Brzoskwiniowa Poezja Słodka brzoskwinia i kwaskowa żurawina to idealne połączenie z mięsem, warto wypróbować. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 100 g żurawiny · Curry · Puszka brzoskwiń Marynata: · 3 łyżki oleju(...)kroimy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, łączymy z mięsem i odstawimy na 3 godziny. 3. Po tym czasie mięso układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °c a marynatę zlewamy do rondelka. 4. Dodajemy sok z brzoskwiń, żurawinę oraz curry i gotujemy 5 minut. 5. Mięso po upieczeniu
Kulinarna Chwilakurczaka nie będą suche, jeśli przed upieczeniem owiniemy je boczkiem. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetne na imprezową przekąskę:). 1 kg podudzi z kurczaka 200g boczku wędzonego w cienkich plastrach 3 łyżki keczupu 2 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Z pałek usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę: keczup, musztardę i przyprawy mieszamy(...)sobą. Pałki łączymy z marynatą, owijamy boczkiem (po 1-2 plastry). Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. 2. Pałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniwędzonego 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami boczku, mięso przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy
Z Majeczką w kuchniprawie zerowego nakładu pracy, marynujemy mięso wstawiamy do piekarnika i tyle, dlatego możesz go wykonać wieczorem w domu- sporego kawałka mięsa np. nogi z indyka czy połówki kurczaka. Mięso posłuży Ci na kilka obiadów dla niej i dla niego do pracy. Zadbaj o to aby w lodówce mieć jaja, świeże warzywa, sałatę, zaopatrz się w kilka puszek z warzywami gotowanymi(...)parze, czy choćby kukurydzą. A przygotowanie lunch boxów, zdrowych, pysznych i pełnych energii będzie banalnie proste. PRZEPIS NA ZDROWY LUNCH BOX DO PRACY: - 3 plastry pieczonego z limonką indyka (przepis TUTAJ ) - 2 garście sałaty lub mieszanki sałat - 2 łyżeczki marynowanego imbiru - 1 łyżeczka mieszanki ziół np. greckich - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w pół plasterki - 1 połówka brzoskwini
SMYKWKUCHNIDodajemy pieprz i sól. 2. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Doprawiamy. 3. Dodajemy pokrojony miąższ z cukinii, koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4. Dusimy do momentu,aż pomidory się całkiem rozpadną. Dodajemy ok. pół łyżeczki(...)chilli. 5. Kasze jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko i dodajemy do farszu, dokładnie mieszamy i przez chwilkę dusimy. 6.Cukinie ostrożnie nadziewamy farszem Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Gotowe:) Cukinia wychodzi mocno pomidorowa:) Możemy podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Hasta Luego
la cucharakurczaka kroimy w paski, doprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami (my użyłyśmy soli, pieprzu, papryki czerwonej, kurkumy i curry). Smażymy na patelni. 4. Ser mozarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oliwki i pomidorki kroimy na połówki. 5. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. 6. Ciasto rozciągamy rękami nadając mu owalny/okrągły kształt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Podwójnaporcjakurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczu. Każda pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i rozbić cienko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie każdy płat mięsa posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki ułożyć zwinięciem do dołu w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujekurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy kości. Następnie zbijamy tłuczkiem, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószamy pieprzem i odkładamy do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulkę, wsypujemy pokrojone pieczarki, oraz dwie łyżki gotowego farszu pieczarkowego, podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostudzamy. Na przygotowane mięso nakładamy farsz z pieczarek, zwijamy, spinamy wykałaczkami, wkładamy do rękawa do pieczenia
Podróż w kulinariaSKŁADNIKI : dla 4 osób 4 Udka z Kurczaka 1 Cebula Przyprawa-pieprz,sól,wegeta,papryka czerwona Sos sojowy ciemny 1łyżka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Udka dokładnie myję. Skórę ściągnąć do połowy. Nacieram mięso przyprawami. Polewam sosem sojowym ciemnym. Nacieram mięso ale i skórę. Cebulę obieram i kroję w plastry. Cebulę kroję w plastry. Kładę na mięso(...)skórę. Mięso nakłuwam mięso. Zawijam mięso w folię aluminiowej. Piekę 50 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkikurczaków zagrodowych. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Zalewam wszystko wodą i gotuję bardzo długo, żeby bulion był esencjonalny. Używam szybkowaru i gotuję 55 minut. Myślę, że bez szybkowaru należałoby gotować dwa razy dłużej. Gotowy, wystudzony bulion przelewam do pojemniczków po śmietanie czy serkach i zamrażam. Używam zamiast wody do gotowania kaszy lub ryżu, ale również do gulaszu i pieczeni
Posadzone i zjedzoneSKŁADNIKI : 3 jajka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia garść liści szpinaku szczypta soli do smaku 1 łyżka oleju Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy pokrojone liście szpinaku. Na rozgrzanej patelni smażymy na łyżce oleju omlet(...)DODATKOWO : papryka czerwona i żółta po 1/2 części por, kawałek, tylko biała część garść liści szpinaku 1 ząbek czosnku kawałek ugotowanej piersi z kurczaka sol, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Papryki i por kroimy w cienkie talarki a pierś w kostkę. Na patelnię przekładamy warzywa, przeciśnięty czosnek, kurczaka i szpinak. Podpiekamy kilka minut aż warzywa zmiękną i doprawiamy
Kulinarne Fantazje MarioliPODSMAŻAM NAJLEPIEJ W ŻELIWNYM GARNKU DWIE POKROJONE W KOSTKĘ CEBULKI. DODAJĘ CZOSNEK I POKROJONĄ W PASKI PIERŚ Z KURCZAKA. POSYPUJĘ PRZYPRAWĄ CURRY WG.UZNANIA PONIEWAŻ JEST TROCHĘ OSTRA. DODAJĘ KAWAŁEK STARTEGO KORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU. WSZYSTKO PODSMAŻAM I WLEWAM PUSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU(...)LAZUR,SOLĘ,PIEPRZĘ. DLA KOLORU DODAJĘ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z RYŻEM ALE MOŻNA PODAWAĆ RÓWNIEŻ Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI. SMACZNEGO
potrawyregionalnepieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki(...)Zwijam w kształt rożka . W szerszą część wkladam pergamin ( podczas pieczenia nie zapadnie się )Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Oliwki miksuję z odrobina bazylii i tymianku ,doprawiam solą i pieprzem , dodaje pozostały szpinak ,mieszam i pasta gotowa. Z upieczonych rożków wyrzucam pergamin i w to miejsce wkladam pastę oliwkowo-szpinakową Gotowe
Eli Gotowaniekurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczaka i dusić jeszcze około 5-10 minut. 6. Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę. 7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy farsz nakładać do pomidorów. Upieczone pomidory dekorować świeżymi liśćmi bazylii, można skropić wierzch kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać na ciepło Piec
KreatywnePinykurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian z jednej i drugiej strony. Złożony warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy
Kolejny blog o gotowaniuWygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Kiedy zamawiasz pizzę i usłyszysz pytanie „na jakim cieście” powiedz, że chcesz pizzę na cieście z kalafiora:) Tak, brzmi dziwnie, ale wcale dziwnie(...)pół godziny. Polecamy Wam ten przepis, gdyż stanowi miłą odmianę wobec klasycznej, glutenowej pizzy. Jeśli lubisz takie zakręcone dania sprawdź przepis na pizzę z komosy oraz na pizzę z… kurczaka. Jeśli zasmakuje ci pizza z kalafiora, upiecz tartę ze szpinakiem i groszkiem na kalafiorowym spodzie . Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: Średniej wielkości główka kalafiora 1 duże jajko
Niedzielny kucharzOstatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany
Ala piecze i gotujeKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki: Leczo: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody(...)możemy podlać leczo odrobiną wody, by się nie przypaliło. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Pizza: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 41 x 27 cm). Na ciasto równomiernie wykładamy leczo i całość posypujemy tartym serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Przepis bierze
Kuchnia MagdaLenys.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -podwójna pierś z kurczaka -puszka brzoskwiń -puszka ananasa -100 ml bulionu lub gorącej wody -1,2 łyzeczki ziół prowansalskich -sól -pieprz cytrynowy -1 łyżka żelatyny -olej do podsmażania mięsa -masło do wysmarowania formy Pierś podzielić(...)pół, usunąć ewentualne kostki i chrzastki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana łyżką naturalnej jarzynki. Odlewamy soki z owoców
Kulinarne przemysleniaszklanki mąki Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia *** Filet z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy je na kotlety *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rozbite kotlety(...)mieszamy, tak aby całe mięso pokryło się marynatą. Całość zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę *** *** Mięso wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed pieczeniem. Każdego kotleta kolejno obtaczamy w mące *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z Apetytemkalafiora i marchew przekładamy do jednej miski. Dodajemy ser pleśniowy i boczek. Całość mieszamy ze sobą. Składniki wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą i pierzem oraz zalewamy śmietaną. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w temp. około 180 C przez około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zdejmujemy przykrycie, całość posypujemy starym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 15 minut. [caption(...)attachment_8244" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem[/caption] Zobacz inne przepisy z kalafiorem: Kalafior Zapiekany W Sosie Beszamelowym Z Serem Żółtym Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Makaronowa Zapiekanka Z Kalafiorem W Sosie Serowym Kotleciki Z Mięsem I Kalafiorem Kotlety Kalafiorowe Artykuł Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneoliwę i zioła prowansalskie *** *** Mięso wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Następnie polędwiczki pieczemy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony – tak aby ładnie się zrumieniły z wierzchu ale żeby nie wyschły i były wspaniale soczyste(...)środku *** *** Polędwiczki podajemy z sałatką lub grillowanymi warzywami (u mnie grillowana cukinia i papryka) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Polędwiczki z grilla
Blog z Apetytemduża łyżeczka majeranku 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka https://smakinatury.net/produkt/kurczak-po-diabelsku-bez-soli/ https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/ Połączyć ze sobą sól,czosnek przeciśnięty przez praskę,majeranek oraz przyprawę do kurczaka - wlać 1-2 łyżki oleju. Gotową miksturą nasmarować umyte i suche udka,które podzieliłam na dwie połówki. Udka wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso włożyć(...)naczynia żaroodpornego.Obłożyć je obranymi pieczarkami,które wcześniej posypałam solą pikantną i pokrojoną w plastry cebulą. Wstawić do piekarnika na 180 st.C na ok 60 min. W trakcie pieczenia mięsko obracać. Na 15 min przed końcem można zwiększyć temperaturę i dodać kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Niespełnione zdolności kulinarneminutach. Brokuł płuczemy, oddzielamy różyczki i obgotowujemy ok 10 min. Wylewamy na sitko ,żeby obciekł z wody. Pierś płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na odrobinie oleju. Ciasto rozwałkowujemy, najlepiej przez folię, ponieważ może się kleić. Wykładamy do formy i wyciskamy na boki. Zapiekamy w piekarniku na termoobiegu(...)termoobiegu w 180 st. ok. 15 min. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną pierś, brokuł i zalewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami, jajkiem i serem. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min. Na termoobiegu, krócej. . SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypiersi z kurczaka (2 szt.) ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem. Mięso napełnić bazylią, suszonymi pomidorami i kawałkami mozzarelli. Płat ciasta francuskiego podzielić na pół, na środku(...)każdej części ułożyć nafaszerowane mięso. Następnie z obu stron ponacinać nożyczkami brzegi ciasta (środek ma pozostać w całości). Paski ciasta zawijać na mięso na zakładkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
zadanie-gotowaniepatelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad. Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki : 1 duży filet z kurczaka 1/4 papryki czerwonej 6 długich chudych plastrów boczku surowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy, rozcinamy na pół, przyprawiamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Na jednym(...)czerwonej papryki i zwijamy w roladkę. Gotową roladkę owijamy starannie plastrami boczku aby na siebie nachodził. Gotowe roladki opiekamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrodzy, dziś chciałabym wrócić do popularnej na blogu listy TOP. Przedstawiam Wam zestawienie najpopularniejszych przepisów lutego 2016 roku. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: Małe szarlotki (muffinki) Pyszne kokosanki na białkach Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki(...)Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce Mini pączki waniliowe Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami Zdrowy i lekki pudding czekoladowy z chrupiącymi ziarenkami Orkiszowe placki z korzenną nutą
Słodkie okruszkimyślę, że ta wersja znakomicie się nada także na kolację we dwoje czy uroczysty obiad. Po raz kolejny podkreślę, że fit obiad to nie muszą być warzywa i gotowany kurczak. Jest tyle ciekawych smaków, które można ze sobą połączyć. Zdrowe odżywanie to kwestia zamiany pewnych nawyków przygotowania potraw. Nie powiem zdarza mi się zjeść coś niezdrowego, ale zdecydowanie bardziej wolę(...)uzdrowione posiłki, stąd na blogu ostatnim czasem możecie zobaczyć sporą różnorodność. Z kolei wracając do dzisiejszego dania, warto podkreślić, że delikatne risotto z cukinią świetnie komponuje się z pieczoną rybą doprawioną pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Do tego wystarczy lekki mix sałat i mamy pełnowartościowy oraz smaczny posiłek. Składniki na 2 porcje: 150-200g ryżu arborio (w zależności
Fabryka pomysłówzwyczajnej piersi z kurczaka zrobić pyszny i oryginalny obiad. Mój mąż bardzo lubi kaszankę, więc takie roladki z niespodzianką bardzo mu smakowały. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża kaszanka lub dwie mniejsze sól pieprz kolorowy 2 ząbki czosnku słodka papryka 3 łyżki oleju Fileta pokroić na płaty. Delikatnie je robić tak, żeby nie przerwać mięsa. Mięso oprószyć(...)przyprawami i natrzeć czosnkiem. Ułożyć na desce w kształt prostokąta. Na mięsie ułożyć kaszankę i zwijać razem z mięsem w roladę. Zawijańca najlepiej owinąć bawełnianą nitką, żeby podczas pieczenia się nie potargał. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić roladę. Podsmażyć z każdej strony na złoto a następnie przykryć pokrywką i dusić jeszcze około kwadransa. Podawać z ziemniakami i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianastępnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki szynki i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty(...)Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste). Smacznego
DefinicjaSmakukurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą z obu stron. Na desce układamy plasterki szynki, jeden przy drugim i kładziemy na nich mięso. Szparagowe pesto rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, i układamy na nim kawałki mozarelli, zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty(...)Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste). Smacznego
DefinicjaSmakupieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki(...)zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego
Salonik smakówOsobiście bardzo lubię ziemniaki, staram się przygotowywać je na różne sposoby poczynając od klasycznych ziemniaków z masełkiem i koperkiem przez purre, ziemniaki pieczone, po faszerowane. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na ziemniaki, które szybko znikają z talerza i są świetnym daniem obiadowym. Wybieramy ziemniaki duże aby łatwo było je nafaszerować. Kompozycja farszu jest dowolna i możemy dodać wszystko to, co lubimy(...)Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 130 g filetu z indyka 4-5 pieczarek - kapelusze przyprawa do kurczaka 1-2 plastry żółtego ser sól szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki. Na patelni podsmażamy filet w przyprawie, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJakiś czas temu koleżanka wspomniała o kurczaku po papiesku..mówiła , że jest pyszny...zachwalała..no i cóż mi pozostało..tylko zrobić..kupiłam co prawda skrzydełka..ale to żaden problem..a ten sosik ..pycha...lekko słodkawy..a jaki zapach..mniam..polecam..Ja co prawda ciut pozmieniałam i zrobiłam ciut inaczej niż wyczytałam w przepisie z netu..skrzydełka najpierw troszkę podgotowałam(...)zrobiłam zupkę -rosołek], a dopiero później piekłam. 1,20 kg skrzydełek 60 dkg pieczarek 2 cebule 1 papryka 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu 1 słoiczek przecieru pomidorowego listek , ziele lubczyk suszony marchewka cebula Skrzydełka umyć , m archewkę obrać, cebulę opalić.Umieścić w dużym garnku i zalać
Moje domowe kucharzenie