łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:192/593)

Mazurek czekoladowy 182

ulubione orzechy i bakalie CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki

My Culinary Art
Mini szarlotki z rabarbarem 177

Ostatni  semestr studiów. Ostatni miesiąc nauki. Praca magisterska. Egzaminy. Nie powiem, łatwo nie jest, dlatego też tak nie systematycznie udostępniam Wam nowe przepisy, których swoją drogą z każdym dniem jest coraz więcej. Bo może czasu na pisanie postów nie mam, ale na pieczenie chwilę znajduję. Pewnie niektórzy się teraz dziwią - szybciej jest upiec niż napisać przepis? No niestety(...)Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę. Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 1 5 minut

Słodkie Przyjemności
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 297

grzałka góra-dół. Piec po 8-10 min, do złotego koloru, uwaga blaty nie mogą być pieczone zbyt długo, bo łatwo się spalą i będą niesmaczne. Ja piekłam dwie blaszki na raz z termoobiegiem, podczas gdy ciasta się piekły przygotowywałam kolejne blaty ciasta. Cały proces pieczenia zajął mi około 2 godziny. Upieczone blaty przełożyć na kratkę w celu wystudzenia(...)przed samą dekoracją złożonego i schłodzonego tortu. Wykonanie: W zapiętej tortownicy, z założonym dnem, o średnicy 23 cm, ułożyć tekturową podkładkę (nie jest konieczna, ale dzięki niej będzie można łatwo przenosić tort) następnie wyłożyć pierwszy blat, wyłożyć 80 g – 100 g kremu śmietanowego, ja postawiłam tortownicę z pierwszym blatem na wadze, nałożyłam 4 duże łyżki kremu (akurat wyszło

moj przepis na
Babka piaskowa pachnąca wanilią 160

się Wielkanoc. Na świą tecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, czyli bab i mazurków. Dziś mam dla Was przepis na łatwą babkę piaskową. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła, 3 jajka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kokosowy sernik wg siostry Anatazji 375

czas znajduje jakiś sernikowy przepis, który gości na moim stole aż do znudzenia. Właśnie teraz panuje era kokosowego sernika. Puszysty, niesamowicie lekki, łatwy w wykonaniu, i jeszcze nie zdarzyło się żeby się nie udał.  Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta soli masa serowa

na moim stole...
Fiński chleb żytni 197

piekarniku też troszkę "uciekło "poza foremkę i stąd taki fajny "kapelusik"..Chlebek bardzo smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia..a przepis na ten chlebek podpatrzyłam  tutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek

Moje domowe kucharzenie
CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI 290

Szukacie nowego pomysłu na ciasto? Galaretki,delicje,brzoskwinie ....bogactwo smaku...przekonajcie się sami.Ciasto niezwykle efektowne,bardzo pyszne i łatwe. Biszkopt orzechowy:   5 jajek 15 dag zmielonych orzechów 5 łyżek cukru  5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 472

Przepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki(...)następnie nakładam łyżkę masy serowej z Nutellą, ponownie nakładam łyżkę masy jasnej i ponownie łyżkę masy ciemniej. Postępuję tak do wykorzystania wszystkich składników, tak jak na tym filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, następnie chłodzę przez noc w lodówce. Składniki na polewę umieszczam w misce i podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu

Mango Papaja
Strucla makowa krucho - drożdżowa 361

Takie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl , a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie! Składniki na ciasto, na trzy strucle: 750 dag mąki pszennej  3 jaja 5 żółtek 8 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru kryształu 15 dag cukru pudru kostka masła

Apetyczna babeczka
Szarlotka żydowska 186

Warstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.   Składniki (na tortownicę  Ø22(...)proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta, ale ładnie się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek, następnie kolejną cienką warstwę ciasta (to będzie bardzo trudne

Kuchnia Prezydentowej
babka cappuccino z orzechami 128

Chciałam zaproponować bardzo smaczną a zarazem łatwą w wykonaniu babkę cappuccino..

Ugotujmy Coś
Tarta z łososiem i pieczarkami 153

Po raz drugi tata z łososiem :) ciasto francuskie 200 g łososia sok z cytryny oliwa 70 g pieczarek 1 papryczka chili 3 jajka sól pieprz 3

Gotowanie jest łatwe
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 200

Sos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka cytrynowa 178

Babka cytrynowa jest łatwa do zrobienia, bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Idealna na Wielkanoc. Babkę pieczemy w formie z kominem (średnica 22 — 25 cm

Wypieki i Rumieńce
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 199

osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ok. 1 cm. Kolejno zanurzamy plasterki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z paprykarzem. Możecie również do ziemniaków zrobić jakiś fajny sos, który lubicie. My podaliśmy do nich

vegetanie