łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:385/593)

Kukurydziane naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym 127

Naleśniki to zawsze dobra opcja. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. I na słodko i wytrawne. Są łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne! U mnie tym razem wersja wyt rawna naleśników, z genialnym farszem szpinakowym. Szpinak najbardziej lubię w połączeniu z serem pleśniowym więc tak też przygotowałam farsz. Dodatek jogurtu sprawił że farsz jest kremowy, ale dalej(...)temu wyszły cudownie żółte 😊 Wychodzą cienkie i elastyczne, jeśli pominiecie mąkę owsianą to będą także bezglutenowe. KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Z podanych składników wyszło 9 naleśników Ciasto naleśnikowe 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki owsianej 60 g mąki kukurydzianej Jajko Woda Odrobina oleju Farsz 200 g świeżego szpinaku Ser z niebieską pleśnią 3 - 4 łyżki jogurtu

HealthyCreations
PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE 144

bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy. Dodam jeszcze, że przygotowywało je moje 9-cio letnie Dziecię, więc są bardzo łatwe. Polecam bardzo gorąco, zarówno dla jak i z dziećmi. Przepis zaczerpnięty z książki Anny Starmach  " Pyszne 25 nowa porcja przepisów". Przepis na ok.30 sztuk Składniki: - 160g mąki pszennej(...)łyżka cukru waniliowego ( u nas ksylitol z wanilią ) dodatkowo: - cukier do obtoczenia ciastek (u nas 2 łyżki cukru trzcinowego) W misce umieścić odważone składniki i zagnieść kruche, miękkie ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć dłonią. Blachę wstawić

Smaczne Zdrowe
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 205

Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek Pita Z Patelni 118

Chlebek możemy też upiec w piekarniku, ale kiedy panują na dworze upał, czasami ciężko jest odpalać piekarnik i jeszcze bardziej podgrzewać atmosferę w domu ;) Chlebki ładnie rosną i dość łatwo je rozkroić aby napełnić je ulubionymi smakołykami :) Składniki na 4 chlebki: 3/4 szkl mąki pszennej 125 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki cukru, rozcieramy drożdże i odstawiamy do ruszenia (wytworzenia się sporej pianki na powierzchni) 3. Wyrośnięty rozczyn, mieszamy z mąką, dodajemy olej/oliwę i wyrabiamy na miękkie elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy szmatką i odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i wałkujemy na placki o średnicy 12-15 cm i grubości

Gotowanie...to proste !
Prosty sernik na zimno z truskawkami 146

Słońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje

codojedzenia
TRUSKAWKA 152

owoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone, z silnym połyskiem, bardzo jędrne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, soczyste, aromatyczne i smaczne. wyróżniają się twardością w transporcie i dobrą jakością handlową. Doskonałe do ciast, na kompoty i mrożonki.  MURZYNKI - zwane purpuratkami lub malinówkami. Ciemnowiśniowe, soczyste i słodkie, stanowią znakomity materiał na przetwory - od kompotów przez konfitury aż po zamrażanie. SENGA SENGANA - to odmiana(...)przetwory wszelkiego rodzaju. POLKA - to odmiana holenderska. Odmiana uniwersalna, niemniej jednak cenna dla przetwórstwa i zamrażania. Owoce są jędrne i średniej wielkości. Miąższ ma innesywnie czerwony, smaczny, aromatyczny. Bardzo łatwo się odszypułkowuje. Nadają się do spożycia na surowo, jak i do przetwórstwa oraz mrożenia.  GENEVA - to odmiana amerykańska. Owoce duże lub średniej wielkości, kulisto stożkowe, o zmiennym kształcie ciemnoczerwone

Ciastka - domowe słodkości
PIERNIKI ODCHUDZONE 185

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie

Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI W 20 MINUT 126

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 opakowania cukru wanilinowego Cykoria, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło(...)ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę około 12 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Jak otworzyć kokosa 134

zupy. Następnie trzymając kokosa mocno w ręku uderzamy tępą stroną dużego noża po obwodzie orzecha, kokos po kilku uderzeniach powinien pęknąć. Teraz krótkim nożykiem podważamy miąższ, który w miarę łatwo będzie odchodził od skorupy. Świeży miąższ można zjadać razem z cienką brązowa skórką lub ją obierać przy pomocy obieraczki do warzyw. Prawda, że to jest bardzo proste ? Bardzo lubię(...)obieraczki do warzyw zrobimy  z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji:  Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska z kurczakiem Zupa dyniowa

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze śniadanie na świecie, czyli grzybek a'la mama Tereska 113

pamięci niejedną potrawę, o której śmiało powiedzieć może "moja mama/tata robi najlepiej"... Mam i ja! ;) Od razu pomyślałam o jednej z takich maminych perełek, o grzybku. Smażony placek, niby łatwa sprawa, niby wiem jak go zrobić, a jednak, nigdy nie smakuje tak dobrze, jak ten przygotowany przez moją mamę, magia. Chętnie zaprosiłabym Was na degustację, ale ponieważ..hmmm(...)łyżki kwaśnej śmietany  (oczywiście najlepiej wiejskiej) czubatą łyżkę mąki ulubiony dżem olej do smażenia Jajko mieszamy ze śmietaną. Następnie powoli dodajemy mąkę, mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną miksturę, rozprowadzając ją równomiernie na patelni, nie za cienko. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia i przekładamy

Pichceniomania
Domowa pizza – najlepsza pizza 250

Domowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy

Słodkie okruszki
Sernik jaglany - bez pieczenia, bez glutenu, bez mleka, bez cukru, bez jajek. 241

Jejku, jedzenie ze słówkiem "BEZ" w nazwie jest ostatnio bardzo modne. Chyba bardziej przykuwa uwagę niż jedzenie "Z". To dodam jeszcze bez konserwantów i bez barwników

Mama z Motylem
CRINKLES - POPĘKANE CIASTECZKA 122

pełne czekolady łatwe w zrobieniu popękane ciasteczka, idealne do popołudniowej kawki   SKŁADNIKI  ¼ kostki margaryny, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 1/3 szkl. cukru, ¾ szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do obtoczenia WYKONANIE Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną, studzimy. Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy

słodki bratek
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 161

nieco wcześniej. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz(...)minut, aby płatki i orzechy ładnie uprażyły się. Wyjmij z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia.  Ja zrobiłam placek w nocy, zostawiłam na noc. Przygotuj polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory. Tort gotowy! Wszystkiego najlepszego! (Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba

Z Kuchni Do Kuchni
Tartletki z pomidorami i mozzarellą 142

W piątki postanowiłam publikować posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do

Codzienne Gotowanie