kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:439/674)

Łódeczki z piersi kurczaka – z kozim serem, kiełkami rzodkiewki i czosnkiem 239

kurczaka (użyłam pikantnej), sól, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Pierś podzielić na dwa filety, opłukać i osuszyć. Każdą naciąć wzdłuż, do głębokości polędwiczek (powstaną kieszonki). Piersi natrzeć przyprawą do kurczaka i oprószyć solą  z zewnątrz jak i wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. W miseczce rozetrzeć widelcem ser, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełki (niewielką(...)farsz można jeszcze posolić, ale ja uważam, że ser jest już dość słony). Wyjęte z lodówki piersi posmarować oliwą lub olejem i napełnić farszem.  Umieścić w worku do pieczenia i podlać odrobiną wody. Spiąć końce worka i wstawić do żaroodpornego naczynia. Piec około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni (w trakcie pieczenia ser może zacząć kipieć z łódeczek

Nie tylko w kuchni
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 224

naszym produktem. I ot to cała filozofia. Kurczak w złotej, pikantnej panierce jak znalazł do piwa Pokroić kurczaka w kostkę, przełożyć do pojemnika i zalać maślanką. Trzymając w maślance kurczaka przez godzinę nie musimy go chować do lodówki. Przekładamy mięso na durszlak lub sito i potrząsamy aby jak najwięcej maślanki ściekło. W tym czasie robimy panierkę - miksujemy blenderem lub rozgniatamy(...)umieszczone woreczku (kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem

Right Behind The Kitchen
Naleśniki z warzywami 425

Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki(...)szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C.  Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem

Kuchnia w czekoladzie
Skrzydełka na słodkawą nutę - kurczak 207

łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżeczki musztardy 2-3 łyżki miodu odrobinę imbiru w proszku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Skrzydełka dokładnie umyć, ususzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Olej rozgrzać i podsmażyć na nim skrzydełka z obu stron na złoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu(...)tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem, aby nie wyschły za bardzo

Jadło i czytadło
Pasztet drobiowy 705

Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo odchodziło od kości. Wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę i czosnek koimy(...)czosnek i cebulę wkładamy razem do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy mielonym pieprzem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i wkładamy pasztet na około godzinę. Po upieczeniu pasztet jest

Zapiski Młodej Żony
Zapiekanka z ciasta filo 509

czekamy az "zwiędnie". Przekładamy na sito i odciskamy z wody. Przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatalowej i 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty.  Następnie dodajemy usmażonego kurczaka, pokrojone oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajko. Wszystko mieszamy ( mozna dodać tez ser feta).    W okrągłej tortownicy (dno smarujemy olejem z pomidorow(...)filo. Przekładamy farsz, na sam koniec układamy plastry mozzarelli i zawijamy ciasto na gorze. Mozna z wierzchu posmarować olejem z pomiodorow.  Piekarnik nagrzewania do 180-200. Stopni i pieczemy 30-40 min.                             Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak w ziołach i czosnku 288

pewniak który zawsze pysznie wychodzi. Jako dodatek oczywiście moja ulubiona sałatka z fetą, oliwkami i pomidorami bez której taka potrawa nie mogłaby się obejść  :) Składniki: 8 pałek z kurczaka, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie 1. Mięso myjemy. Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz  zioła prowansalskie, dodajemy kilka kropelek(...)Następnie wcieramy ją w mięso. Odstawimy do lodówki na ok. przynajmniej 1h, ale lepiej na dłużej, aby mięso było bardziej aromatyczne:) 2. Piekarnik rozgrzewamy. 3. Wkładamy mięso w rękaw. Pieczemy ok 45 min w temp. 180*C, po czym rozcinamy rękaw i pieczemy kolejne

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak majerankowo lubczykowy 193

podudzi z kurczaka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego PRZYGOTOWANIE: Podudzia umyć, osuszyć i posypać przyprawami. Wszystkie podudzia lekko przemieszać w dłoniach aby zostały pokryte przyprawami. Ułożyć je potem w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i dodatkowo z wierzchu oprószyć jeszcze przyprawami. Przykryć pokrywką i zostawić na godzinę(...)potem wstawić do zimnego piekarnika i piec przez 40 minut w 190 stopniach od momentu pożądanej temperatury. Podawać na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno

Ewa w kuchni
Roladki szparagowe 160

Pyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso(...)skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. To samo zrobić ze szparagami, które następnie zawinąć w kawałki mięsa po około 4-5 sztuk. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Śmietankę wymieszać z miodem oraz musztardą i takim sosem polać upieczone roladki

wyzwania kuchenne
Roladki z piekarnika 262

mozdzierzu ugniatamy pistacje i tymianek. Mozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe pistacje mieszamy z serkiem. Jesli do pistacji nie dokladalismy wczesniej pieprzu to robimy to teraz. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy. W przypadku duzych kawaklow dzielimy je na 2 mniejsze. Mieso doprawiamy delikatnie slodka papryka w proszku i ewentualnie sola. Na kazdym kawalku miesa ukladamy po plasterku boczku(...)smarujemy calosc serkiem z pistacjami. Zwijamy w rulonik. Mieso ukladamy na kawalku folii aluminiowej i zwijamy kazda porcje osobno. Pakunki umieszczamy w naczyniu zaroodopornym lub na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy okolo 25 minut w temperaturze 200°C. Zanim podamy roladki nalzey odczekac jeszcze 5 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
Polędwiczki wieprzowe w porach 195

Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa koperkowa 114

Sytuacja jak zawsze: siedzimy sobie, cisza, spokój, nic się nie dzieje… Sielanka po prostu. I nagle słychać głos Ani: „Pablo, a może zrobimy zupę koperkową?” Więc

Marder&Marder Manufacture
Zimowy obiad 152

Kończy się ten piękny zimowy dzień 😊 Zamiast spędzić czas w kuchni, spędziłam go podziwiając uroki zimy. Dlatego tylko szybki obiad wchodził w grę. Wystarczyło obsypać udka

Kulinarne przemyslenia
Falafel z sosem ogórkowym z chrzanem i grillowanym kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 204

Ciecierzyca. Tak naprawdę odkryłem ją niedawno i od razu się zakochałem w tym smaku i teksturze.Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym

BaRepas
DOMOWY KEBAB DROBIOWY Z PIEKARNIKA 114

płaska łyżeczka oregano suszonego Dodatkowo: * pół większego ziemniaka * 2 patyczki do szaszłyka * odrobina folii aluminiowej Wykonanie: W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Każdy kawałek piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół. Mięso przełożyć do marynaty, wymieszać tak, aby całe było pokryte przyprawami. Odstawić do lodówki na około 3- 4 godziny a najlepiej na całą noc. Ziemniaka przekroić(...)folią aluminiową. Ziemniaka położyć na blachę płaską stroną do dołu, wbić patyczki ostrą stroną ku górze. Na patyczki nakłuwać mięso jeden kawałek po drugim. Piekarnik nagrzać do 160'C, piec mięso około 1 godziny (mięso powinno być na blachę ustawione na stojąco). Upieczone  mięso skroić na mniejsze kawałki nożem od góry do dołu

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania