanilii należy podgrzać ją mleku skondensowanym, gotować przez chwilę, po przestudzeniu wyjąć, a mleko połączyć z pozostałymi składnikami wg przepisu
Zapiski Młodej Żonydania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek. Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w tej podróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem(...)masła 150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu 1 jajko i 1 żółtko Sposób przygotowania Mąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu. Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy
W kuchni wieczorem