Faszerowane pomidory 178Magda Smakowite, dojrzałe i pachnące pomidory świetnie nadają się do faszerowania – ich soczysty miąższ sprawia, że farsz nie wysycha podczas pieczenia i dodatkowo oddaje swój delikatny, pomidorowy smak. Farsz to proste zestawienie składników, które pasują do pomidorów – ryż przechodzi smakiem wszystkich składników, mięso z podudzia pozostaje soczyste a kmin bardzo podkreśla smak tych wszystkich elementów. Bardzo smaczna propozycja(...)podzielna, aby podać na kolacje ze znajomymi – na pewno będą zachwyceni. Składniki (na około 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól
Smaczna Strona
Domowe burgery drobiowe 359Czasem nachodzi mnie ochota na domowy fast food 🙂 Przedstawiam przepis na drobiowe burgery. Najlepsze oczywiście z samodzielnie upieczoną bułką (przepis tutaj). Burgery można smażyć na patelni
Bullio
Pyszne pieczone przepiórki 238związujemy nóżki ,żeby podczas pieczenia nie rozkraczyły się , bo będzie to nader nie apetycznie wyglądać Masło , kroimy w cienkie plastry , każdy posypujemy odrobiną czosnku , soli i pieprzu . Skórę na piersi przepiórek delikatnie podważamy palcem i wkładamy pod nią , kawałki masła . Na koniec do środka każdego ptaszka , także wkładamy masło i układamy je na blaszce do pieczenia . Miód mieszamy z wodą(...)wygrzanego wkładamy przepiórki i pieczemy około 20 -25 minut z termoobiegiem . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , ja podałam z frytkami , bo myślałam że nikt tego nie zje , a frytki były kołem ratunkowym Okazało się ,że przepiórki są pyszne , niebiańskie i wszystkim było mało Gorąco polecam . Smacznego ! Artykuł Pyszne pieczone przepiórki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 244Ugotowany na esencjonalnym wywarze z dużej ilości warzyw: marchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak, który sprawia, że odstany przez(...)smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można przygotować go kilka dni przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki. SKŁADNIKI
cool and minty
Domowy pasztet 190gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię(...)twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
Na moim talerzu
Domowy pasztet 215gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię(...)twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU
Pieczone kacze uda i sos z wędzonych śliwek 234Pieczone kacze uda to świetny pomysł na uroczysty obiad lub kolację. Odpowiednio przygotowana marynata to gwarant pysznego, soczystego i miękkiego mięsa odchodzącego od kości. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Jeśli planujesz przygotować kaczuchę lepiej zdecyduj się na uda lub piersi. To bardziej ekonomiczny pomysł, bo kaczka w całości nie jest zbyt wydajna. Nie obawiaj się, że kaczka to bardzo(...)korzystny dla naszego zdrowia profil tłuszczowy. Mięso kaczki jest ponadto zasobne w selen, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i inne cenne minerały. To szlachetniejszy drób niż produkowany przemysłowo kurczak. Kaczka jest pyszna i wyrazista w smaku, a słodki sos śliwkowy dopełnia harmonii smaku. Polecam! Składniki: 4 kacze uda 5 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aromatyczna zupa, która otula smakiem 97Po Halloween często zostaje nam sporo dyni, która aż się prosi o kreatywne wykorzystanie w kuchni. Tym razem postanowiłam przygotować z niej coś wyjątkowego – aksamitny krem
codojedzenia
FIT boczniaki z piekarnika 165przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) WYKONANIE: Boczniaki delikatnie płuczemy wodą, rozdzielamy je na pojedyncze grzybki, odkładamy na ręcznik kuchenny i pruszymy solą Przygotowujemy panierkę: blendujemy płatki owsiane razem z pestkami dyni ( staramy się nie zblendowac ich na pyłek!). Wystarczy 10-20s blendowania. Po czym mieszamy ją z przyprawami. Jajka ubijamy w miseczce Przygotowujemy naczynie do pieczenia- rozsmarowujemy
healthy dreams
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA MARYNOWANE W MAŚLANCE 150Skworcu ) Wykonanie: Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Do miski wlać maślankę, dodać sól, pieprz, czosnek i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa i wszystko wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać
Zrób to smacznie
Udka kurczaka po kujawsku 178udka z kurczaka 2 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 4 łyżki bułki tartej sól, słodka papryka, ulubione suszone zioła (u mnie tymianek i oregano) Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Majonez wymieszać z keczupem. Mięso ułożyć na blasze i posmarować masą keczupowo-majonezową. Wierzch każdego udka posypać bułką tarta. Mięso piec w piekarniku nagrzanym
My simple kitchen
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną 201mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut
Słodki Zakątek
Kaczka z warzywami! 181najszybciej, dlatego też kurczak czy kaczka kompletnie nie smakują tak jak np. mięso od ekologicznego dostawcy czy też od przysłowiowej Baby ze wsi. Kaczka wiejska, ma na prawdę dość mocno zbite mięso, treściwe i ciemne, wymagające odpowiedniej obróbki cieplnej. Nie przekraczamy temp. 180 stopni, używamy najlepiej naczynia żeliwnego, to w nim kaczka będzie idealna! Ja kaczkę piekę w temp
SMYKWKUCHNI
KURCZAK CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 348osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść. Następnie dodać do mięsa, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem
Ola la LCHF
Roladki z kurczaka z orzechami 188mięso z kurczaka posypujemy po wewnętrznej stronie posiekanymi orzechami na które nakładamy farsz) Roladkę zawijamy dokładnie w folię spożywczą zawijając jej końce i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami
Bon appetit mon amie
Kotleciki z kurczaka z suszonym pomidorem, jarmużem i natką pietruszki 283Pomidory, kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy, jajka i podsmażony jarmuż z cebulą i czosnkiem. Na końcu mąkę z cieciorki. Mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcję masy, w rękach formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. U nas do tego pieczone ziemniaczki :-) Smacznego
kruche babeczki
Kurczak z porem i ananasem 193cytrynowym. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 2 godziny. por kroimy w krążki. Odrywamy kawałki folii aluminiowej. Wykładamy na nią mięso. Każdą pierś obficie posypujemy porem. Wykładamy po łyżce ananasa. Posypujemy tymiankiem (1 łyżka) i curry (1 łyżka). Polewamy sosem z ananasa (2 łyżki). Ciasno zwijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Pobite gary Barbary
Tak walczę z przeziębieniem 229przy okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały dzień w piżamie : ) JEDZENIE. Zazwyczaj jeżeli jestem chora (gorączka, kaszel itp) to preferuję lekkostrawne potrawy. Kiedy byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce
Szybko Tanio Smacznie
Pełnoziarniste calzone z warzywami i kurczakiem 225Doprawić do smaku. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Smażymy, a następnie mieszamy z warzywami. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tak, żeby powstały 4 koła o średnicy dużego talerza. Na jedną połowę koła nakładamy 1/4 farszu, przykrywamy drugą połową i sklejamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem
Czerwona Porzeczka