późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami. Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ. Składniki na ciasto -5 dkg drożdży -1,5 szklanki ciepłego mleka -3 łyżki cukru -ok. 5 szklanek mąki 450 -4 jajka oraz jedno do smarowania -1/2 kostki margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy lub waniliowy Na kruszonkę: -20 dkg mąki
Maminek kulinarnyRoladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza). Rozsmarowując śmietanę na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał
Gospodyni MiejskaRoladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza). Rozsmarowując krem na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał
Gospodyni Miejskałyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła PRZYGOTOWANIE: 20 MIN WYRASTANIE: 115 MIN PIECZENIE: 16-19 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy wszystkie składniki, zagniatamy przez chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy na kilka minut, żeby "odetchnęło". Następnie wyrabiamy przez minimum 5 minut (a najlepiej 10 :)). Wyciągamy ciasto na chwilę z miski
My Culinary ArtBardzo lubimy ciasta z dodatkiem świeżych owoców, dlatego latem często takie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin
Z miłości do słodkościciasto przygotowała moja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku , który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki
Sto kolorów kuchnisernik na zimno z truskawkami i czekoladą Przepis znajduje się tu KLIK Lekkie, pulchne ciasto z truskawkami i kruszonką-szybkie i pyszne :-) Przepis znajduje się tu KLIK Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami i galaretką-szybki łatwy i bardzo delikatny serniczek :-) Przepis znajduje się tu KLIK Letni deser z owocami z mascarpone
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą(...)letniego mleka, ponownie wymieszać. Zasypać łyżeczką mąki, zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Masło, mąkę, jajko i szczyptę soli umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Dodać wyrośnięty zaczyn i ponownie wymieszać, w razie potrzeby dosypać mąki. Na stolnicy podsypanej mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła
Zrób to smaczniepostanowiłam upiec ciasto z jagodami. Przepis wzięłam z książki "Smaczne i zdrowe desery domowe" Wydawnictwa SBM. Ciasto wyszło przepyszne, już dawno tak dobrego ciasta z owocami nie jadłam. Polecam, naprawdę warto je upiec. Przepis jest bardzo łatwy i szybki :-) Przepis na tortownicę z kominem. Składniki: 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru(...)masłem i cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Natłuszczoną tortownicę napełnić ciastem. Na wierzch wyłożyć mrożone owoce. Nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić
Na słodko lub wytrawnieważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi
Ciastkozercyważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi
Ciastkozercyważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi
CiastkozercyWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiodu. I co najlepsze: cukiniowe muffiny są łatwe jak bułka z masłem. A może łatwiejsze. Czas : 35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwy Liczba : 12 muffinków Wystarczy najprostszy mikser, a nawet robot kuchenny i w 5 minut przygotujecie ciasto na muffiny. Pół godziny później będą gotowe! Doskonała przekąska do pracy, lekkie śniadanie, dodatek do kawy/herbaty, lub deser bez wyrzutów sumienia. Polecamy
Niedzielny kucharzmasę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na końcu ma być warstwa herbatników. Ciasto szczelnie owijamy i chowamy do lodówki na ok. 4-6 godzin. Po tym czasie ciastka łatwo się kroją, ale nadal są chrupiące. Smacznego :) MAŁA RADA : Krem cytrynowy jak i budyń możemy sobie przygotować dzień wcześniej. Możemy również wykorzystać
Pani na deser