łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:193/593)

Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 203

nadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu. Tym razem postanowiłam zrobić pizzę(...)też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki  1 kulka sera mozzarella  220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy

Zakręcony Widelec
Szybka babka babci Basi 165

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam babkę , na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Nie jest to może wypiek na ekskluzywne przyjecie, ale na spotkanie w rodzinnym gronie przy(...)oczyszczonej Cykoria, szczypta soli, 1 czubata łyżka kakao, Sposób przygotowania : Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę i resztę składników(oprócz kakao ). Wszystkie składniki dokładnie zmiksować . 2 . Odlać 3/4 szklanki ciasta   i dodać przesiane kakao. Dokładnie wymieszać. 3. Do foremki ( keksówki ) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy jasne ciasto , a na środek wlać ciemne ciasto i lekko łyżką przekręcić w głąb

Pysznosci Babci Basi
Polewa czekoladowa błyszcząca babci Basi 178

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Babka Wielkanocna Tulipan 162

Babka tulipan nie tylko smakuje, ale również bardzo ładnie się prezentuje. Jak każda babka łatwa w wykonaniu. Polecam na Wielkanocny stół. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne babki i ciasta, które Wam polecam. Ta babka ma w sobie trzy smaki, pieguska z makiem, babka kisielowa, budyniowa i kakaowa. Czyli takie cztery w jednym. Żródło Ciasta

O kuchni z uczuciem
Tarta ze śliwkami i cynamonem 168

Dziś polecam Wam przepis na pyszną i łatwą tartę ze śliwkami i cynamonem. Śliwki o tej porze roku to absolutny 'must have'. Robi się zimno więc zaczynamy nieśmiało używać rozgrzewających przypraw. Cynamon niewątpliwie do nich należy. Tarta ze śliwkami to słodko-kwaśny deser - takie lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie. Tarta ze śliwkami i cynamonem Składniki 250 g mąki 150 g zimnego(...)kefiru 1/2 kg śliwek cynamon Tarta ze śliwkami i cynamonem Wykonanie W misce umieszczamy mąkę, masło, kefir, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Krajaczem do cista kruchego wyrabiamy ciasto lub szybko wyrabiamy w rękach (tak żeby nie ogrzać masła). Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 60 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy

Pyza i Surówka
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 374

Panienka. Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po jego dokładkę. A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×30 ) BISZKOPT

Ostra na Słodko
Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem i test robota planetarnego Silvercrest 211

bezę lub wyrobicie ciasto na dwa chlebki pokrywa do misy wraz z lejkiem, który ułatwia nam dodawanie składników już w trakcie wyrabiania ciast czy kremów hak do ugniatania i mieszadło z powłoką Teflon® zapobiegającą przywieraniu (naprawdę łatwe czyszczenie!) szklany blender (zazwyczaj spotykałam się z plastikowymi) moc 1300W, czyli dość sporo, nie będzie więc problemu z wyrabianiem wygląd ogólny- masywny

Kuchnia w czekoladzie
Jesienne ciasto cynamonowe z mąki orkiszowej z jabłkami 280

Pyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką.  Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską.  Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie.  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru trzcinowego 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 łyżeczka(...)rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do reszty - jabłka obrać, pokroić w "ósemki", usunąć komory nasienne a następnie pokroić na kawałki i mieszając  partiami dodawać do ciasta   - tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami i wyłożyć do niej ciasto - piec 40 minut w 180 stopniach - po lekkim ostudzeniu wyjąc z tortownicy SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym 191

rulon modelując końcówki. Do pieczenia bagietek najlepiej użyć formy do bagietki. Jeśli nie masz specjalnej formy to jest na to łatwy sposób. Wykorzystaj tekturowe rulony po folii i przykryj je papierem do pieczenie. Wtedy między odstępy ułóż uformowane ciasto na bagietki. Posmaruj ciasto wodą z miodem i posyp nasionami. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Nastaw

codojedzenia
Marchewkowe ciasteczka 193

Wszyscy znają marchewkowe ciasto. My dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w  wolnym czasie. Składniki: 7 małych marchewek 35 g wiórków kokosowych  75 g miodu  70 g mąki  2 jajka  1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 170'C.  Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto  jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki.   Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut. Smacznego

cookpl
Placek kruchy na maśle babci Basi 178

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Placek ten upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm Przepis na ten placek kieruję dla wszystkich osób , które boją się piec(...)tego placka polecam wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka

Pysznosci Babci Basi
Pierogi z truskawkami- delikatne maślane ciasto! 176

osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Jogurt wymieszać z cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Oponki z ciasta francuskiego 185

roku Tłusty Czwartek obchodzony będzie 23 lutego, ten smakowity dzień zbliża się wielkimi krokami, dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Podobnie jak w przepisie na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które niedawno pokazałam na blogu. Tym razem są to oponki z ciasta francuskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto szpinakowe z bakaliami 243

Zielone ciasto zaskoczy niejednego gościa swoim kolorem. Smakiem nie zaskoczy bo jest po prostu pyszne. Jak zwykle, stwierdziły moje kochane Żarłoczki. Do ciasta wykorzystałam szpinak mrożony bo to wygodne. Jest dostępny cały rok, nie trzeba go płukać, łatwo odmierzyć odpowiednia ilość ponieważ jest zamrożony w niedużych kostkach a proces mrożenia zachowuje doskonale smak i kolor warzywa. Po prostu wyjmuję

Smaczna Pyza