słodkie śniadania, a że owsianka i naleśniki mi się już trochę przejadły, spróbowałam zrobić wegańskie tosty francuskie. Wyszły pyszne i są bardzo łatwe do przygotowania. Aby zrobić takie tosty francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej mieszance wystarczy wrzucić go na patelnię
wegujemykwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem. Knedle te robi się naprawdę łatwo i gdy ugotowane ziemniaki już ostygną, samo lepienie z tym ciastem zajmuję kilkanaście minut. Dla mnie takie knedle to prawdziwy smak dzieciństwa...Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2-2,5 szklanek mąki
Słodko-Słony Świat Ilonypizzy? To jest właśnie moje ulubione pytanie , które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie "co jest najważniejsze w pizzy" słyszę oczywiście od jednej osoby - ciasto. Od innej, że sos. Ktoś
Right Behind The Kitchensię święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżki świeżego startego
Tradycyjna kuchnia Kasizbożowej. Sprawdzi się na śniadanie jak również do popołudniowej kawki. Przepis znalazłam tutaj i po wprowadzeniu nieznacznych modyfikacji bardzo polecam. Bardzo łatwy do przygotowania i możesz go uformować na kształt bochenka lub ciasto podzielić na porcje i upiec przepyszne bułeczki. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 1 op. suchych drożdży 300 ml mleka 50 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być - ani za zimny, ani za gorący. Musi go być dosyć dużo, aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić.) Oponki razem z papierkami (ciastem do dołu) wrzucać na rozgrzany olej. Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor - przez około 3 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na papierowym ręczniku). Składniki na lukier dokładnie rozmieszać
Di gotujeCiasto Hali czyli inaczej sernik na kruchym cieście z budyniem czekoladowym czyli jeszcze inaczej ciasto z dzieciństwa które dobrze wspominam po dziś dzień. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu za to połączenie smaków jest bardzo efektowne. Piekłam w blaszce o wymiarach 41 cm x 25 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaskośnych pasów, a następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki zrobić delikatne esy-floresy :) (ja tak zrobiłam). Frużelina powinna być lekko zatopiona w masie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (przechowujemy także w lodówce). Bardzo łatwo się kroi :) Smacznego
MyCookBook.plśliwkami :) Można przygotować je również z mrożonych owoców, jednak nic nie dorówna tym robionym ze śliwek świeżych, słodkich i dojrzałych. Knedle są łatwe wykonaniu, na pewno mniej pracochłonne niż pierogi, a ziemniaki do ciasta najlepiej jest ugotować już dzień wcześniej. Jako, że bardzo lubię cynamon, który wspaniale podkreśla smak śliwek, dodaję go do środka każdego wypestkowanego owocu wraz z odrobiną
MyCookBook.plPrzeglądałam różne przepisy i ostatecznie zdecydowałam się na paszteciki z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaiu. Dodatkowo ułatwiłam sobie sprawę poprzez zakupienie gotowego, rozwałkowanego ciasta;) W związku z czym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu
Codzienne GotowanieFajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów
Wielki apetytrondelku do momentu wrzenia i ściągamy z ognia, natychmiast wrzucamy posiekane ptasie mleczko i energicznie mieszamy. Środek ptasiego mleczka nie rozpuści nam się tak łatwo dlatego, masę należy zblendować i chłodną ale jeszcze płynną polać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, ciasto po około 2 godzinach nadaje się do pokrojenia na piękne trójkąty, polewa jest błyszcząca, miękka i pysznie waniliowa. Smacznego
MamaOskarkaRoman";} Kolejny przepis z tego samego źródła. Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Na słodko lub wytrawnieserem Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy
Naleśnikijajka ¾ l mleka 300 g mąki 1,5 kg jabłek cukier do smaku cynamon do smaku Ciasto naleśnikowe: Jest to mój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe. Placki wychodzą zawsze takie same, elastyczne i cieniutkie. Jest łatwy do zapamiętania... ja nazwałam go sobie przepisem na "3" :) - ponieważ w każdym ze składników jest "3" na początku. Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie
Świat Domowej Kuchni