niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu, robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki(...)Bliskim Wschodzie już 8000 lat temu, do Europy trafiła 3000 lat później , a pierwsze wzmianki o puree z ciecierzycy, podawanym na zimno pochodzą z XIII wieku . Bogata w łatwo przyswajalne białko,witaminy, minerały i kwas foliowy sprzyja odchudzaniu, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Hummus bi tahini (czyli właśnie to, co w Europie w skrócie nazywamy hummusem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataspiralą jest bardzo wygodna i jak dla mnie - sprawia, że książka będzie dłużej wyglądać jak nowa. Kartki swobodnie można przekładać - bez jakiegokolwiek zaginania stron. Korzystając z książki można łatwo przekonać się do zdrowego rodzaju żywienia i z wielką chęcią rozpocząć niezwykłą przygodę w świecie kolorów, smaków i zapachów. Zapewniam, że efekt końcowy zadziwi niejedną osobę! Z przyjemnością oraz(...)przepisy: - pasztet z pokrzywy - pasta z grochu - pasztet z ziemniaków - ser z sezam - kotlety z fasolki mung - kotlety z brokułami - sałatka z kalafiora - zapiekanka z ziemniaków - budyń makowy - jaglanka - ciasto morelowe - lody truskawkowe Pycha! A to tylko kilka smakołyków... Dane o książce: Autor: Izabela Lewosińska Liczba tron: 184 Format: 16 x 20 cm Oprawa: miękka, spiralna Wydawnictwo
Di gotujeŁatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym smakiem domowego pieczywa. Składniki 450 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych łyżka suszonych drożdży łyżka oleju łyżka płynnego miodu łyżeczka soli 600 ml ciepłej wody Mąkę wymieszać w dużym naczyniu z płatkami(...)drożdżami. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy objętość zwiększy się dwukrotnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki (może być silikonowa) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub ziarnami i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, piec
Słodkie inspiracjedelikatne jak z mąki pszennej, w strukturze bardziej papierowe, ale wciąż pyszne :) U mnie z kremem kasztanowym , pasują jednak do wszystkiego :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20-30 minut Ilość sztuk(...)chwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek. Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie. Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach ściągamy z patelni. Smacznego! *Można
Bazując na smakuDobry tylko spać mi się po nim chce" - i coś jest w tym, bo mak tak działa. Dla odmiany ten chleb należy do tych delikatnych, miękkich i łatwo strawnych. Wydawało mi się, że będzie bardziej słodki, ale nie jest. Wykonanie jest bardzo proste : Do miski przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, wsypałam 1/4 szklanki maku ( 3 łyżki(...)łyżki). Wlałam szklankę ciepłej wody i 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodałam 3 łyżki zakwasu żytniego jasnego (można użyć też pszennego). Całość wyrobiłam w misce przez ok. 5 minut. Ciasto jest raczej gęste, klejące się do rąk, ale da się uformować np w okrągły bochenek. Odstawiłam do wyrastania łącznie na 80 minut, po 40 minutach chwilę wyrobiłam i znów odstawiłam
apetytnapieczeniejuż poczuł się lepiej, działałam w kuchni. Miały być babeczki i były, wg przepisu Donny Hay. U nas zamiast jagód, mieszanka jagód, borówek i czarnych porzeczek. Łatwe muffiny z porzeczkami 375 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru 125 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka, dałam pół szklanki więcej 1 łyżeczka ekstraktu(...)wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok 30-35 minut tak by wbity patyczek po wyjęciu był suchy. Ja otrzymałam 12 sporych ciastek
Dzieje kuchennej WiewióryPierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki(...)miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy
Smakowite Daniawęglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo i makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć(...)procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 określa dokładny typ mąki. Przykładowo, zawartość popiołu pozostałego po spaleniu z jasnej, oczyszczonej mąki tortowej typu 450 to 0,45%. Łatwo policzyć, że w mące razowej typu 2000 będzie to aż 2%. Z CZYM TO SIĘ JE? DO CZEGO STOSOWAĆ OKREŚLONY TYP MĄKI? —NISKIE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na szybki, pożywny i co najważniejsze smaczny koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Do przygotowania i wzbogacenia smaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy .
Słodkie okruszkiJak już wspomniałem wcześniej, w dalszym ciągu jestem na diecie oczyszczającej. Dieta jest bardzo restrykcyjna, a moje menu bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Jeśli chcielibyście
kulinarnyJaDo indyjskich potraw b ardzo lubię tradycyjne indyjskie chlebki, a szczególnie przypadły mi do gustu chlebki naan. Zazwyczaj kupuję je gotowe, są dość smaczne i
Codzienne Gotowanie"Nie wiem jak Wy, ale ja wprost kocham lody z dodatkami. Ze świeżymi owocami, bita śmietaną, orzechami albo owocowym sosem. Jak z tymi pierwszymi, zazwyczaj nie
Słodkie PrzyjemnościTarta cytrynowa jest dla wszystkich tych, którzy lubią kwaśne smaki. Mocno cytrynowa, aromatyczna i nie przesłodzona. Ozdobiona bitą śmietaną stanowi niemalże doskonałość. Szybka w przygotowaniu i łatwa w przechowywaniu. W lodówce postoi trzy dni o ile zamkniemy lodówkę na klucz. Z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza. Polecam Wam- koniecznie wypróbujcie. Przepis z bloga Moje(...)żółtko 120 g masła zimnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki sezamu do obsypania foremki Z podanych produktów ( z wyjątkiem sezamu) zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodowce 45 minut Foremkę posmarować masłem i obsypać sezamem. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na przygotowaną foremkę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Często robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu ryż i podaję zamiast ziemniaków czy tradycyjnego ryżu. Składniki: 3 00g ugotowanego ryżu 3 jajka 4-5 łyżek mąki mała cebula pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku Olej(...)smażenia Sposób przygotowania: R yż gotujemy i studzimy. Możemy użyć tez tego, który został z poprzedniego obiadu. Ryż łączymy z jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych
Pyry na Gazjuż nie muszę taszczyć tych cholernych toreb!). W ciszy domowych pieleszy łatwiej się skupić i już prawie nie zapominam o wodzie destylowanej , czy o soli. Jeszcze to pierwsze łatwo zrozumiem, bo nie znoszę prasowania i staram się wypierać tę znienawidzoną czynność z pamięci, ale sól? Bez niej życie nie miałoby smaku, a dla mnie miłośniczki gotowania (i jedzenia!) jest(...)Często wracam do starych, sprawdzonych receptur, by cieszyć się ich smakiem na nowo i dzielić się nimi z najbliższymi. Paszteciki na piwie (i do piwa ;)) charakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos
Rozpustne gotowanieKluski ziemniaczane z kaszą manną to smaczne, tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. T o doskonała alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, sosów i mięs. Kluski ziemniaczane okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką mogą również stanowić samodzielną potrawę. Składniki na około 20 sztuk : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy(...)Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy
Smakowite DaniaBułeczki drożdżowe z kruszonką... Idealne do popołudniowej kawki, można zajadać z dżemikiem, konfiturką czy kremem czekoladowym. Pyszne i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Oto przepis: 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 żółtko 400 g mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli 50 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 80 g mąki 50 g cukru 40 g masła Mleko lekko podgrzewamy(...)koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać je do papilotek lub na zwykłej blaszce jedna
Pelusiowa Kuchniajasnym kremem z mnóstwem świeżych owoców na wierzchu... Jako że w mojej rodzinie nie szykują się w najbliższym czasie żadne imprezy, postanowiłam sprawić sobie taki torcik... na śniadanie! :) Bardzo łatwo możemy kontrolować kaloryczność takiego posiłku - dobierając odpowiednią mąkę, serek, a także regulując ilość cukru wg własnych upodobań. Moja wersja jest maksymalnie niskokaloryczna. Wykorzystałam mąkę żytnią, a do twarożku nie dodałam(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogmiałem weny kompletnie dzisiaj, siły mnie opuściły, potrzebowałem czegoś dobrego i łatwego :) Ostatnio w ogóle mam jakąś fazę na jedzenie bułek więc potrzebowałem właśnie bułki. Ale takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej(...)pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 200 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miękkiego masła Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy
Marder&Marder ManufacturePożywne, zdrowe i łatwe śniadanie. Rzadko zdarza mi się coś tak udanego na dzień dobry. ;) Miąższ dyni tarkujemy na małych oczkach. Jest to dość uciążliwe, ze względu na to, że dynię nie za bardzo da się obrać. Ja traktuję ją więc sposobem - kroję ją na małe kawałki i ścieram każdy do momentu natrafienia na skórę i ten patent zawsze się(...)sprawdza. ;) Startą dynię przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Odsączoną przekładamy do miski. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz kardamonu i mąkę. Dobrze mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (powinno dać się dobrze formować, ale nie być ścisłe) można podsypać je większą ilością mąki. Mleko zagotowujemy w garnuszku. Jego ilość powinna być odpowiednia do tego, jaką ilość klusków
Kuchenna KontrrewolucyaDziś polecam przepis na pyszne rogaliki z konfiturą z płatków róży. To idealny dodatek do kawy lub herbaty. Długo zachowują świeżość i są łatwe do przygotowania. Do nadzienia rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1,5 łyżki cukru pudru(...)Płatki róż". PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczam w zimnej śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtko, cukier puder, drożdże ze śmietaną oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na kawałki ciasta nakładam porcję konfitury. Zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi